Skip to main content
Nemački i izraelski avioni iznad Jerusalima

ŠOK! GVOZDENI KRST ZASIJAO IZNAD JERUSALIMA! Izraelci u neverici, nemački borbeni avioni nadleću Jerusalim (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/@IDF
Niko nije verovao da će se to dogoditi

Da je o ovome neko pričao pre nekih 35 do 40 godina rekao bi da je totlatna glupost i izmišljotina, da će nemački borbeni avioni leteli iznad izraela. Međutim lovci Bundesvera su postali realnost. Naime, u Izraelu se trenutno održava međunarodna vojna vežba "Blue flag", koja je počela 17. oktobra i trajaće do 28. oktobra.

Štark je najbolji primer da Srbija traži "nove" ljude za slobodna radna mesta

Štark je najbolji primer da Srbija traži "nove" ljude za slobodna radna mesta

PUKLA LJUBAV: SAD i EU na ivici razvoda, Francuska i Nemačka okreću Evropu prema Rusiji i Kini

PUKLA LJUBAV: SAD i EU na ivici razvoda, Francuska i Nemačka okreću Evropu prema Rusiji i Kini

"NISMO SAMO U PANDEMIJI, MI SMO U KATASTROFI!" Kako je skepticizam prema vakcinama doveo komšije do ruba provalije

"NISMO SAMO U PANDEMIJI, MI SMO U KATASTROFI!" Kako je skepticizam prema vakcinama doveo komšije do ruba provalije

Kako je saopšteno clj vežbe je jačanje strateške međunarodne saradnje kroz zajedničko učenje o integraciji aviona četvrte i pete generacije, sa fokusom na proširenje i poboljšanje operativnih sposobnosti snaga učesnica. Vežba pruža mogućnost izvođenja zajedničkih taktičkih letova protiv raznih pretnji korišćenjem napredne tehnologije. Tokom vežbe, snage učesnice će voditi borbe raketama vazduh-vazduh kao i upotreba sistema vazduh-zemlja, pretnje naprednim raketama zemlja-vazduh (SAM) i različite operativne scenarije na neprijateljskoj teritoriji.

U ovogodišnjoj vežbi učestvuju Nemačka, Italija, Britanija, Francuska, Indija, Grčka i Sjedinjene Države.

Ovo je prvo raspoređivanje britanske lovačke eskadrile u Izraelu od osnivanja zemlje, kao i prvo raspoređivanje indijske lovačke eskadrile sa lovcima "Miraž" u Izraelu i prvo raspoređivanje francuske lovačke eskadrile sa lovcima "Rafal" u Izraelu.

Prvog dana vežbe održaan je počasni prelet na izraelskom nebu. General-major Amikam Norkin, komandant izraelskih vazdušnih snaga, vodio je prelet u avionu F-15 "Baz" , koji je letio zajedno sa izraelskim "Adirom" (F-35I). General -potpukovnik Ingo Gerharc, komandant nemačkih vazdušnih snaga, leto je zajedno sa njima u avionu Jurofajter, koji je bio posebno oslikan izraelskom i nemačkom zastavom.

Nemačka vojna delegacija takođe je posetila i memorijalni centar Jad Vašem i poklonila se jevrejskim žrtvama Holokausta. Inače Moemorjalni centar se nalazi na Brdu sećanja iznad Jerusalima koji su naldelteli zajedno nemački i izraelski borbeni avioni, Glavni cilj ovog memorijalnog centra je očuvanje sećanja na stradanje šest miliona Jevreja od 1939 do 1945. u koncentracionim logorima širom Evrope.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd