fbpx
Skip to main content
Lazar

Srbija nudi svetu "aleksandra", "munju", "stršljena": Tehnološki prodor moćnog oružja (FOTO/VIDEO)

Foto: Srbija Danas
Uz klasične proizvode srpske namenske industrije, na Međunarodnom sajmu naoružanja "IDEX 2019" akcenat je stavljen na veliki tehnološki prodor u oblasti složenih borbenih sistema: "nora", "miloš", "lazar 3" u dve varijante, sistem "lazar" sa raketom "ralas" dometa devet kilometara.

U "Jugoimportu" očekuju da će nova varijanta "nore", sistem "aleksandar", izazvati veliko interesovanje.

Vulin: Veliko interesovanje za proizvode srpske namenske industrije

Vulin: Veliko interesovanje za proizvode srpske namenske industrije

Među više od 1.300 izlagača iz preko 60 zemalja, na Međunarodnom sajmu naoružanja "IDEX 2019" u Abu Dabiju, "Jugoimport SDPR" nastupa kao integrator srpske odbrambene industrije, prikazujući sva nova i klasična dostignuća srpske odbrambene industrije na jednom mestu.

Pomoćnik direktora Aleksandar Lijaković kaže da je reč o tradiciji koja se praktikuje već godinama. Ističe da smo ove godine "rame uz rame sa vodećim svetskim proizvođačima kada je reč o poziciji u okviru sajamskog prostora i količini eksponata".

IDEX 2019
IDEX 2019
Foto: Srbija Danas

Ono što ovogodišnji asortiman izložen na štandu naše odbrambene industrije izdvaja od prethodnih nastupa je što je uz klasične proizvode naše namenske industrije akcenat stavljen na veliki tehnološki prodor u oblasti složenih borbenih sistema.

- Reč je o programu "Jugoimport SDPR" među kojima su "nora", "miloš" i "lazar 3" u dve varijante, a imamo i novog člana familije "lazar" – sistem "lazar" sa raketom "ralas" dometa devet kilometara, gde smo eksploatisali razvoj sistema "alas", koji ima domet od 25 kilometara - naveo je Lijaković.

Veliki tehnološki proboj ostvaren je, prema njegovim rečima, i u vođenim raketama, među kojima je "munja", kao i nekoliko novih GPS vođenih bombi, što nas svrstava u grupu najviših tehnoloških zemlja u svetu u domenu namenske industrije, budući da radimo nešto što je do sada bilo rezervisano samo za velike sile.

Miloš
Foto: Srbija Danas

Lijaković je izrazio očekivanje da će oklopna vozila "miloš" i "lazar" u osnovnom obliku i ove godine izazvati veliko interesovanje na sajmu, kao i sistem "nora", koji je naš najprodavaniji složeni borbeni sistem kao i njegova nova varijanta "aleksandar".

"Imamo i nove raketne sisteme velikog dometa i nevođene i vođene rakete, što je nešto u šta ulažemo sada za budućnost, kako bismo mogli da budemo jaka odbrambena industrija u svetu. Tu je oružje pešadije, municija minobacačka i streljačka, municija srednjeg kalibra, koji su do sada bili naši glavni proizvodi u smislu količine izvoza", naglasio je Lijaković, dodajući da je na prethodnom sajmu predstavljena i letelica "stršljen".

Reč je, kako je pojasnio, o bespilotnoj letelici helikoterskog tipa naoružanoj bombama, a tu je, dodao je, i nova letelica, koja ima četiri rotora i peti rotor za horizontalni let.

Saradnja sa Emiratima 

Govoreći o budućim izvoznim projektima, Lijaković je rekao da "Jugoimport SDPR" posmatra Ujedinjene Arapske Emirate kao jednog od najznačajnijih partnera, a trenutno je u toku nekoliko projekata koji su u različitim fazama realizacije.

Vojska UAE, koja se oprema najnaprednijim i najsofisticiranijim sistemima naoružanja, veliko interesovanje je pokazala za besposadnu naoružanu platformu "mali miloš", koja je uspešno ispitana u teškim terenskim uslovima u Emiratima.

ČUVARI SRPSKE SLOBODE! Stiže nova tura MIGOVA i UBITAČNIH borbenih helikoptera - SRBIJA OSTAJE BALKANSKA SILA

ČUVARI SRPSKE SLOBODE! Stiže nova tura MIGOVA i UBITAČNIH borbenih helikoptera - SRBIJA OSTAJE BALKANSKA SILA

Ovaj sistem je, inače, razvio VTI, a proizvodi ga "Prva petoletka", koja je među predstavnicima srpske odbrambene industrije koji su zajednički nastupili na ovogodišnjem sajmu IDEX.

PONOS SRBIJE! Ovo je najsavremenije oružje koje je Yugoimport SDPR predstavio u Abu Dabiju (FOTO/VIDEO)

PONOS SRBIJE! Ovo je najsavremenije oružje koje je Yugoimport SDPR predstavio u Abu Dabiju (FOTO/VIDEO)

Direktorka "Prve petoletke" – namenske Anđelka Atanasković rekla je da očekuje veliko interesovanje za proizvode koje imamo da predstavimo, a imajući u vidu da je i na prethodnom sajmu u Abu Dabiju štand bio veoma posećen.

- Naš proizvodni program čine minobacači, ručni bacači različitih vrsta i mi već imamo ugovore sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, koji će obeležiti ovu i narednu godinu, a ovde očekujem i još neke povoljnije i bolje ugovore. Poslednji ugovor nam je bio u vrednosti od 15 miliona dolara, a svaki naredni ugovor zavisi od količine proizvoda koji se ugovore - izjavila je direktorka trsteničke "Prve petoletke".

Osvrnuvši se na interesovanje koje su tokom sajma pokazali posetioci obilazeći štand srpske odbrambene industrije, ona je istakla da su svi izloženi proizvodi ovde naišli na interesovanje, dodajući da iskustvo sa prethodnih sajmova potvrđuje da se očekuje značajniji broj poseta zainteresovanih kupaca.

Karakteristike proizvoda

Aleksandar – Najmoćnije artiljerijsko oruđe vatrene podrške kalibra 155 milimetara, potpuno automatizovano sa visokim nivoom autonomije.

Najvažnija komponenta je potpuno automatizovani punjač sa 12 projektila i barutnih punjenja. Omoguđeno je punjenje pri svim elevacijama, a ostvarena je brzina gađanja do šest metaka u minuti. Kao dodatak, na platformu je postavljena automatizovana dopuna sa još 12 metaka tako da je borbeni komplet 24 metka za koji nije potreban nikakav rad posade.

Aleksandar
Aleksandar
Foto: Srbija Danas

Sistem poseduje automatsku nišansku liniju, kao i automatizovanu navigaciju.

Aleksandar
Aleksandar
Foto: Srbija Danas

Posadu čine tri člana smeštena u oklopljenoj kabini vozila i zaštićeni su tokom rada i upravljanja oruđem.

Nora-B52 – Namenjena je za vatrenu podršku sopstvenih jedinica. Vatrenu podršku ostvaruje snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima taktičkog, operativnog i strategijskog značaja na velikim daljinama.

Kalibar topa je 155 milimetara, a upravljanje vatrom je automatizovano.

Posadu čine komandir, nišandžija, vozač i dva poslužioca.

Miloš – Borbeno vozilo visokog stepena pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima uz maksimalnu borbenu masu od preko 14 tona. Njegova maksimalna brzina je preko 110 kilometara na čas.

Miloš
Foto: Srbija Danas

Može biti opremljeno daljinski upravljanom borbenom stanicom sposobnom za dejstvo danju i noću naoružanu sa mitraljezom kalibra 12,7 milimetara, raznim vrstama ručno upravljanih oklopnih turela naoružanih mitraljezima i bacačima granata, sistemom protivoklopnih vođenih raketa velikog dometa od pet do 8,5 kilometara, raketnim sistemima PVO, kao i optoelektronskim termovizijskim i televizijskim i radarskim sistemima za osmatranje i kontrolu granica montiranim na teleskopskim stubovima različitih visina.

Miloš
Foto: Srbija Danas

Vozilo je opremljeno sa pet puškarnica za dejstvo ličnim naoružanjem u uslovima protivzasednih dejstava.

Lazar 3 – Oklopno vozilo, točkaš, formule pogona osam puta osam za različite aplikacije i misije. Pogonska grupa je smeštena u prednjem desnom delu vozila. Sve osovine su pogonske dok su prve dve upravljačke.

Vozilo može biti opremljeno različitim vrstama naoružanja, počev od DUBS-a 12,7 milimetara do kupole sa topom 30 milimetara.

Ralas – verzija vozila "lazar", opremljena sistemom vođenih raketa "ralas", koje su namenjene protivtenkovskoj borbi i razbijanju bunkera i brodova.

Ralas
Foto: Srbija Danas

Stršljen – Helikopter projektovan po klasičnoj šemi: Glavni rotor plus repni rotor.

Lopatice glavnog i repnog rotora su napravljene od kompozitnih materijala visoke čvrstoće (ugljenična vlakna). Trup helikoptera je modularan i napravljen je u hibridnoj tehnologiji.

Stršljen
Foto: Srbija Danas

Može se koristiti za osmatranje, borbena dejstva (podršku trupama na zemlji) i za protivelektronska dejstva.

Stranci zainteresovani za "ralas", bespilotne letelice...

Svi koji su značajni u odbrambenoj industriji sveta, pogotovo iz oblasti kopnene vojske, danas su u Abu Dabiju i imaju prilike da vide šta to Srbija ima da ponudi, rekao je ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin
Foto: Srbija Danas

Istakao je da su strani kupci pokazali interesovanje za raketni sistem "ralas", zatim naše bespilotne letelice, naš bespilotni helikopter i već tradicionalno dobro poznate proizvode – "nora B52" kalibra 155 mm, razne vrste municije, pa i pametne municije koju sada prvi put predstavljamo.

- Odbrambena industrija Srbije je u 2018. ostvarila zaradu i izvoz uvećanu za 13,9 procenata u odnosu na prethodnu godinu i nastaviće da se razvija baš kao što će i država nastaviti da ulaže u nju - izjavio je ministar odbrane.

 

Pročitajte i:

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd