fbpx
Skip to main content
hipersonično oružje

Tri najveće vojne sile na svetu u trci su za HIPERSONIČNO NAORUŽANJE, a jedna od njih OZBILJNO KASKA

Foto: Profimedia/ilustracija
Istraživačka služba američkog Kongresa objavila je izveštaj o razvijanju hipersoničnog oružja u SAD, Rusiji i Kini

Tri najmoćnije sile na Zemlji – Rusija, Kina i Sjedinjene Države – utrkuju se u naoružanju hipersoničnim oružjem, a Amerika kaska. Američki ministar odbrane Džim Matis izjavio je nedavno da je “hipersonično oružje prioritet broj jedan” za istraživanje i razvoj američke vojske.

- I da ga imamo i da imamo odbranu od njega. To je naš prioritet broj jedan u razvoju tehnologije – rekao je Matis. - Hipersonično oružje, zajedno sa veštačkom inteligencijom, direktno energetsko oružje i robotika promeniće karakter rata. Iz SAD su više puta naglašavali da na tom polju zaostaju za Rusijom, koja već poseduje hipersonično oružje kakvo trenutno nema nijedna druga zemlja na svetu.

PUTIN POSLAO SRBIJI NAORUŽANJE! Ruski transporteri stigli na vojni aerodrom u Batajnici!

PUTIN POSLAO SRBIJI NAORUŽANJE! Ruski transporteri stigli na vojni aerodrom u Batajnici!

BUGARI ODUVALI AMERIKANCE! Predsednik Rumen Radev stavio VETO na kupovinu F-16!

BUGARI ODUVALI AMERIKANCE! Predsednik Rumen Radev stavio VETO na kupovinu F-16!

ŠEST NA JEDNOG! Objavljen snimak napada F-16 na RUSKOG bombardera! Južnokorejanci osuli RAKETNU paljbu (VIDEO)

ŠEST NA JEDNOG! Objavljen snimak napada F-16 na RUSKOG bombardera! Južnokorejanci osuli RAKETNU paljbu (VIDEO)

General Džon Hajten, šef Strateške komande Oružanih snaga SAD, veruje da hipersonično oružje može da uzvrati udar tamo gde je nemoguće ili nije poželjno korišćenje drugih sredstava. Predsednik SAD Donald Tramp lično se u maju obratio Kongresu sa molbom da izdvoji sredstva za razvoj hipersoničnog oružja.

- Tražimo od Kongresa da investira više u hipersonično oružje. Mi imamo takve vrste (hipersoničnog oružja), koje su u fazi razvoja — vrste koje nikada niste videli i kakve ne možete ni da zamislite“, rekao je tada američki predsednik.

Aleksej Leonkov, vojni stručnjak i urednik časopisa „Arsenal otečestva“, rekao je da je u Pentagonu bilo odlučeno da se projekti različitih rodova vojske, koji su u vezi sa hipersoničnim oružjem — objedine u jedan program, koji bi do 2021. godine trebalo da predstavi svetu prvo hipersonično oružje iz SAD-a, koje bi trebalo da leti brzinom od najmanje šest maha. Kako je pojasnio Leonkov — takvo oružje zahteva ozbiljna finansijska ulaganja, a u vezi sa tim i nastaju sporovi.

- Namere Pentagona su prilično pragmatične. Po svaku cenu moraju da nabave to oružje za kopnene, vazdušne i morske snage. Stoga će odluka o finansiranju verovatno biti izlobirana i prihvaćena - istakao je stručnjak.

Iako je finansiranje ovih programa relativno ograničeno, Pentagon i Kongres pokazuju povećano interesovanje za razvoj i za što skoriju upotrebu hipersoničnih sistema. Ovo je delimično i posledica sve većeg interesovanja Rusije i Kine za tu tehnologiju. SAD su zbog toga skrenule pažnju na stratešku pretnju, koju predstavljaju hipersonična sredstva. Analitičari smatraju da je Rusija razvila hipersonično oružje kako bi se suprotstavila američkim sistemima protivraketne odbrane, koji su raspoređeni na teritoriji SAD i Evrope.

Za Kinu je razvoj ove vrste oružja važan, ne samo zato što se pomoću njega mogu suprotstaviti sve razvijenijoj tehnologiji SAD, koja preti bezbednosti zemlje, nego i u „regionalnom kontekstu“ — u okviru strategije blokiranja prodora neprijatelja na određenu teritoriju. U materijalu je ukazano da, za razliku od Moskve i Pekinga, SAD za sada ne rade na razvoju hipersoničnog oružja koje je u mogućnosti da nosi nuklearnu bojevu glavu.

Kapetan Konstantin Sivkov, doktor vojnih nauka, ističe da u ovom trenutku samo Rusija poseduje hipersonično oružje.

- Rusija poseduje čitav niz hipersoničnog oružja. Za regionalno ratovanje imamo sistem „Cirkon“ (protivbrodske rakete) i sistem „Kinžal“. Takođe, raspolažemo i strateškim oružjem „Avangard“. Trenutno nijedna druga zemlja nema ništa slično tome - tvrdi on. Sivkov je dodao i da SAD ne poseduje naoružanje, koje bi moglo da funkcioniše na taktičkom nivou. Sa druge strane, Kina nema tehnologiju za stvaranje raketnog sistema, kao što je „Avangard“. Peking razvija rakete isključivo za rešavanje zadataka u konvencionalnom ratu.

Međutim, Rusija je već prestigla svoje konkurente kada je reč o razvijanju hipersoničnog oružja. Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će novi sistemi osigurati bezbednost zemlje na duži vremenski period.

- Naši najnoviji sistemi će garantovano osigurati bezbednost Rusije u prilično dugom periodu. Mislim da smo napravili značajan korak napred, i moramo otvoreno reći — prestigli smo naše konkurente kada je reč o stvaranju hipersoničnog oružja - rekao je Putin.

hipersonično oružje
Foto: Profimedia/ilustracija

Analitičari istraživačke službe pri Kongresu takođe opisuju rusko hipersonično oružje i ističu da, prema podacima američke obaveštajne službe — „Avangard“ navodno neće biti spreman za upotrebu pre 2020. godine.

Nakon testiranja, koja su izvršena 2018. godine, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da će sistem „Avangard“ biti uvršten u sastav naoružanja 2019. godine. Istovremeno, prema podacima američke obaveštajne službe, malo je verovatno da će raketni sistem početi sa radom pre 2020. godine. Portparol Pentagona Erik Pahon saopštio je da su do sada više slušali grandiozne izjave o uspehu, nego što su videli realne dokaze.

U međuvremenu, raketni sistemi su već počeli da stupaju u sastav naoružanja ruske vojske. Na primer, u Jasnenskom je izgrađena infrastruktura za raspoređivanje raketnog puka sa „Avangardom“ na borbenu dužnost. Planirano je da sistem bude u potpunosti razmešten do kraja ove godine.

Ruski helikopter Mi-17 evakuiše američke vojnike usred borbe: Akcija spasavanja Amera od talibana! (VIDEO)

Ruski helikopter Mi-17 evakuiše američke vojnike usred borbe: Akcija spasavanja Amera od talibana! (VIDEO)

RUSIJA PONUDILA TURSKOJ ALTERNATIVU ZA AVION F-35! Amerikancima NIJE DOBRO, a evo šta ih PLAŠI! (VIDEO)

RUSIJA PONUDILA TURSKOJ ALTERNATIVU ZA AVION F-35! Amerikancima NIJE DOBRO, a evo šta ih PLAŠI! (VIDEO)

TURSKA POČINJE DA PROIZVODI DELOVE ZA S-400! Vojna saradnja Moskve i Ankare u procvatu

TURSKA POČINJE DA PROIZVODI DELOVE ZA S-400! Vojna saradnja Moskve i Ankare u procvatu

Pored „Avangarda“, američki stručnjaci spominju i „Cirkon“ i „Kinžal“. Autori izveštaja sumnjaju u karakteristike rada sistema „Kinžal“, i napominju da njegovu sposobnost nisu proverile američke obaveštajne agencije. Istovremeno, visoki zvaničnici Pentagona ne skrivaju da SAD zaostaju za Rusijom u oblasti hipersoničnog oružja.

- Vašington ubrzano pokušava da smanji jaz između njih i glavnih konkurenata - smatra Aleksej Leonkov, i dodaje da će teško u bliskoj budućnosti ostvariti takav uspeh.

Podsetimo — krajem juna je saopšteno da su SAD odlučile da odgode testiranje nove hipersonične rakete bar do kraja 2020. godine. Uzrok za to su problemi sa motorom, objavljeno je ranije iz kompanije „Rajteon“, koja razvija pomenuto oružje.

Da li će Ramuš Haradinaj biti osuđen za zločine nad Srbima?

PROJEKAT "PAKLENI PRESRETAČ" Upoznajte MiG 41, NAJBRŽI VOJNI AVION na svetu (VIDEO)

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
23 Beograd