fbpx
Skip to main content
Mi-28NM

RUSKI JURIŠNI HELIKOPTER POSTAJE NEPOBEDIVA LETEĆA ZVER: Mi-28NM dobio naoružanje nove generacije (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Телеканал Звезда
Glavni konstruktor je primetio da se nova, laka i višenamenska raketa pokazala kao pouzdana

Ruski jurišni helikopter Mi-28NM dobio je raketno naoružanje nove generacije čime je znatno povećana njegova efikasnost.

MERIDIAN I UNICEF UDRUŽILI SNAGE: Stiže novčana pomoć Indiji

MERIDIAN I UNICEF UDRUŽILI SNAGE: Stiže novčana pomoć Indiji

ESKADRILA VOJSKE SUVERENO DOMINIRA NEBOM! Sada ih imamo 14: MiG 29 - "oštrica mača" kao garancija moći naše zemlje

ESKADRILA VOJSKE SUVERENO DOMINIRA NEBOM! Sada ih imamo 14: MiG 29 - "oštrica mača" kao garancija moći naše zemlje

HAMAS UDARIO NA IZRAELCE ČUDNIM ORUŽJEM: Lansira se iz vode, a nije raketa! Ovo su njihove mete (VIDEO)

HAMAS UDARIO NA IZRAELCE ČUDNIM ORUŽJEM: Lansira se iz vode, a nije raketa! Ovo su njihove mete (VIDEO)

Najnoviji jurišni helikopter Mi-28NM dobio je vođeno i nevođeno raketno naoružanje nove generacije, izjavio je glavni konstruktor programa "Ratni helikopteri" Nacionalnog centra za izgradnju helikoptera (NCV) M. Mila i N. Kamova (deo holdinga "Helikopteri Rusije" državne korporacije "Rosteh") Vitalij Ščerbina.

- Tokom modernizacije osnovnih helikoptera Mi-28N identifikovani su glavni pravci za unapređenje baznih helikoptera Mi-28N proširenjem asortimana avijacionog naoružanja kao dela avijacionog kompleksa naoružanja (KAV). Za rešenje ovog pitanja u sastav KAV Mi-28N su uključene rakete nove generacije s 24-časovnim navođenjem, kao i rakete za pogađanje više ciljeva istovremeno, koje omogućavaju da se cilj gađa bez ulaska u zonu efikasne primene PVO protivnika, a takođe rakete nove generacije bez navođenja koje imaju širi spektar primene i povećanu snagu, i bombe različitog kalibra - rekao je on.

Prema njegovim rečima, borbena efikasnost Mi-28NM u velikoj meri povećava integraciju letelice u jedinstveni informativni i izviđački digitalni prostor na bojnom polju.

- Ovakvi helikopteri predstavljaju elemente obaveštajno-udarnog sistema i mogu da u automatizovanom režimu dobijaju aktuelne informacije o protivniku i uslovima borbenih akcija u određenom rejonu zahvaljujući informacionim mrežama obaveštajnih službi i bespilotnih letelica - objasnio je Ščerbina.

Glavni konstruktor je primetio da se nova, laka i višenamenska raketa pokazala kao pouzdana.

Odobrenjem helikoptera Mi-28N, naoružanog novim višefunkcionalnim navođenim raketama, potvrđena je i visoka efikasnost tog naoružanja. Važan pravac povećanja efikasnosti rakete je njena primena u okviru informacione podrške bespilotne letelice i automatizovanog komandnog punkta, koji je kompanija "NCV Mil i Kamov" napravila u samom startu.

- Kompleksna primena date rakete, zajedno sa izvorima informacija o protivniku i uslovima borbenih dejstava u datom rejonu, omogućava posadi da rešava pitanja optimizacije karakteristika leta u rejonu borbene primene u realnom vremenu. Pre svega je omogućeno da se biraju načini približavanja cilju (kurs, brzina, visina leta helikoptera i ešalon primene raketa) u automatizovanom režimu - prokomentarisao je Ščerbina.

Kako je saopštio glavni konstruktor, modernizovano je  i topovsko naoružanje Mi-28NM.

- Helikopter Mi-28NM je imao veliki broj rekonstrukcija u cilju smanjenja gabarita pokretnog topovskog naoružanja, dok je kontrola pogona sada digitalna i pouzdanija - naveo je Ščerbina.

Mi-28NM je svoj prvi let imao 12. oktobra 2016. godine i predstavlja modernizovanu varijantu Mi-28N. Helikopter je opremljen dvostrukim kompletom upravljanja. U odnosu na Mi-28N, gde operater u prednjem delu kabine ima ograničene mogućnosti pilotiranja, novim helikopterom se može pilotirati iz bilo kog dela kabine. Helikopter je dobio nadzemni radar nove generacije i novi sistem za pilotiranje i navigaciju.

Holding "Helikopteri Rusije" saopštio je o potpisivanju ugovora sa Ministarstvom odbrane Rusije za isporuku 98 jurišnih helikoptera Mi-28NM u periodu 2020-2027. godine.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd