fbpx
Skip to main content
Vladimir Putin

"PAMTIMO ZAVETE, PODVIGE I JUNAŠTVO NAŠE VOJSKE" Rusija obeležava Dan zaštitnika otadžbine: Putin se obratio herojima (VIDEO)

Foto: Printscreen/tvzvezda.ru
Čestitke uputio i ministar odbrane

U Rusiji se danas obeležavana dan zaštitnika otadžbine. Čestitke vojnicima, veteranima i civilnom osoblju uputili su predsednik zemlje Vladimir Putin i ministar odbrane Sergej Šojgu.

SAUDIJSKA VOJSKA DOBIJA OGROMNO POJAČANJE: Princ Mohamed bin Salman nastavlja sa modernizacijom kraljevstva

SAUDIJSKA VOJSKA DOBIJA OGROMNO POJAČANJE: Princ Mohamed bin Salman nastavlja sa modernizacijom kraljevstva

AMFIBIJSKA ZVER UKRALA TAČKU NA IZLOŽBI: "Sprut" je jedinstveni primerak tenka (VIDEO)

AMFIBIJSKA ZVER UKRALA TAČKU NA IZLOŽBI: "Sprut" je jedinstveni primerak tenka (VIDEO)

RUSKE I BELORUSKE TRUPE NA ISTOM BOJNOM POLJU: Pao je dogovor, dve vojske će se uskoro "sudariti"

RUSKE I BELORUSKE TRUPE NA ISTOM BOJNOM POLJU: Pao je dogovor, dve vojske će se uskoro "sudariti"

Ruski lider je posebno istakao da su armija i flota uvek bile pouzdana podrška i zaštita države.

- Naravno, upućujem najsrdačnije reči zahvalnosti veteranima, velikoj generaciji koja nas je naučila da pobeđujemo i da se ne predajemo. Pamtimo te zavete. Pamtimo podvige ruske vojske koja je uvek neustrašivo branila svoju zemlju, primala na sebe najteže napade neprijatelja. Vekovna istorija Rusije ispunjena je neprolaznim primerima junaštva naših predaka. Upravo zbog toga su kod nas tako jake tradicije patriotizma, tradicije neraskidive veze između naroda, države i njihovim pouzdanim zaštitnicima, vojskom i flotom. Taj savez je kovan vekovima i danas je jednako važan i neophodan - rekao je Putin.

On je dodao da je vojna profesija oduvek bila sudbina hrabrih ljudi snažnog duha i jake volje.

- Uvereni smo da u našim Oružanim snagama služe upravo takvi ljudi. To ste pokazali više puta, na vojnim  vežbama i u ratnim uslovima - istakao je ruski lider.

Poručio je i da se zemlja ponosi veštinama svojih zaštitnika u vreme kada savremeni svet od njih zahteva stalnu opreznost i spremnost da momentalno reaguju na teške izazove.

Putin je rekao da su oficiri oslonac armije i flote, ljudima od kojih zavisi ne samo odlična borbena obuka, koordinacija akcija, disciplina, nego i sam duh vojničke službe, gde su važni osećaj prijateljstva i uzajamnog razumevanja.

- Znam da su naši oficiri uvek bili i ostaju primer visokog profesionalizma, plemenitosti, izdržljivosti i časti. Zahvaljujem vam, dragi prijatelji, svim vojnicima, civilnom osoblju Oružanih snaga na dostojnom obavljanju vojne dužnosti - poručio je Putin i još jednom zahvalio svim vojnicima na savesnoj službi, vernosti otadžbini i spremnosti da ustanu u njenu odbranu. Poželeo je svima dobro zdravlje i sve najbolje.

I ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu čestitao je vojnicima i veteranima Dan zaštitnika otadžbine, istakavši da je taj dan s pravom narodni i da oličava herojske stranice ratne istorije Rusije, snagu duha, hrabrost i slavu sjajnih pobeda ruske vojske.

Dodao je da posebne reči zahvalnosti zaslužuju veterani Drugog svetskog rata i da će njihov besmrtni podvig uvek biti za Ruse primer hrabrosti i nesebičnog služenja otadžbini.

Šojgu je naglasio da danas ruski vojnici, sledeći tradicije, usavršavaju svoju profesionalnu obuku, savladavaju savremeno oružje i tehniku, rešavaju važne zadatke za jačanje odbrambenih sposobnosti Rusije i zaštite njenih nacionalnih interesa.

Ministar je čestitao i porodicama, rođacima i bližnjima vojnika, poželeo im zdravlje, blagostanje i nova dostignuća u ime otadžbine.

Ministarstvo odbrane Rusije je povodom praznika objavilo specijalni snimak.

- Čast. Dostojanstvo. Hrabrost. Vrednosti, čiji je kvalitet neosporan u svim vremenima. Upravo njih poseduju pravi zaštitnici otadžbine, čiji dan cela Rusija danas obeležava - navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane na njihovoj stranici na "Vkontakte".

Građani Dan zaštitnika otadžbine smatraju i praznikom muškaraca i zaštitnika u najširem smislu reči.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.

 

SD naoružanje

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd