fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin

NATO ALIJANSO - KAŽI "PTIČICA"! Rusi dobili savršene nove nišane, preciznost im je zaštitni znak

Foto: Profimedia
Ovo je prvi ruski nišan koji može da koristi litijumske baterije velikog kapaciteta

Stručnjaci Centralnog naučno-istraživačkog instituta za preciznu mašinogradnju (CNIITOČMAŠ) ruske odbrambene korporacije "Rosteh" napravili su novi kolimatorski nišan koji može preciznije da nišani i duže radi bez punjenja, saopštio je pres centar državne korporacije.

LETNJA SENZACIJA: Grčki hoteli po ceni apartmana!

LETNJA SENZACIJA: Grčki hoteli po ceni apartmana!

POLJACI PREBACUJU RAKETNE KOMPLEKSE NA ISTOK ZEMLJE: Vojska se sprema za "obuzdavanje agresora"

POLJACI PREBACUJU RAKETNE KOMPLEKSE NA ISTOK ZEMLJE: Vojska se sprema za "obuzdavanje agresora"

RUSKI "TERMINATORI" KRENULI U BOJ: Neprijatelj potučen do nogu u Čeljabinskoj oblasti (VIDEO)

RUSKI "TERMINATORI" KRENULI U BOJ: Neprijatelj potučen do nogu u Čeljabinskoj oblasti (VIDEO)

- CNIItočmaš je napravio novi kolimatorski nišan PKM 75 sa jedinstvenim karakteristikama tačnosti i potrošnje energije. Nišan će omogućiti da se poveća preciznost gađanja pokretnih ciljeva, kompatibilan je sa nišanima za noćno posmatranje i nadmašuje inostrana dostignuća na tržištu naoružanja - navodi se u izveštaju.

Na savremenim kolimatorskim nišanima, elektronsko-optičkim nišanima, se umesto "krstića" koristi specijalna oznaka "tačka" čija veličina se menja u zavisnosti od udaljenosti cilja. Od veličine tačke zavisi preciznost nišanjenja i pogađanja.

To će značajno povećati preciznost gađanja iz oružja i omogućiti da se gađa sa veće distance.

Još jedna posebnost PKM 75 je rekordno vreme neprekidnog rada bez zamene baterije, koje iznosi 50.000 sati. Ovo je prvi ruski nišan koji može da koristi litijumske baterije velikog kapaciteta.

- Ovaj proizvod će povećati preciznost gađanja, posebno na velikim distancama. Nišan prevazilazi mogućnosti inostranih kolimatornih nišana, koje koristi NATO. Prošao je fazu preliminarnih ispitivanja i plan je da bude prikazan na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu "Armija 2021" - izjavili su u odeljenju naoružanja kompanije "Rosteh".

Nišan može da se instalira na malokalibarsko oružje opremljeno specijalnim nosačem – šinom "Pikatini", na sve modele automata "Kalašnjikov", specijalno malokalibarsko oružje tipa "Vintorez", "Val" i automatske puške.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Slaba kiša
21 Beograd