fbpx
Skip to main content
F-16 i Miroslav Lazanski

TAJNI SRPSKI PROJEKAT AVIONA MOĆNIJEG OD F-16: Evo zbog čega je NATO prvog dana agresije bombardovao Pančevo!

Foto: Youtube Printscreen/ Ras Televizija/ Profimedia/ SD ilustracija
Jugoslavija je krajem osamdesetih godina razvijala avion bolji od američkog F-16 u okviru tajnog projekta pod oznakom NA, ali je plan pao u vodu raspadom zemlje.

Postoji verzija koja kaže da je za krah projekta krivac Stane Dolanc.

POŽURITE U MERIDIAN! Ovo se NE PROPUŠTA, osam neverovatnih prilika da ZARADITE na mečevima Lige Evrope

POŽURITE U MERIDIAN! Ovo se NE PROPUŠTA, osam neverovatnih prilika da ZARADITE na mečevima Lige Evrope

Bilo je planirano da prvih pet prototipa (tri jednoseda i dva dvoseda) poleti 1995, a da serijska proizvodnja počne 1999. NATO bombarderi su već prve večeri agresije bombardovali i razorili upravo fabriku "Utva" u Pančevu, odnosno dve ogromne hale opremljene za finalizaciju projekta.

O ovom projektu pričao je general Sava Pustinja, a njegovu priču potvrdio je i novinar, pisac i vojno-politički komentator Miroslav Lazanski. 

- Predviđena je još tada GPS i inicijalna navigacija aviona, a pilot je na viziru kacige imao sliku leta i događanja u vazduhu i na zemlji. Moćni supersonični avion imao bi savremeni softver, a istraživanja koja su rađena pokazala su da bi naš avion u bliskoj borbi bio bolji od američkog F-16 u svih 10 simuliranih početnih uslova borbe. Ono zbog čega je revolucionaran jeste to što je pilot mogao da upravlja njime glasom – ispričao je general Pustinja.

Miroslav Lazanski kaže da je jedina dilema bila da li ćemo kupiti francuski motor koji je ugrađivan u avione rafal ili američki iz aviona F-16. 

- I Amerikanci i Francuzi su nam nudili motor. Avion bi ličio na francuski rafal, bio je jednomotorac, imao je kokpit napred, pilot bi upravljao glasom, a ne instrumentima. Taj kokpit je bio tad revolucionaran, dobio je i nagradu AVNOJ od Milke Planinc, ali je sve zaustavio raspad Jugoslavije. Bila je opcija i da taj avion radimo zajedno sa Egiptom i Indijom – objašnjava Lazanski.

Lazanski razotkriva najpoznatiju likvidaciju od strane UDBE, pa iznenadio: NAŠ PROGRAM ATOMSKE BOMBE! (VIDEO)

Lazanski razotkriva najpoznatiju likvidaciju od strane UDBE, pa iznenadio: NAŠ PROGRAM ATOMSKE BOMBE! (VIDEO)

Kako navodi, fabrika aviona "Utva" u Pančevu dobila je za sklapanje tog aviona ogromne hale.

– Mi smo imali ozbiljnu ekipu inžinjera, tehnički institut je to radio sjajno, a interesantno je to što je NATO izbombardovao 1999. baš te nove hale u Pančevu gde je trebalo finalizirati taj moćni avion. Da je projekat NA uspeo, svi bi od Triglava do Vardara imali posao – podvlači Lazanski. 

ČETIRI ADUTA: Srpsko oružje kupuje TREĆINA SVETA, a evo šta donosi najviše novca (VIDEO)

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
Mile lala's picture

Mile lala

Не треба жалити, већ радити. Што пре прикупити људе који су радили на том пројекту, ангажовсти наше научне установе, дати потребне паре и кренути у реализацију. Произвести, продати странцима, и опремити нашу војску.

4 | 2
Bungi's picture

Bungi

Projekat je razvijan u saradnji sa francuskom firmom Dasso,naš avion je bio manja,jednomotorna verzija njihovog lovca Rafal(koji je dvomotorac).Za pogon je predviđen motor firme Secma,malo pojačan u odnosu na onaj u Rafalu.Da Francuzi dozvole da u njihov avion neko ugrađuje američki motor.???E to je stvarno nebuloza.Sklapanja ovog aviona je predviđeno u fabrici Soko u Mostaru,kakvo crno Pančevo.?

2 | 1

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
28 Beograd