fbpx
Skip to main content
Iskander

AZERI DOBILI ODGOVOR IZ MOSKVE O "ISKANDERU" Rusi razrešili dilemu da li su rakete korišćene u Karabahu

Foto: Profimedia/Shutterstock/Ilustracija
Krajem septembra 2020. godine u Nagorno-Karabahu su nastavljena borbena dejstva koja su bila nastavak dugotrajnog sukoba u kojem je bilo žrtava među civilnim stanovništvom

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev je izjavio da je Baku dobio odgovor Moskve u vezi sa pitanjem primene raketa "Iskander" tokom sukoba u Nagorno-Karabahu. Kako je rekao, rusko Ministarstvo odbrane je navelo da ruska strana nije registrovala lansiranje raketa.

PAO DOGOVOR IZMEĐU NEMACA I FRANCUZA: Nekada ljuti neprijatelji rade na zajedničkom vojnom projektu

PAO DOGOVOR IZMEĐU NEMACA I FRANCUZA: Nekada ljuti neprijatelji rade na zajedničkom vojnom projektu

RUSI PODIGLI SEVERNU FLOTU: Armada plovi ka Arktiku, cilj je zauzeti strateške tačke po svaku cenu (VIDEO)

RUSI PODIGLI SEVERNU FLOTU: Armada plovi ka Arktiku, cilj je zauzeti strateške tačke po svaku cenu (VIDEO)

PROTIV TURAKA, SARAĐIVAĆE I SA CRNIM ĐAVOLOM AKO ZATREBA: Grčka svuda traži saveznike, opasno se naoružava

PROTIV TURAKA, SARAĐIVAĆE I SA CRNIM ĐAVOLOM AKO ZATREBA: Grčka svuda traži saveznike, opasno se naoružava

- Ministarstvo odbrane Rusije je poslalo odgovor na pismo Ministarstva odbrane Azerbejdžana. Upoznao sam se sa tim odgovorom. Moram da kažem azerbejdžanskom narodu sve kako jeste. Jer, to je veoma ozbiljno pitanje, ne treba da bude nikakvih tajni. U odgovoru je navedeno da ruska strana nije registrovala da su rakete lansirane - rekao je Alijev u intervjuu za državnu televiziju.

Ranije je Alijev rekao da njegova zemlja čeka odgovor na pitanje, odakle Jermeniji rakete "Iskander-M", koje su ispaljene na grad Šuša u Nagorno Karabahu.

- Odakle vojsci Jermenije rakete 'Iskander'? Nije trebalo da dobiju te rakete. Ovo je jasan dokaz da je Jermenija izvršila ratni zločin i želimo odgovor na to kako je ovo smrtonosno oružje palo u ruke Jermenije. Do sada nismo uspeli da dobijemo odgovor, ali ćemo ga dobiti - rekao je nedavno Alijev.

Podsetimo, Azerbejdžanska agencija za uklanjanje mina (ANAMA) pokazala je 2. aprila delove taktičkih raketnih sistema (OTRK) "Iskander", koje je, kako navodi azerbejdžanska strana, Jermenija koristila protiv Azerbejdžana tokom sukoba u Karabahu u jesen 2020. godine.

Predstavnik ANAMA je izjavio, da pronađeni ostaci pripadaju raketi, koja je ispaljena iz raketnog kompleksa "Iskander-M".

Iskander
Iskander
Foto: Profimedia/ilustracija

Istog dana je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio, da se rakete "Iskander" nisu koristile tokom eskalacije sukoba u Nagorno Karabahu prošle jeseni.

- Odsustvo njihove primene je potvrđeno. Kremlj nema informaciju odakle su ostaci koje je, navodno, pronašla azerbejdžanska strana - dodao je Peskov.

Krajem septembra 2020. godine u Nagorno-Karabahu su nastavljena borbena dejstva koja su bila nastavak dugotrajnog sukoba u kojem je bilo žrtava među civilnim stanovništvom. Strane su nekoliko puta pokušavale da zaključe primirje, ali je na kraju uspešan bio tripartitni sporazum postignut u noći 10. novembra.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd