fbpx
Skip to main content
Ruska vojska

RUSKI SPECIJALCI DOBIJAJU NOVO MOĆNO ORUŽJE: Biće instalirano na borbena vozila, gruvaće kao ništa do sada!

Foto: Profimedia
Nešto slično su Rusi već proizvodili decenijama unazad

Tulska vojna fabrika "Splav" pravi kompaktni višecevni bacač raketa za specijalne jedinice ruske vojske. Ovakvo oružje je popularno u mnogim vojskama sveta, a sada se postavlja pitanje da li će ono zaživeti u Rusiji.

"APAČI" SE JOŠ UVEK PLAŠE SRBIJE: Zašto je američki helikopter prošao tako neslavno tokom NATO agresije?

"APAČI" SE JOŠ UVEK PLAŠE SRBIJE: Zašto je američki helikopter prošao tako neslavno tokom NATO agresije?

NAJVEĆI PONOS RUSKE AVIJACIJE: Otkriveno zbog čega je MiG-35 van svake konkurencije (VIDEO)

NAJVEĆI PONOS RUSKE AVIJACIJE: Otkriveno zbog čega je MiG-35 van svake konkurencije (VIDEO)

AMERI SKOVALI NOVI PAKLENI PLAN: Dostaviće Ukrajini izuzetno ubojito oružje, rat sa Rusijom je neizbežan?

AMERI SKOVALI NOVI PAKLENI PLAN: Dostaviće Ukrajini izuzetno ubojito oružje, rat sa Rusijom je neizbežan?

Sudbina novog oružja biće rešena do 2022. godine

Projekat mini višecevnog bacača raketa je već predstavljen ruskoj vojsci. Ministarstvo odbrane ga je podržalo, dopunivši samo spisak zadataka. Sada konstruktori vrše naučno-istraživačke radove kako bi utvrdili tehničke karakteristike sistema i prave eksperimentalni model.

Plan je da laki višecevni raketni sistem bude instalirani na terenska vozila. Očekuje se da će do 2022. godine preduzeće i Ministarstvo odbrane definitivno odlučiti da li je takav sistem potreban vojsci i da li je dalji razvoj svrsishodan.

Municija kompaktnog sistema

Municiju sistema čine nenavođene avijacione rakete S-8, kalibra 80 milimetara. Nenavođene rakete S-8 su ušle u sastav naoružanja već krajem 1960-ih godina. Uglavnom ih koriste helikopteri i bombarderi.

Modernizacija municije sprovođena je u više navrata. Jedna od najnovijih verzija je S-80FP "Bronjebojščik" sa bojevom glavom, teškom devet kilograma. Zahvaljujući ojačanom korpusu, probija zidove zgrada.

Prema rečima vojnog eksperta Alekseja Leonkova, takvo oružje bi moglo da bude korisno, na primer, snagama za specijalne operacije, a u nekim slučajevima i drugim vojnim jedinicama.

Od "Mini Grada" do Tipa 63

Nije prvi put da ruska odbrambena industrija nudi vojsci kompaktne višecevne raketne sisteme. Uralski majstori za oružje su 2013. godine predstavili lansirni uređaj "Mini Grad“, čija je glavna prednost brza priprema za borbu. Tom oružju je potrebno svega 20 sekundi da bude u stanju borbene gotovosti. Tu je i univerzalni kompleks nenavođenog raketnog naoružanja "Sel", koji je predstavljen 2018. godine.

U svakom slučaju, rusko Ministarstvo odbrane iz različitih razloga za sada ne žuri sa narudžbinama i daje prednost moćnijim i dalekosežnijim raketnim sistemima koji pokrivaju nekoliko hektara u jednoj salvi "Grad" i "Smerč", u odnosu na kompaktne višecevne bacače raketa. Međutim, vojske mnogih zemalja i druge oružane grupe, uključujući i nezakonite, odavno koriste takvo kompaktno oružje.

Poznati su i fabrički proizvedeni mini višecevni bacači raketa. Sovjetski Savez je na zahtev vlade sredinom 1960-ih godina slao Vijetnamu prenosne raketne sisteme "Grad-P" ("Partizan").

Sistem je bio težak 55 kilograma, i trebalo mu je manje od tri minuta da bude u stanju borbene gotovosti. "Grad-P" je mogao lako i neprimetno da se prebacuje u šumsko i planinsko područje i da izvodi napade iz neočekivanih pravaca. Vijetnamci su uspešno koristili "Partizan" protiv američke vojske. Takvi sistemi su kasnije korišćeni u Angoli, bili su u sastavu naoružanja egipatske, rumunske, iranske i kubanske vojske.

Još jedan popularni kompaktni sistem je kineski višecevni bacač raketa Tip 63. Jeftin je, pouzdan i jednostavan za rukovanje. Tip 63 se smatra jednim od najrasprostranjenijih na svetu. I danas ga koriste nezakonite oružane grupe, ali i regularne vojske različitih zemalja.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd