fbpx
Skip to main content
srpska vojska

BUDUĆNOST SRBIJE JE S NJIMA SIGURNA: Polaganje vojničke zakletve širom naše države (FOTO/VIDEO)

Foto: Ministarstvo odbrane
Veliki dan u životima vojnika

U kasarnama Vojske Srbije u Somboru, Valjevu i Leskovcu danas su održane svečanosti na kojima su vojničku zakletvu položili vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije "septembar 2021", kadeti Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA, slušaoci Kursa za rezervne oficire, učenici Srednje stručne vojne škole i lica iz rezervnog sastava koja nisu služila vojni rok sa oružjem.

EKSKLUZIVNO Srbija napravila najnoviju SNAJPERSKU PUŠKU, domet čak četiri kilometra! Pogledajte kako izgleda ubojito oružje (VIDEO)

EKSKLUZIVNO Srbija napravila najnoviju SNAJPERSKU PUŠKU, domet čak četiri kilometra! Pogledajte kako izgleda ubojito oružje (VIDEO)

OVE RAKETE UNIŠTAVAĆE NEPRIJATELJSKE PROJEKTILE: Moćno rusko oružje potvrdilo pouzdanost, meta pogođena u centar (VIDEO)

OVE RAKETE UNIŠTAVAĆE NEPRIJATELJSKE PROJEKTILE: Moćno rusko oružje potvrdilo pouzdanost, meta pogođena u centar (VIDEO)

"LAZANSKI" ĆE UNIŠTAVATI TENKOVE KAO OD ŠALE: Srbija dobija novo borbeno vozilo nazvano po preminulom ambasadoru

"LAZANSKI" ĆE UNIŠTAVATI TENKOVE KAO OD ŠALE: Srbija dobija novo borbeno vozilo nazvano po preminulom ambasadoru

Izgovarajući tekst zakletve pred zastavom Republike Srbije, 737 mladića i devojka obavezalo se da će čuvati i braniti nezavisnost, suverenost i teritorijalnu celovitost Republike Srbije. 

Svečanosti u Valjevu prisustvovao je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, koji je čestitao položenu zakletvu i izrazio zadovoljstvo što je sistem odbrane bogatiji za više od 700 mladih ljudi spremnih da brane svoju otaddžbinu, sugrađane i najviše vrednosti našeg društva. 

U obraćanju mladićima i devojkama koji su danas položili zakletvu, načelnik Generalštaba je naglasio da se ulažu veliki napori za dodatno unapređenje statusa i standarda svih pripadnika Vojske Srbije. 

Govoreći o značaju snažne vojske za stabilnost u državi i napredak celokupnog društva, general Mojsilović je rekao da Vojska Srbije svakodnevno jača svoje sposobnosti kako bi ostala snaga i faktor na koji se mora računati.

srpska vojska
Foto: Ministarstvo odbrane

- Republika Srbija se danas suočava sa složenim odnosima u sferi nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti, koji zahtevaju visok nivo sposobnosti sistema odbrane i snaga bezbednosti za odgovor na sve izazove, rizike i pretnje po nacionalnu bezbednost. U svetlu tih izazova, mi, pripadnici Vojske Srbije, opremamo se, obučavamo i neprestano unapređujemo našu osposobljenost kako bismo odvratili potencijalne agresore i građanima Republike Srbije omogućili da bezbedni i u miru grade svoju budućnost. Za to imamo jasnu i nepodeljenu podršku vrhovnog komandanta Vojske Srbije i predsednika Republike Aleksandra Vučića, kao i Vlade Republike Srbije, zahvaljujući kojoj se poslednjih godina Vojska Srbije ubrzano oprema i jača svoje sposobnosti za realizaciju dodeljenih misija i zadataka – istakao je general Mojsilović. 

- Idemo putem koji su trasirali naši slavni preci i prethodnici, rešeni i nepokolebljivi da jačamo sposobnosti Vojske Srbije i izvršimo svaki zadatak koji pred nas postavi naša otadzbina, naša Srbija – zaključio je general Mojsilović.

srpska vojska
Foto: Ministarstvo odbrane

Polaganju zakletve u Leskovcu prisustvovao je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Petar Cvetković, a u Somboru komandant Komande za obuku brigadni general Željko Petrović.

U svom rodnom gradu Somboru, zakletvu je položio i kadet Vojne akademije Rastko Ostojić, koji poručuje da su on i njegova porodica srećni zbog današnje svečanosti i zbog toga što je nastavio vojničku tradiciju.

- Vojnu akademiju sam upisao pre svega zbog porodične tradicije. Imao sam uzor kod kuće, mog oca. Na Vojnoj akademiji je visok stepen obrazovanja. Onima koji nemaju afiniteta prema Vojnoj akademiji i ne želi da se celog života time bave, toplo bih preporučio odsluženje vojnog roka, jer smatram da svako treba da prođe vojničku obuku – rekao je kadet Ostojić.

Da Vojna akademija svojim studentima može da pruži mnogo, smatra i kadetkinja Andrea Brklja iz Sokoca u Republici Srpskoj. 

- Sam vojni poziv je najčasniji poziv koji postoji. To je profesija kojoj se divim. Vojna akademija ima reputaciju kao jedna od najboljih i vrhunskih obrazovnih ustanova u Srbiji. Posle Vojne akademije nastavljam da radim kao oficir Vojske Srbije – ističe Brklja.

srpska vojska
Foto: Ministarstvo odbrane

Među vojnicima na dobrovoljnom služenju vojnog roka zakletvu je položila Ljubina Kojić iz Svileuve, koja ističe da su uslovi u vojsci dobri.

- Zadovoljna sam svim uslovima u vojsci, menzom u restoranu, nadređenima, obukom. Nadam se da ću po završetku vojnog roka zasnovati radni odnos u vojsci – rekla je Kojićeva.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd