fbpx
Skip to main content
Ruska podmornica

NIŠTA NE PREPUŠTAJU SLUČAJU: Rusi prave "oružje sudnjeg dana" od kojeg će svi strepeti

Foto: Profimedia
Očekuje se da prvi primerak bude završen 2021. godine

Rusija gradi podmornicu-nosača na nuklearni pogon za strateško naoružanje, koje se ponekad naziva i "oružjem Sudnjeg dana". 

MUČI VAS GRLO? Kod grebanja, upale i bola vam OVO može pomoći!

MUČI VAS GRLO? Kod grebanja, upale i bola vam OVO može pomoći!

KAZAN ZAKUVAO BELO MORE: Ruska nuklearna podmornica bez premca (VIDEO)

KAZAN ZAKUVAO BELO MORE: Ruska nuklearna podmornica bez premca (VIDEO)

KAO U FUTURISTIČKIM FILMOVIMA: Vojni psi na kakve svet nije navikao (VIDEO)

KAO U FUTURISTIČKIM FILMOVIMA: Vojni psi na kakve svet nije navikao (VIDEO)

Nuklearna podmornica za specijalnu namenu projekta 09851 Habarovsk, koja je sposobna da nosi do šest strateških bespilotnih letelica Posejdon, biće uronjena u prvoj polovini 2021. godine.

Ovo je ruskim medijima saopštio izvor u vojno-industrijskom kompleksu, ali još uvek nema zvanične potvrde informacija. Ipak, ovo nije prvo spominjanje Habarovska u kontekstu Posejdona. Letos je Forbs  pisao da bi ova podmornica sa odgovarajućim punjenjem mogla da promeni svetsku taktiku podvodnog ratovanja.  

Strateški podvodni robotski sistem 2M39 Posejdon prvi put je javnosti predstavio ruski predsednik Vladimir Putin u svojoj poruci Federalnoj skupštini Rusije 1. marta 2018. godine. 

Radi se, po svemu sudeći, o bespilotnom podvodnom aparatu sa energetskom komponentom malih gabarita, neograničenim vremenom zadržavanja pod vodom i termonuklearnom bojevom glavom kapaciteta možda više od dve megatone. Njegov zadatak je da onesposobi infrastrukturne objekte na velikom području obale agresora u uslovima kada su kopnene, vazdušne i konvencionalne komponente ruskih strateških nuklearnih snaga već uništene. Stoga se Posejdon ponekad naziva oružjem sudnjeg dana. 

Očigledno da će Posejdone biti teško otkriti i uništiti, oni su manji i tiši od podmornica. Pored toga, moći će da izdrže veće pritiske i budu na dubinama izvan dometa savremene opreme za otkrivanje. 

Sa tih dubina, bespilotni aparat može da napadne eskadrilu brodova, zahvaljujući svojoj nevidljivosti ili bešumnosti za sisteme hidroakustičke odbrane. 

Ako podmornica zaista bude uronila u prvoj polovini 2021. godine, proces završetka njene izgradnje će trajati najmanje dve godine, nakon čega će započeti ispitivanja kako same podmornice, tako i njene interakcije sa Posejdonom, za koji je i napravljena. Za to će biti potrebno još nekoliko godina. 

Trenutno se Habarovsk gradi u jednom primerku, ali već su poznati planovi za opremanje svake od ruskih flota otvorenog mora, odnosno Severnog i Tihog okeana, sa dve podmornice-nosača kompleksa Posejdon.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.


Da li si se ikada osetio/la ugroženo od strane neke nepoznate osobe koja te je kontaktirala putem društvenih mreža?

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
8 Beograd