fbpx
Skip to main content
Ruska vojska

RUSI NAPRAVILI OPASNO ORUŽJE: Sve je već ispitano i spremno za odbranu Arktika

Foto: Profimedia
Prvi put se za njega čulo 2017. godine.

Ruska vojska će uskoro dobiti samohodni artiljerijski sistem Magnolija za područja gde obična vojna oprema ne može da se primenjuje - u ekstremnim vremenskim uslovima Arktika.

"TIHI UBICA" IZ DUBINE OKEANA: Otkriveno zašto je ruska podmornica "Veliki Novgorod" nečujna (VIDEO)

"TIHI UBICA" IZ DUBINE OKEANA: Otkriveno zašto je ruska podmornica "Veliki Novgorod" nečujna (VIDEO)

PUTINOV "CIRKON" SIJA PUNIM SJAJEM: Rusi objavili važne vesti o raketi od koje Zapad strepi

PUTINOV "CIRKON" SIJA PUNIM SJAJEM: Rusi objavili važne vesti o raketi od koje Zapad strepi

RUSI PRAVE TAJNU PODMORNICU OD KOJE DRHTE AMERI: Otkriveno kako će "Belgorod" izgledati (FOTO/VIDEO)

RUSI PRAVE TAJNU PODMORNICU OD KOJE DRHTE AMERI: Otkriveno kako će "Belgorod" izgledati (FOTO/VIDEO)

O novom samohodnom sistemu, koji je namenjen za jedinice koje su bazirane u području krajnjeg severa, prvi put se čulo 2017. godine.

Tada je Ministarstvo odbrane saopštilo, da će 120-milimetarska Magnolija biti postavljena na šasiji oklopnog vozila sa gusenicama.

Prototipovi se nalaze u fazi ispitivanja i već pokazuju da oružje može efikasno da deluje na nestabilnim podlogama, u močvarnim i snežnim predelima. Motor može da radi bez prekida na veoma niskim temperaturama.

Osnovni zadaci Magnolije su uništavanje objekata protivvazduhoplovne odbrane (PVO) i radio-elektronskog ratovanja, raketnih bacača, oklopnih vozila, utvrđenja, desantnih sredstava i neprijateljskog osoblja.

Perspektivni samohodni sistem nije jedini primerak borbene tehnike predviđene za surove klimatske uslove na Arktiku.

Na primer, za jedinice PVO je napravljena arktička verzija protivvazdušnog raketnog kompleksa Pancir.

Ovaj raketni kompleks se odlično pokazao u nekoliko vojnih konflikata, međutim, za krajnji Sever je napravljeno nekoliko značajnih promena u dizajnu.

ruski vojnik
Foto: Profimedia

Tehničke karakteristike Magnolije su delimično otkrivene na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu Armija-201: imaće masu od 27 tona, brzinu do 45 kilometara na sat. Preko vodenih prepreka brzina je do šest kilometara na sat. Može da se kreće, bez punjenja gorivom, oko 700 kilometara. Posadu čini četvoro ljudi, a borbeni odeljak se nalazi u zadnjem delu.

Kombinovano poluatomatsko oružje predstavlja spoj funkcija haubice i minobacača. Ima široku paletu municije, uključujući i granate sa samohodnih artiljerijskih oruđa Nona. Može da koristi i navođene Kitolov-2, dizajnirane za uništavanje lakih oklopnih vozila i inženjerskih konstrukcija. Zahvaljujući poluaktivnom laserskom sistemu za navođenje, verovatnoća preciznog pogađanja stacionarne mete je bliska jedinici.

Municija - 80 granata. Pogađa mete municijom sa eksplozivnom fragmentacijom na udaljenosti većoj od osam kilometara, sa navođenim i do deset. Brzina paljbe je deset metaka u minuti.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

 

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd