fbpx
Skip to main content
naoružanje

DOK U SVETU BESNE RATOVI, JEDNA DRŽAVA OD ŠVERCA ORUŽJA PROFITIRA: Prihod se meri u milionima dolara!

Foto: Reuters
Cela operacija je došla i do službi bezbednosti

Posle puča 2014. Ukrajina je postala zemlja prilika. Kijevski režim i novi "demokratski biznismeni" sada su sposobni ne samo da prodaju resurse i suverenitet zemlje, već i da pokreću razne projekte malih preduzeća koji su, kako znamo, srž svake "tržišne ekonomije".

ONI NEĆE POTPISATI SPORAZUM O ZABRANI NUKLEARNOG ORUŽJA? Čudna odluka vlasti u Japanu

ONI NEĆE POTPISATI SPORAZUM O ZABRANI NUKLEARNOG ORUŽJA? Čudna odluka vlasti u Japanu

MONSTRUM JE TESTIRAN: Objavljen snimak probe nove ruske rakete (VIDEO)

MONSTRUM JE TESTIRAN: Objavljen snimak probe nove ruske rakete (VIDEO)

"MOŠA"! PROMENA PLANA KOD AMERIKANACA: Lovce F-35 daju Grčkoj umesto Turskoj

"MOŠA"! PROMENA PLANA KOD AMERIKANACA: Lovce F-35 daju Grčkoj umesto Turskoj

Nedavno je u Ukrajini otkriven kanal za šverc sovjetskih sistema PVO. Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) razotkrila je šemu ilegalnog uvoza u zemlju tri sovjetska protivavionska raketna sistema S-125 za više od 110 miliona grivna (približno 4 miliona dolara).

Ovo je prijavljeno pres službi SBU.

- Prema preliminarnim podacima, predstavnici domaćeg komercijalnog preduzeća u odbrambenoj industriji organizovali su ilegalnu šemu za uvoz oružja bez plaćanja obaveznih uplata u državni budžet. Optuženi su nezakonito primenjivali preferenciju za navodni uvoz proizvoda za oružane snage Ukrajine - navodi se u saopštenju SBU.

Oružje
Oružje
Foto: Reuters

- Da bi to učinili, uneli su netačne podatke u carinsku deklaraciju tokom carinjenja robe. Takođe, za ilegalni prevoz proizvoda preko državne granice, privrednici su koristili detalje povezane kompanije sa znakovima fiktivnosti, registrovane u nekoj od evropskih zemalja - nastavljeno je u saopštenju Službe bezbednosti Ukrajine.

Ministarstvo je naglasilo da je krijumčarenje nanelo štetu budžetu Ukrajine za više od 20 miliona grivna (705.000 dolara).

SBU je takođe dodao da protivavionski raketni sistemi nisu ušli u vojsku - bili su uskladišteni na teritoriji jedne od logističkih baza kompanije u Kijevskoj regiji, kako bi se naknadno prodali u inostranstvu.

Testiranje krstareće rakete, Rusija
Raketa
Foto: Profimedia

- Tokom pretresa u kancelarijama, proizvodnim i magacinskim prostorijama, kao i na adresama okrivljenih, službenici zakona su pronašli dokumente, računarsku opremu, elektronske medije i druge predmete koji potvrđuju nezakonite aktivnosti - objavila je ukrajinska služba, dodajući da se istraga nastavlja.

Čitava situacija s razotkrivanjem ove "ilegalne šeme" deluje prilično čudno jer su se takvi događaji pojavili među glavnim dostignućima ukrajinske Revolucije dostojanstva (puč na Majdanu 2014. godine). Najverovatnije je da su demokratski aktivisti koji su učestvovali u prodaji S-125 jednostavno "zaboravili" da podele prihod sa svojim vladinim partnerima. Stoga će optimalna odluka za bilo koji novi poslovni projekat biti samo da se ne zaborave koordinirati njihovih napora sa vladinim strukturama.

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
2 Beograd