Utorak 19. mar 2024.
Turska-Ukrajina

TAMO GDE UKRAJINA ZAPNE, TU JE TURSKA DA POGURA: Dve države spremaju veliki projekat koji će zabrinuti Rusiju

Foto: Shutterstock
Sve više produbljuju i jačaju međusobnu saradnju

Ukrajina može sa Turskom da izvede mnoge zajedničke projekte u svemirskoj oblasti, kao i u odbrambenoj industriji, rekao je šef Državne svemirske agencije Ukrajine.

BELORUSIJA SPREMA OSVETU: Sankcije EU, Kanade i SAD neće proći nekažnjeno

BELORUSIJA SPREMA OSVETU: Sankcije EU, Kanade i SAD neće proći nekažnjeno

NEMCI ODUŠEVLJENI PUTINOM, PRIJATNO IH JE IZNENADIO: Stižu samo pohvale na račun ruskog predsednika!

NEMCI ODUŠEVLJENI PUTINOM, PRIJATNO IH JE IZNENADIO: Stižu samo pohvale na račun ruskog predsednika!

PAR UHVAĆEN U VRELOJ AKCIJI NA PLANINI: Mislili da ih niko neće videti na 2.000 metara visine, ali jedno nisu znali

PAR UHVAĆEN U VRELOJ AKCIJI NA PLANINI: Mislili da ih niko neće videti na 2.000 metara visine, ali jedno nisu znali

U intervjuu za agenciju "Anadolija", Vladimir Taftaj ocenio je svemirski program Ukrajine i mogućnosti saradnje između Ankare i Kijeva na polju svemira. Kijev je prilično otvoren za saradnju i zajedno sa Ankarom mogli bi da postignu uspeh u svemiru.

Takođe je rekao da bi želeli da posete Tursku svemirsku agenciju u drugoj polovini ove godine i razgovaraju o mogućnostima za saradnju.

- Čvrsto verujem da je saradnja mnogo jača od usamljenosti u bilo kom projektu. Naročito sa dugoročnim partnerima poput Turske.

- Turska ima veoma naprednu industriju, tako da sam potpuno siguran da možemo da se uključimo u zajedničke projekte - dodao je on.

Napominjući da je Turska prioritetni partner za Ukrajinu, Taftaj je rekao da veruje da se konsolidacijom saradnje svemirska raketa ili satelit u koprodukciji Ukrajine i Turske mogu poslati u svemir.

Na projektu slanja turskih astronauta u svemir u skladu sa turskim Nacionalnim svemirskim programom, rekao je da je slanje astronauta u svemir neka vrsta testa i samoostvarenja, jer svemirska industrija mora proći kroz mnoge nove procedure da bi mogla da pošalje astronaute.

- Mislim da je za turski narod veoma sjajan, emotivan projekat imati sopstvene astronaute koji lete u svemir - dodao je on.

Taftaj je rekao da je prvi prioritet ukrajinske svemirske agencije pokretanje satelita "Sich 2-1" zajedno sa kompanijom "Space X" krajem 2021. godine, a drugi prioritet je primena novog svemirskog programa.

Rekao je da se 5. nacionalni svemirski program Ukrajine završio 2017. godine, napominjući da je novi program koji je pripremila nakon stupanja na dužnost u martu ove godine u procesu odobravanja.

Ovi izveštaji su u skladu sa nedavnom realnošću da se Ukrajina pojavljuje kao ključni "davalac krvi" turskoj ratnoj industriji, obezbeđujući masovno snabdevanje svoje vojne tehnologije u onoliko sfera koliko je potrebno Ankari.

Sada svemirska tehnologija takođe postaje deo tog trenda. Tamo gde Ukrajina zaostaje, Turska dolazi da doprinosi, a tamo gde Turska zaostaje, Ukrajina dolazi da "popuni praznine" tehnologijom koju ima, jer je to zemlja koja je u periodu Sovjetskog Saveza imala veoma razvijenu tehnologiju i naučni potencijal.

Njegova industrijska postrojenja u oblastima poput proizvodnje aviona, kao i protivtenkovska municija, borbeni tenkovi ili istraživanje svemira, održavala su se i čak razvijala nakon raspada SSSR-a.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd