fbpx
Skip to main content
nuklearno oružje

AMERIČKA STRATEŠKA KOMANDA PRESTRAŠILA NAROD: Objavili koliko smo blizu nuklearnog rata i uništenja (VIDEO)

Foto: Shutterstock
Objava je "zapalila" društvene mreže

Strateška komanda Sjedinjenih Država (takođe poznata po skraćenici - STRATCOM) je borbena komanda zadužena za američki nuklearni arsenal, PVO i svemirske snage.

AZERI DOBILI ODGOVOR IZ MOSKVE O "ISKANDERU" Rusi razrešili dilemu da li su rakete korišćene u Karabahu

AZERI DOBILI ODGOVOR IZ MOSKVE O "ISKANDERU" Rusi razrešili dilemu da li su rakete korišćene u Karabahu

PAO DOGOVOR IZMEĐU NEMACA I FRANCUZA: Nekada ljuti neprijatelji rade na zajedničkom vojnom projektu

PAO DOGOVOR IZMEĐU NEMACA I FRANCUZA: Nekada ljuti neprijatelji rade na zajedničkom vojnom projektu

RUSI PODIGLI SEVERNU FLOTU: Armada plovi ka Arktiku, cilj je zauzeti strateške tačke po svaku cenu (VIDEO)

RUSI PODIGLI SEVERNU FLOTU: Armada plovi ka Arktiku, cilj je zauzeti strateške tačke po svaku cenu (VIDEO)

U slučaju nuklearnog rata, STRATCOM bi imao zadatak da izvrši lansiranje američkih nuklearnih raketa protiv neprijatelja.

STRATCOM je još jednom prestravio svoje sledbenike na Tviteru, ovog puta objavljivanjem kasnih noćnih tvitova bez objašnjenja koji su podrazumevali njegovo ažuriranje nuklearnog arsenala.

Nisu date dodatne informacije, veze ili kontekst, što je podstaklo korisnike da izraze svoju zabrinutost ili da pitaju šta se dešava.

- Pa, dobro ću spavati večeras nakon što to pročitam - izgovorio je jedan korisnik.

Drugi su osuli paljbu po američkom vojno-industrijskom kompleksu, sugerišući da bi Amerika trebala trošiti manje na pripreme za rat, a više na zdravstvenu zaštitu.

Kontekst koji stoji iza najnovije izjave je da STRATCOM planira da objavi izjavu o svom ažuriranom nuklearnom položaju, uz komadanta, admirala Čarlsa Ričarda, koji bi u utorak trebao da svedoči pred senatskim Odborom za oružane snage. Tamo se očekuje da on i načelnik komande svemirskih snaga, Džejms Dikinson, razgovaraju o američkom vojnom budžetu za fiskalnu 2022. godinu i takozvanom "Programu odbrane budućih godina" - koji sumira i projektuje snage, resurse i opremu povezanu sa svim Odeljenjem Programa odbrane.

U ponedeljak, u časopisu Hil, Dikinson je nagovestio da je njegova komanda imala zadatak da se "pripremi za rat koji još nije vođen" i pohvalio se američkim svemirskim vojnim sposobnostima, prozivajući napore Rusije i Kine u tom pravcu.

SAD su usred 30-godišnjeg programa za unapređenje nuklearnog arsenala, vrednog 1,5 milijardi dolara. Američka potrošnja ekvivalentna je čak 53 puta većoj od one koju je Rusija potrošila na nadogradnju svog nuklearnog odvraćanja iz sovjetske ere poslednjih godina. Američki program odobrio je predsednik Barak Obama krajem 2016. godine, s tim što je Donald Tramp u 2018. godini dodao potrošnju i odobrio upotrebu nuklearnog oružja protiv ne-nuklearno naoružanih protivnika.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd