Skip to main content
F-16 i Miroslav Lazanski

TAJNI SRPSKI PROJEKAT AVIONA MOĆNIJEG OD F-16: Evo zbog čega je NATO prvog dana agresije bombardovao Pančevo!

Foto: Youtube Printscreen/ Ras Televizija/ Profimedia/ SD ilustracija
Jugoslavija je krajem osamdesetih godina razvijala avion bolji od američkog F-16 u okviru tajnog projekta pod oznakom NA, ali je plan pao u vodu raspadom zemlje.

Postoji verzija koja kaže da je za krah projekta krivac Stane Dolanc.

POŽURITE U MERIDIAN! Ovo se NE PROPUŠTA, osam neverovatnih prilika da ZARADITE na mečevima Lige Evrope

POŽURITE U MERIDIAN! Ovo se NE PROPUŠTA, osam neverovatnih prilika da ZARADITE na mečevima Lige Evrope

Bilo je planirano da prvih pet prototipa (tri jednoseda i dva dvoseda) poleti 1995, a da serijska proizvodnja počne 1999. NATO bombarderi su već prve večeri agresije bombardovali i razorili upravo fabriku "Utva" u Pančevu, odnosno dve ogromne hale opremljene za finalizaciju projekta.

O ovom projektu pričao je general Sava Pustinja, a njegovu priču potvrdio je i novinar, pisac i vojno-politički komentator Miroslav Lazanski. 

- Predviđena je još tada GPS i inicijalna navigacija aviona, a pilot je na viziru kacige imao sliku leta i događanja u vazduhu i na zemlji. Moćni supersonični avion imao bi savremeni softver, a istraživanja koja su rađena pokazala su da bi naš avion u bliskoj borbi bio bolji od američkog F-16 u svih 10 simuliranih početnih uslova borbe. Ono zbog čega je revolucionaran jeste to što je pilot mogao da upravlja njime glasom – ispričao je general Pustinja.

Miroslav Lazanski kaže da je jedina dilema bila da li ćemo kupiti francuski motor koji je ugrađivan u avione rafal ili američki iz aviona F-16. 

- I Amerikanci i Francuzi su nam nudili motor. Avion bi ličio na francuski rafal, bio je jednomotorac, imao je kokpit napred, pilot bi upravljao glasom, a ne instrumentima. Taj kokpit je bio tad revolucionaran, dobio je i nagradu AVNOJ od Milke Planinc, ali je sve zaustavio raspad Jugoslavije. Bila je opcija i da taj avion radimo zajedno sa Egiptom i Indijom – objašnjava Lazanski.

Lazanski razotkriva najpoznatiju likvidaciju od strane UDBE, pa iznenadio: NAŠ PROGRAM ATOMSKE BOMBE! (VIDEO)

Lazanski razotkriva najpoznatiju likvidaciju od strane UDBE, pa iznenadio: NAŠ PROGRAM ATOMSKE BOMBE! (VIDEO)

Kako navodi, fabrika aviona "Utva" u Pančevu dobila je za sklapanje tog aviona ogromne hale.

– Mi smo imali ozbiljnu ekipu inžinjera, tehnički institut je to radio sjajno, a interesantno je to što je NATO izbombardovao 1999. baš te nove hale u Pančevu gde je trebalo finalizirati taj moćni avion. Da je projekat NA uspeo, svi bi od Triglava do Vardara imali posao – podvlači Lazanski. 

ČETIRI ADUTA: Srpsko oružje kupuje TREĆINA SVETA, a evo šta donosi najviše novca (VIDEO)

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Mile lala's picture

Mile lala

Не треба жалити, већ радити. Што пре прикупити људе који су радили на том пројекту, ангажовсти наше научне установе, дати потребне паре и кренути у реализацију. Произвести, продати странцима, и опремити нашу војску.

3 | 1
Bungi's picture

Bungi

Projekat je razvijan u saradnji sa francuskom firmom Dasso,naš avion je bio manja,jednomotorna verzija njihovog lovca Rafal(koji je dvomotorac).Za pogon je predviđen motor firme Secma,malo pojačan u odnosu na onaj u Rafalu.Da Francuzi dozvole da u njihov avion neko ugrađuje američki motor.???E to je stvarno nebuloza.Sklapanja ovog aviona je predviđeno u fabrici Soko u Mostaru,kakvo crno Pančevo.?

1 | 1

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd