fbpx
Skip to main content
avangard

Stiže hipersonični raketni sistem "Avangard": Novim strateškim oružjem Rusija pretiče Kinu i SAD!

Foto: Youtube Printscreen/ Россия - Украина
Rusija je jedina zemlja u svetu koja raspolaže takvim oružjem, a za njega se prvi put čulo tokom govora Vladimira Putina pred Federalnom skupštinom u martu prošle godine.

Ruska vojska je počela da se naoružava novim hipersoničnim raketnim sistemima "Avangard", koji mogu da nose nuklearne i konvencionalne bojeve glave. Novi tip strateškog oružja pouzdano će osiguravati bezbednost Rusije u narednim decenijama.

VAŽNO! Od 01. jula pa do kraja avgusta 2019. godine imate priliku da promenite sebi život

VAŽNO! Od 01. jula pa do kraja avgusta 2019. godine imate priliku da promenite sebi život

 


SRBIJA DOBIJA NEBESKE ZVERI: Sa francuskim "superpumama" postajemo VAZDUHOPLOVNA SILA!

PUSTI SNOVI ILI STVARNA PRETNJA? Hoće li ovаko Amerikаnci LASERIMA rušiti ruske HIPERZVUČNE RAKETE (VIDEO)

PUSTI SNOVI ILI STVARNA PRETNJA? Hoće li ovаko Amerikаnci LASERIMA rušiti ruske HIPERZVUČNE RAKETE (VIDEO)

Putin je ranije "Avangard" nazvao "adekvatnim i asimetričnim" odgovorom na američki sistem protivraketne odbrane.

"Avangard" ima interkontinentalni domet i može da leti u gustim slojevima atmosfere, na granici sa stratosferom, a u stanju je da razvije brzinu od 27 maha. U ovom trenutku to je najbrži objekat na svetu.

Pri takvoj brzini praktično nijedan protivraketni sistem neće biti u mogućnosti da ga zaustavi.

Ruski sistem je uneo nervozu u američku vojsku. SAD za sada nemaju sredstva kojima bi mogle da odbiju napad ovakvog oružja, pa je Pentagon u novembru prošle godine pokrenuo program za stvaranje sistema za presretanje hipersoničnog oružja.

Eksperti kažu da za američke radare najozbiljniju pretnju ne predstavljaju samo brzina i manevarske sposobnosti novih raketa, već pre svega njihova neprimetnost. Novo rusko oružje se odlikuje visokim manevarskim sposobnostima i nepredvidivošću, što otežava njegovo praćenje. 

Zapadni mediji komentarišu da će hipersonični "Avangard" omogućiti Kremlju da pretekne SAD i Kinu u toj oblasti.

Rakete "tomahavk" na 110km od Srbije: SAD u svojoj bazi instaliraju oružje kojim su bombardovali Srbiju!

Rakete "tomahavk" na 110km od Srbije: SAD u svojoj bazi instaliraju oružje kojim su bombardovali Srbiju!

"Koliko ste JAKI, toliko ste U PRAVU" Ovo je potez koji Srbija MORA DA POVUČE dok Ameri NAORUŽAVAJU Hrvate

"Koliko ste JAKI, toliko ste U PRAVU" Ovo je potez koji Srbija MORA DA POVUČE dok Ameri NAORUŽAVAJU Hrvate

Ameri ZABRINUTI, Turke BAŠ BRIGA! Nastavlja se nabavka S-400, Erdogan NE PRISTAJE na UCENE

Ameri ZABRINUTI, Turke BAŠ BRIGA! Nastavlja se nabavka S-400, Erdogan NE PRISTAJE na UCENE

- Želim da kažem da su najnoviji sistemi oružja koje predstavlja sistem "Avangard" zapravo revolucionarne tehnologije koje trenutno poseduje samo Ruska Federacija, što omogućava određenu prednost u razvoju hipersoničnog oružja. Generalno, ovo je prepoznato i na zapadu. I američkom vojno-političkom rukovodstvu nije preostalo ništa drugo nego da blefira, tradicionalno ponavljajući da Rusi razvijaju ozbiljno oružje, ali da imaju problema da ih uvedu u službu, odnosno da realizuju takve projekte. Ali, ovih dana smo čuli saopštenja o tome da se taj sistem već uvodi u upotrebu i grubo rečeno, stavljen je na borbeno dežurstvo. Sve to govori o tome da Rusija forsira tehnološki ciklus, vreme koje je neophodno od razvoja do stavljanja u upotrebu i borbeno dežurstvo. To ne može da ne raduje, jer svi znamo da su takvi sistemi oružja garancija suvereniteta Ruske Federacije u ovim uslovima u kojima svet klizi u oružane sukobe - kaže za Sputnjik ruski vojni komentator Jurij Kotenok.

Komandant ruskih raketnih snaga Sergej Karakajev je rekao da su ruske raketne jedinice za strateške namene počele da dobijaju "Avangard", a da će ti sistemi krajem godine biti stavljeni u službu.

Ruske raketne trupe se nalaze u određenoj istorijskoj fazi, kada se iz borbenog sastava povlače poslednji raketni sistemi iz Sovjetskog Saveza.

Balističke rakete "Vojvoda" RS-20B, u NATO krugovima poznate pod imenom "Satana", dugo su se smatrale najmoćnijim raketama na svetu, ali njih postepeno povlače iz upotrebe. Kao deo Strateških raketnih snaga "Vojvoda" će i dalje ostati do 2026. godine, ali se paralelno sa tim nastavlja sa uvođenjem u arsenal stacionarnih i mobilnih raketnih sistema pete generacije "Jars" i "Avangard".

Prvi svoj puk sa novim hipersoničnim raketama Rusi su već nazvali "avangardnim", a biće dislociran u Orenburškoj oblasti, u raketnoj jedinici u Jasnenskom, gde je raspoređena sva neophodna infrastruktura.

Inače, "Avangard" nije u pravom smislu raketa. On je dodatak strateškim raketnim sistemima i čini ga hipersonična manevrišuća bojeva glava. Nosiće ga narednih godina poznate ruske rakete "Sarmat" (RS-28), a zasad će činiti bojevu glavu interkontinentalnih balističkih raketa UR-100N UTTH "Stilet".

sarmat
Foto: Youtube Printscreen/ Silja pluton

Posedovanje takvog oružja bez sumnje daje ozbiljnu prednost u sferi oružane borbe. Njegova moć, potencijal, tvrde vojni stručnjaci, mogu biti ogromni, a brzina ga čini neranjivim kada se radi o postojećim sistemima PRO i PVO, jer ga presretačke rakete, jednostavno rečeno, ne mogu stići.

Desetak raketnih sistema "Avangard" ne samo da će očuvati sposobnosti nuklearne trijade Rusije, nego će ga značajno poboljšati.

Zasad se detalji o razornoj moći i sistemu upravljanja drže u tajnosti. Krajem prošle godine je Ministarstvo odbrane Rusije uspešno testiralo "Avangard". Raketa je lansirana sa područja Dombarovski u Orenburžju i pogodila je cilj na Kamčatki udaljen oko 6.000 kilometara.

Tako je program testiranja letova rakete sistema "Avangard" u potpunosti ispunjen.

 

Pročitajte i:

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
15 Beograd