fbpx
Skip to main content
Ministarstvo odbrane Republike Srbije

PRIZOR ZA PAMĆENJE! Zagrmelo je u "Orešcu" i "Pasuljanskim livadama" - pogledajte VATRENU MOĆ "PLAMENA" (VIDEO)

Foto: Ministarstvo odbrane Republike Srbije
Prikaz je počeo dinamičnom akcijom specijalnih jedinica Vojske Srbije i MUP-a na poligonu "Orešac", dok su na "Pasuljanskim livadama" prikazani postupci ojačane borbene grupe u odbrani sa prelaskom u protivnapad.

Juče se na poligonima "Pasuljanske livade" i "Orešac" najvišem državnom i vojnom rukovodstvu i široj javnosti prikazao deo sposobnosti, uvežbanosti, vatrene moći i sadejstva jedinica Vojske i Policije prilikom rešavanja kriznih situacija.

GROMOVIT ODGOVOR NA PRETNJE NATO-A: Rusi podižu 50 lovaca, avijacija će protutnjati nebom iznad Crnog mora

GROMOVIT ODGOVOR NA PRETNJE NATO-A: Rusi podižu 50 lovaca, avijacija će protutnjati nebom iznad Crnog mora

NOVA DONACIJA BELORUSIJE SRBIJI! Avijacija Srbije sada je JAČA za još četiri aviona

NOVA DONACIJA BELORUSIJE SRBIJI! Avijacija Srbije sada je JAČA za još četiri aviona

IZRAEL UPOZORIO SVET: "Učinićemo sve što je potrebno, Iran neće imati nuklearno oružje!"

IZRAEL UPOZORIO SVET: "Učinićemo sve što je potrebno, Iran neće imati nuklearno oružje!"

Po naređenju predsednika Republke Srbije i vrhovnog komandanta Vojske Srbije, Vojska Srbije i Policija realizovali su zajedničke vežbovne aktivnosti sa ciljem prikazivanja spremnosti, efikasnosti i sinhronizacije dejstva ova dva sistema koja štite bezbednost naše zemlje. Vežba "Odgovor 2021" okupila je više od 1.200 pripadnika Vojske Srbije i oko 300 pripadnika Policije na dve lokacije.

U vežbi su učestvovali pripadnici Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, 72. brigade za specijalne operacije, 63. padobranske brigade. Takođe, u jučerašnjoj vežbi su učestvovali i pripadnici Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice i Helikopterske jedinice MUP-a.

Pored izuzetne obučenosti i visokog nivoa sinhronizacije, predstavljena je i efikasnost dejstva dela najsavremenijih sistema naoružanja koje koristi Vojska Srbije, pored njih učestvuje i ponos srpske namenske industrije borbeno oklopno vozilo "Miloš" koga proizvodi srpska firma Jugoimport SDPR, pored "Miloša" prikazano je i oklopno vozilo "Hamer". Vozila koja su tokom ranijih godina stigla u Ministarstvo odbrane i Generalštaba Vojske Srbije koriste se za opremanje Specijalne brigade i obuku jedinica za angažovanje u mirovnim operacijama.

Identične oklopne "Hamere" koje koristi Vojska Srbije koristi i američka vojska u Iraku poslednjih godina, i čiji se značaj ogleda, između ostalog, i u bliskoj borbi, kao i antiterorističkoj borbi.

Pored "Miloša" i "Hamera" prikazana je efikasnost, sposobnost i vatrena moć raketnog sistema "Plamena". 

Artiljerijski sistem namenjen je za snažnu, iznenadnu i brzu paljbu protiv ciljeva koji uključuju živu silu, na otvorenom ili u zaklonu, zone koncentracije, artiljerijske i minobacačke položaje, jedinice na maršu, zone padobranskih  ili pomorskih desanta. Sistem je razvijen kao vučni, a u toku devedesetih modifikovan je u samohodni sa elektronskim okidačem. Posle 2000. godine razvijena je raketa povećanod dometa sa dvobaznim pogonskim punjenjem, bojevom glavom povećane efikasnosti i novim upaljačem.

Snagu i vatrenu moć našeg "Plamena" možete videti na video snimku.

Da je prikaz zasenio i oduševio sve prisutne govori i objava predsednika Srbije Aleksandra Vučića na njegovom Instagram profilu "avucic" koji je baš ovaj momenat i baš ovaj deo vežbe izdvojio i istakao kao ponos, snagu i jačinu velike Srbije i u vojnom smislu.

 

 

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd