Skip to main content
Ruska vojska

S-500 ULIVA STRAH U KOSTI DRUGIM ZEMLJAMA: Došla je nova era TOTALNE DOMINACIJE RUSIJE (VIDEO)

Foto: Profimedia
S-500 se može dovesti u borbenu gotovost za nekoliko minuta.

Egipatsko izdanje "Sasapost" piše da će pojavom ruskih protivvazdušnih raketnih sistema S-500 "Pormetej" nastupiti nova era dominacije Rusije na tržištu naoružanja.

Ruski sistem ima mogućnost da istovremeno uništi deset balističkih raketa, čak i ukoliko njihova brzina iznosi od 18.000 do 25.000 kilometara na čas. Sistemi "Prometej" takođe mogu obarati rakete i avione na visini do 200 kilometara, navodi na početku egipatski portal.

Još jedna prednost sistema je njegova mobilnost, smatraju autori članka. S-500 se može dovesti u borbenu gotovost za nekoliko minuta.

- Druga prednost ruskog sistema je u tome što se može prevoziti na vojnim brodovima, što znači veću slobodu kretanja. S obzirom da se može koristiti i kao oružje za obuzdavanje na moru, S-500 može da uništi i najmoćnije američke razarače. Te kolosalne mogućnosti mogu se ispitati za svega četiti sekunde. Drugim rečima, sistem je u stanju da detektuje pretnju, da donese odluku o načinu reagovanja, da lansira svoje rakete u pravcu meta i da ih uništi za svega četiri sekunde - piše "Sasapost".

Autori članka podsećaju da je prethodnik "Prometeja" - S-400 takav zadatak izvršavao za deset sekundi.

- Navedene karakteristike čine ruski sistem globalnom pretnjom, koju svet mora ćutke posmatrati - piše portal.

S-500 "Prometej" pripada novoj generaciji protivavionskih raketnih sistema "zemlja-vazduh". Reč je o univerzalnom sistemu dugog dometa sa poboljšanim mogućnostima PRO. Napredni sistem je u stanju da uništava ne samo balističke rakete, nego i aerodinamičke mete i krstareće rakete.

Kako je ranije saopšteno, ruska vojska bi mogla dobiti prve sisteme S-500 već sledeće godine.

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd