Utorak 19. mar 2024.
Britanski brod

UKRAJINCI I BRITANCI SPREMAJU OPŠTU MILITARIZACIJU CRNOG MORA: Gradiće vojne baze, brodogradilišta i ratne brodove!

Foto: Profimedia
Evo šta memorandum predviđa

Ukrajina i Velika Britanija dogovorile su se o zajedničkoj izgradnji ratnih brodova i baza za domaću mornaricu, saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane Ukrajine.

IZRAEL IMA NOVO ORUŽJE: Civilni avion laserom spržio neprijateljski dron, koristiće ga i kopnene snage (VIDEO)

IZRAEL IMA NOVO ORUŽJE: Civilni avion laserom spržio neprijateljski dron, koristiće ga i kopnene snage (VIDEO)

TAMO GDE UKRAJINA ZAPNE, TU JE TURSKA DA POGURA: Dve države spremaju veliki projekat koji će zabrinuti Rusiju

TAMO GDE UKRAJINA ZAPNE, TU JE TURSKA DA POGURA: Dve države spremaju veliki projekat koji će zabrinuti Rusiju

NATO ĆE TEŠKO PREŽIVETI BEZ ANKARE: Erdogan poslao jasnu poruku Americi

NATO ĆE TEŠKO PREŽIVETI BEZ ANKARE: Erdogan poslao jasnu poruku Americi

Dvadesetprvog juna u Odesi na brodu raketnog razarača HMS "Defender" Kraljevske mornarice, ministar odbrane za nabavke Velike Britanije Džeremi Kuin i zamenik ministra odbrane Ukrajine Oleksandar Mironijuk potpisali su "memorandum o projektima pomorskog partnerstva između britanskog industrijskog konzorcijuma i ukrajinske mornarice", saopštilo je ministarstvo.

Konkretno, memorandum predviđa zajedničko projektovanje i izgradnju ratnih brodova u Ukrajini i Velikoj Britaniji, rekonstrukciju ukrajinskih brodogradilišta i izgradnju dve baze ukrajinskih mornaričkih snaga.

Ceremonija potpisivanja održana je na jednom od najmodernijih brodova Kraljevske mornarice, HMS "Defender", a svedočili su joj sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Oleksij Danilov, prvi morski lord admiral Toni Radakin i britanski ambasador u Ukrajini Melinda Simons. Takođe su posmatrali zajedničke aktivnosti obuke ukrajinskih, britanskih i američkih specijalnih snaga.

HMS "Defender" stigao je u Odesu u petak. Ovaj veličanstveni ratni brod drugi je brod Kraljevske mornarice koji je posetio Odesu u poslednjih nekoliko nedelja nakon HMS "Trenta".

Zajednički pomorski projekti i redovne posete ratnih brodova su važni primeri tesnih veza između Velike Britanije i Ukrajine, kao partnera i prijateljskih država.

Razarač HMS "Defender" stigao je u Odesu prošlog petka, 18. juna. Ovo je drugi ratni brod Kraljevske mornarice koji je posetio Odesu u poslednjih nekoliko nedelja, posle HMS "Trenta".

- Ovo je još jedan korak u razvoju bilateralne saradnje između Ukrajine i Velike Britanije, koja je usmerena na jačanje ukrajinske flote, jer se i dalje suočava sa opasnošću u Crnom i Azovskom moru - reklo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Velika Britanija će pomoći Ukrajini da oživi svoju brodogradnju, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane. Dve države će projektovati i izgraditi ratne brodove u Ukrajini i Velikoj Britaniji i postaviće dve baze za ukrajinsku mornaricu.

Vesti o domaćem i stranom naoružanju možete pročitati OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd