fbpx
Skip to main content
NATO, ruska vojska

NATO NEĆE IMATI REŠENJA: Ruski vojni stručnjaci imaju novu taktiku, uvek će biti korak ispred neprijatelja

Foto: SD/Ilustracija
Poslednjih godina Rusija je više puta izrazila zabrinutost zbog sve veće aktivnosti NATO-a duž njenih zapadnih granica

Ruski vojni naučnici predložili su opciju za borbenu upotrebu Vazdušno-kosmičkih snaga (VKS), koja će obezbediti garantovanu zaštitu od moguće NATO operacije. Novi pristup predstavljen je u časopisu "Vazduhoplovno-kosmičke snage. Teorija i praksa" u izdanju Vojnog centra za istraživanje i obuku VKS-a.

KO IMA NAJJAČU VOJSKU NA SVETU? Rusija, Kina i Amerika u vrhu liste, Srbija dominatna u jednom segmentu

KO IMA NAJJAČU VOJSKU NA SVETU? Rusija, Kina i Amerika u vrhu liste, Srbija dominatna u jednom segmentu

DOMIŠLJATI NEMAC DOBIO SJAJNU IDEJU: Iskoristiće legendarni ruski avion kako bi napravio - hotel! (VIDEO)

DOMIŠLJATI NEMAC DOBIO SJAJNU IDEJU: Iskoristiće legendarni ruski avion kako bi napravio - hotel! (VIDEO)

GRMLJAVINA RUSKIH TENKOVA UTERUJE STRAH U KOSTI: "Oklopna pesnica" uništava sve pred sobom (VIDEO)

GRMLJAVINA RUSKIH TENKOVA UTERUJE STRAH U KOSTI: "Oklopna pesnica" uništava sve pred sobom (VIDEO)

NATO i Sjedinjene Američke Države napravili su ranije koncepciju višesfernih borbenih operacija, koje će se voditi na zemlji, moru, vazduhu, kosmosu i sajber prostoru. Te operacije, prema zamisli američkih vojnika, započeće integrisanim masovnim vazdušnim napadima, kako bi se za nekoliko sati onesposobile neprijateljske nuklearne snage, najspremnije jedinice vojske, komandni i kontrolni centri, energetika i drugo.

Kako navode doktor vojnih nauka Vladilen Stučinski i kandidat vojnih nauka Mihail Koroljkov, NATO u okviru takvih napada planira da se na neprijatelja istovremeno obruši hipersoničnim, operativno-taktičkim i krstarećim raketama, da koristi bespilotne letelice i tek onda avione sa posadom, koja skoro da ne bi trebalo da pretrpi nikakve gubitke.

Kako bi se sprečile operacije, autor predlaže da se nanose kontra ili preventivni udari vojno-kosmičkim snagama, u kojim će se koristiti sva sredstva u jednom izviđačkom i udarnom prostoru, a koji će omogućiti da se neprijatelju nanese neverovatna šteta u početnoj fazi.

- Prilikom suzbijanja masovnog vazdušnog napada protivnika u početnoj fazi "operacije sa više sfera", potrebna je koordinisana primena avijacije sa bespilotnim letelicama, raketnim oružjem različite primene, opremom za elektronsko ratovanje, oružjem zasnovanim na novim fizičkim principima u okviru sistema izviđanja i udara - napominje se u publikaciji.

Autori navode da će u periodu 2025. godine do 2040. godine, tipični elementi domaćeg izviđačkog i udarnog sistema biti avioni, helikopteri, taktičke i operativno-taktičke krstareće i balističke rakete, bespilotne letelice itd. Kao specifičan primer elemenata sistema, publikacija pominje hipersonične rakete "Kinžal", koje danas nose avioni MiG-31K.

NATO
Foto: Profimedia/ilustracija

Pozivajući se na izjave načelnika Generalštaba Oružanih snaga Valerija Gerasimova na konferenciji akademije vojnih nauka, uključujući odbrambeni karakter ruske vojne doktrine, autor smatra da je najvažniji princip preventivne akcije "korak-dva ispred". Odnosno, prilikom pretnje lokalnim ratom, Rusija bi trebalo da bude u stanju da pređe sa politike nuklearnog odvraćanja na nanošenje neprijatelju preventivnog poraza svim vrstama naoružanja.

Neuspeh integrisanog NATO udara na samom početku će dovesti i do neuspeha u postizanju ciljeva "operacije sa više sfera", a rukovodstvo vojnog bloka će odbiti da ga dalje sprovodi, smatraju autori.

Poslednjih godina Rusija je više puta izrazila zabrinutost zbog sve veće aktivnosti NATO-a duž njenih zapadnih granica. Alijansa to naziva "uzdržavanjem ruske agresije" i nastavlja da povećava snage. U Moskvi su podvukli, da Rusija ni za koga ne predstavlja pretnju, ali da neće zanemariti akcije potencijalno opasne za njene interese.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
12 Beograd