fbpx
Skip to main content
Aleksandar Vučić, MiG-29

SRBIJA SNAŽNIJA NEGO IKAD! Avijacija doživela svoj procvat - Vučić oporavio "KRILA" naše države

Foto: Profimedia/Ministarstvo odbrane/Ilustracija
U vazduhu smo "jaki kao zemlja"

Nakon krvavih ratova devedesetih i još jednog velikog stradanja srpskog naroda u 20. veku, naša država se našla u izuzetno teškoj situaciji. Vojska i naoružanje bili su pravo ogledalo države: zastarelo, uništeno, slabo, iskorišćeno...

POTVRĐENO! Kao što je Vučić obećao, Srbija kupuje moćne helikoptere od Rusije

POTVRĐENO! Kao što je Vučić obećao, Srbija kupuje moćne helikoptere od Rusije

AMERIKA U PANICI NAKON TESTIRANJA RUSKE RAKETE: "Celu deceniju će pretiti svim državama - odgovorićemo"

AMERIKA U PANICI NAKON TESTIRANJA RUSKE RAKETE: "Celu deceniju će pretiti svim državama - odgovorićemo"

RUSKA RAKETA PRESTRAŠILA AMERE: Nakon detonacije ostale samo krhotine, Pentagon ne zna šta da radi

RUSKA RAKETA PRESTRAŠILA AMERE: Nakon detonacije ostale samo krhotine, Pentagon ne zna šta da radi

Stvari su se okrenule naglavačke 2012. godine, i konačno je delovalo da je Srbija sazrela da stane na svoje noge i vrati se na mesto u regionu i Evropi koje joj zasluženo pripada. Kao što je opšte poznato, država je jaka onoliko koliko je jaka i njena vojska, i upravo zbog toga su se preduzeli hitni koraci ka oporavku vojske i unapređenju naoružanja.

Vojska Srbije je iz godine u godinu, počevši od 2012. godine postajala sve jača i snažnija, a možda i najbolji primer neverovatnog progresa jeste nabavka najboljih letelica na tržištu, kao što su četiri aviona "MiG-29", dobijeni iz Belorusije.

Aleksandar Vučić
Foto: Profimedia

Koliko je stanje sa avijacijom u Srbiji bilo loše, najbolje ilustruju reči predsednika Aleksandra Vučića koji je bio duboko razočaran stanjem koje je zatekao 2012. godine.

Kada sam postao ministar odbrane, mi nismo imali nijednu "dvadeset devetku". Imali smo 1+1 "dvadeset jedinicu", i dve van resursa "dvadeset devetke" - rekao je svojevremeno Vučić u jednom intrevjuu.

Zahvaljujući naporima, Srbija je uspela za relativno kratko vreme da potpuno obnovi avijaciju i od države koja nije imala čime da parira potencijalnim rivalima na nebu, postala priznata sila sa respektabilnom eskadrilom.

Nakon što je prvo primljena donacija od Rusije 2017. godine u vidu šest lovaca "MiG-29", diplomatska veza je ponovo proradila i slična stvar je ponovljena i sa Belorusijom 2021. godine.

U Srbiju su u 2021. godini iz Belorusije dopremljena ukupno četiri lovca "MiG-29", čime je kompletirana eskadrila od 14 lovačkih aviona, tj. 11 jednoseda i 3 dvoseda. Najbrojniji među njima su avioni verzije 9.13. Donirani avioni su bili plod dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Belorusije Aleksandra Lukašenka.

 - Danas su stigla dva nova "MiG-29", a uskoro stiže još dva i još mnogo toga. To je sve važno da bismo bili sigurni, da zaštitimo naše građane i da preventivno delujemo da svi shvate da nije moguća agresija na Srbiju - izjavio je predsednik Vučić 17. aprila tekuće godine i objasnio da je Vojska Srbije danas 20 puta snažnija nego što je bila 1999. godine, za vreme NATO agresije.

Zahvaljujući naporima državnog vrha od 2012. godine do danas, Srbija je sada država kojoj niko ne može da preti i da je nipodaštava jer raspolaže izuzetno jakom vojskom i naoružanjem. 

Ništa ne može da uđe u naš prostor, a da mi to ne primetimo i u skladu sa procenjenim stepenom opasnosti reagujemo - siguran je predsednik Vučić.

MiG-29

"MiG-29" je ruski (sovjetski) lovački avion, prevenstveno proizveden i namenjen za pariranjem američkim lovcima F-16 i F-17. Prvobitno je razvijen sedamdesetih godina, da bi se njegovo usavršavanje nastavilo da današnjih dana.

MiG-29
Foto: Srbija Danas

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Bonus video: Najmoćnije srpsko borbeno vozilo "Lazanski"

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd