Skip to main content
Aleksandar Vučić

Vučić na otvaranju Sajma naoružanja: Ove godine ćemo dobiti više helikoptera nego što smo ih ikada imali

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
U Beogradu je danas počeo deveti Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2019", u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.
Obraćanje Aleksandra Vučića

- Hvala što je prvi helikopter stigao na vreme. Mi smo naručili još tri Super Pume. Uspostavili smo dobru saradnju i to će da jača našu dubinsku strukturu za renoviranje helikoptera. Ove godine ćemo dobiti više helikoptera nego što smo ih ikada imali - naveo je Vučić.

Predsednik je rekao da ima još 9 ovakvih helikoptera, 4 za vojsku, a 5 za policiju. Uspostavljena je dobra saradnja i uključivanje Mome Stanojlovića će da jača dubinsku strukturu za popravljanje i rekonstrukciju helikoptera. Veoma smo zahvalni vama na dobroj saradnji, i nadamo se dobroj saradnji u buduće. Danas Srbija ima ugled u svetu jer sve plaća na vreme, i to je ono što nije bilo ranije, više ni dana ne kasnimo u plaćanju. Dali smo 105 miliona i nikome ne dugujemo ništa, ponašamo se kao odgovorna država.

On je rekao da će ovakav helikopter mnogo pomoći u kriznim vremenima kao što su poplave. I ponovo ćemo naručivati, ali jedino je važno da ne ugrozimo javni dug. Krajem juna meseca imaćemo 400 miliona evra suficita.

Predsednik je rekao da Srbija više nikad nije imala više investicija nego danas. 

- Mi ćemo ove i sledeće godine nabaviti 19 helikoptera, a zajedno sa dva od pre dve godine, biće ukupno 21 helikopter. Imamo nešto i od ranije u policiji i vojsci - rekao je Vučić.

Sve smo ranije imali "na nula odsto od onoga što nam je bilo potrebno", dodao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Dimitrije Goll

Poručio je direktoru Erbasa da će Srbija nastaviti da naručuje i dodao da je važno da zemlja pri tom ne ugrožava javni dug.

Predsednik kaže da će na kraju juna država imati oko 350 do 400 milona evra suficita, iako je bio očkivan minimalni deficit.

- Sa 400 miliona evra znate šta sve možemo da kupimo. Želimo dodatno Vazduhoplovni zavod Momu Stanojlović da osposobimo i kada podigne svoju snagu i kapacitete onda će biti sve drugačije - dodao je Vučić.

A kada će "Moma" da proizvodi i delove za Erbas videcemo, samo da se mi prvo konsolidujemo, dodao je predsednik.

Uz prisustvo predsednika

Potpisan ugovor o Servisnom centru između Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" i Erbasa, kao i svečanom otkrivanju helikoptera H 145M. 

sajam naoružanja
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Nakon otkrivanja direktor Erbasa Bruno Even je svečano uručio ključ predsedniku Vučiću.

Predstavljen Despot

Nakon uvodnog dela, predsednik Srbije je krenuo u obilazak Sajma naoružanja, a tom prilikom je otkriveno oklopno vozilo Despot, koji je izazvao divljenje kod svih prisutnih.

Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Erbas H145M
Foto: Srbija Danas

Predsednik će pristustvovati potpisivanju ugovora o Servisnom centru između Vazduhoplovnog zavoda "Moma Stanojlović" i Erbasa, kao i svečanom otkrivanju helikoptera H 145M.

Obraćanje Aleksandra Vulina

Na sajmu naoružanja i vojne opreme, pred posetiocima je izložba odbrambene industrije Srbije, čiji je prvi i glavni zadatak razvoj i ekomnomija, ali više od svega dužnost da opremi, naoruža i pripremi Vojsku Srbije za njen zadatak - odbranu slobode, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On se, kako kaže, u ime 13.000 zaposlenih radnika odbrambene industije zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer je čvrsto verovao da ta industrija ima budućnost.

Aleksandar Vučić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Vulin je istakao da je namenska industrija Srbije prošle godine imala izvoz veći od 500 miliona dolara, u odnosu na 2011. godinu, kada je, kaže, to bilo u tri puta manjem obimu.

Zahvalio je predsedniku što je, kaže, verovao u svoju industriju i veruje u svoju zemlju i vojsku.

Vojska Srbije je ponosna što sarađuje sa odbrambenom industrije Srbije, dodao je Vulin.

On je istakao da je malo naroda koji kao srpski znaju šta znači sloboda i da ih je malo spremno da za slobodu urade sve.

- Zato znamo da nema slobode bez moderne, snažne, uspešne i opremljene armije - podvukao je Vulin.

Svaki narod koji ceni slobodu, zna da mora da ceni i voli svoju vojsku, dodao je Vulin.

- Pred vama je naša pamet. Dajemo vam nase znanje, oružje, municiju, ali ono što nas je učinilo velikim - to ne možemo da vam damo - ljude koji čine odbrambenu industriju i vojsku. Za to, ipak, morate da se rodite među Srbima - rekao je Vulin.

Obraćanje direktora SDPR Yugoimport Jugoslav Petković

Generlani direktor Jugoimpor SDPR Jugoslav Petković je rekao da to preduzeće slavi jubilej 70 godina postojanja i da su danas posle bogate prošlosti najveći proizvođač i trgovac vojnog naoružanja i opreme u ovom delu Evrope.

Kaže da su sledili viziju bivšeg premijera i sada predsednika Aleksandra Vučića i ministra odbrane Aleksandra Vulina i započeli transformaciju da od najvećeg trgovca postanu i najveći proizvođač.

Jugoslav Petković
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Ta vizija, kako je rekao, podrazumeva i to što je Jugoimport kroz osvajanje novih tehnologija postao konkurento preduzeće na svetskim tržištima.

- U poslednjih šest godina investirali smo više od 100 milina evra u nove tehnologije i kapacitete, a otvorili smo i više od 1.000 novih radnih mesta - naglasio je Petković.

Dodao je da se sada najsavremenije fabrike za proizvodnju određenih vrsta naoružanja u Evropi nalaze upravo u Srbiji i da Jugoimport razvija brojna vojna sredstva koja su ostvarila veliki uspeh, od kojih su neka već u upotrebi, a neka će se tek koristiti.

Na početku svečanosti emitovan je kratak film o dostignćima Ministarstva odbrane, odbrambene industrije i 70 godina "Jugoimporta".

Najnoviji dometi domaće odbrambene industrije domaćoj i svetskoj javnosti biće predstavljeni na Sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" koji počinje danas i traje do petka.

Pokrovitelj sajma je Ministarstvo odbrane Srbije, suorganizator je JP "Jugoimport-SDPR", a izvršni organizator Beogradski sajam.

SD NA SAJMU NAORUŽANJA: Ovo su najzanimljiviji eksponati koji privlače najveću pažnju posetilaca (FOTO)

SD NA SAJMU NAORUŽANJA: Ovo su najzanimljiviji eksponati koji privlače najveću pažnju posetilaca (FOTO)

IDENTIČNA REPLIKA OKLOPA CARA LAZARA iz 14. veka na Sajmu naoružanja! (FOTO)

IDENTIČNA REPLIKA OKLOPA CARA LAZARA iz 14. veka na Sajmu naoružanja! (FOTO)

"Stršljen" otkriva i uništava položaj neprijatelja: Srpsko čudo RAZARA SVE! (FOTO)

"Stršljen" otkriva i uništava položaj neprijatelja: Srpsko čudo RAZARA SVE! (FOTO)

Prijemu su prisustvovali ministar odbrane Aleksandar Vulin, v.d. pomoćnika ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Mladen Vuruna, predstavnici JP "Jugoimport-SDPR", delegacije domaćih i inostranih izlagača koji će se od 25. do 28. juna predstaviti na najznačajnijem sajmu naoružanja i vojne opreme u Jugoistočnoj Evropi, te drugi gosti, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Blog živo sa Sajma naoružanja pratite klikom OVDE.

Da li ste za vraćanje obaveznog vojnog roka?

ČETIRI ADUTA: Srpsko oružje kupuje TREĆINA SVETA, a evo šta donosi najviše novca (VIDEO)

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 23 Pogledaj sve komentare
Lena's picture

Lena

Vredi posetiti sajm naoružanja.

1 | 0
okano's picture

okano

Ima se sta i videti

0 | 0
okano's picture

okano

Ima se sta i videti

0 | 0
MIlan's picture

MIlan

Jedno je sigurno Srbija je politicki, privredni i ekonomski razvijenija nego ikad i to treba postovati.

1 | 0
Boban's picture

Boban

Ima ovde dosta toga što može da se vidi, od savremene opremo do najmodernije naoružanja.

0 | 0
rADA's picture

rADA

Srbija je uvek bila vodeca , sa jakim i vrednim inzinjerima uvek smo prvi .

1 | 0
Sajam naoruzanja's picture

Sajam naoruzanja

Srbija je znacajno ojacala svoju vojsku naoruzanjem.

0 | 0
Sajam naoruzanja's picture

Sajam naoruzanja

Na sajmu se moze videti visoko kvalitetna vojna oprema, predsednik Vucic kao vrhovni komandant vojske, mora biti dobro obavesten o tome sta se izlaze.

0 | 0
Božidar Bajić's picture

Božidar Bajić

Nasi inzinjeri su odradili neverovatan posao.Zaista svaka cast!

0 | 0
StephanS's picture

StephanS

Ovo je zaista veliko dostignuce za Srbiju.Svaka cast,neverovatno.

0 | 0
Srbija's picture

Srbija

Pre pet-šest godina nismo imali šta da pokažemo.ada je sasvim drugačija situacija.

0 | 0
Dijana's picture

Dijana

Bravo, sve pohvale za predsednika Vucica.

0 | 0
Mija's picture

Mija

Predsednik Srbije ulaze u bezbednost Srbije,ulagajuci u vojsku i pliciju.Znacajno je sto proizvodimo oruzje koje je simbol nase nase jake vojske.Srbija ne zeli da ratuje,vec samo da jaca bezbednost,a ovakav proizvod je svakako nesto sto mi mozemo plasirati na trziste drugih zemalja.

0 | 0
Aleksandar 's picture

Aleksandar

Lepa prilika da se pokaze srpska vojna tehnika i naoruzanje.

0 | 0
Slađana's picture

Slađana

Vredi otići i pogledati. Bravo za Srbiju!

0 | 0
Anja's picture

Anja

Poslednjih godina je Srbija dosta ulozila u vojsku i naoruzanje ima cime da se pohvali i ponosi.

1 | 0
Hedona's picture

Hedona

Srbija i treba da ima kvalitetno naoružanje da bi mogla da očuva mir i stabilnost. Srbiji je zaista neophodno da ima jaku mehanizaciju, i da se u naoružanje dosta ulagalo.

0 | 0
Nikoletka's picture

Nikoletka

Zahvaljujuci aktuelnoj vlasti Srbija je ojacala,unapredila i modernizovala vojsku.To je sigurnost za nase granice i bezbednost za nase gradjane.Srbija ponosno predsravlja sebe na sajmu naoruzanja.

0 | 0
Nale's picture

Nale

Srbija je ekonomski mnogo jaca i stabilnija tako da ima mogucnos da ulaze u vojnu opremu i avijaciju.

0 | 0
Ditman's picture

Ditman

SOKO Mostar - proizvođena je prvobitno varijanta "GAZELA"SA-341H, ukupno 94 helikoptera. Remont je osvojen u Vazduhoplovnom zavodu ’’Moma Stanojlović’’ na Batajnici. Jugoslovenske varijante, od kojih su neke posebno razvijane, su nosile oznake HO-42 (helikopter-opšti, 36 helikoptera), Hi-42 HERA (helikopter-izviđač, 21 helikopter,) itd, sada oko 60 kom GAZELA - nisu svi oprativni, ovo bez Mi -xy

0 | 0
 Младић's picture

Младић

SOKO Mostar - proizvođena je prvobitno varijanta "GAZELA"SA-341H, ukupno 94 helikoptera. Oko 60 komada GAZELA je sada u Srbiji, naravno nisu svi oprerativni. ради о клирингу за неиспоручене ЕРБАС цивилне авионе које је ЈАТ и бивша СФРЈ платила крајем 80-тих, али никада није било испоручено

0 | 0
Tina's picture

Tina

Srbija je vojno stabilna i jaka zemlja. Ponosni smo na naseg predsednika.

0 | 0
Siniša's picture

Siniša

Nasa Vojska i policija dobija sve savremeniju opremu i tehniku.

0 | 0

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
22 Beograd