scattered clouds
10°C
18.04.2024.
Beograd
eur
117.1484
usd
109.6792
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija

Podešavanja sajta

Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VUČIĆ U NIŠU PREDSTAVIO MOĆNI POKLON RUSIJE: Srbija dobila 10 OKLOPNIH VOZILA, a stiže i još NAORUŽANJA! (VIDEO/FOTO)

29.07.2019. 09:28
Piše:
Srbija Danas
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić
Deset oklopno-izviđačkih vozila pešadije BRDM 2, dobijenih od Ruske Federacije, prvi put je danas izloženo u niškoj kasarni "Mija Stanimirović".

U toj kasarni predsednik Aleksandar Vučić obišao je nove BRDM2, u okviru prikaza naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije. Pored 10 BRDM2 vozila iz Rusije, koloni je pridodato i jedno staro BRDM vozilo Vojske Srbije.

Tokom prikaza predstavljeni su i tenkovi, kao i zaposedanje položaja "Norama", samohodnim haubicama. U skladu sa Vojno-tehnickim sporazumom, dogovorenim između predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, u Srbiju je stiglo 10 oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2 u ugovorenom roku i bez bilo kakvih transportnih problema.

UŽIVO VIDEO IZ NIŠA
NEOBJAVLJENI DETALJI plana CIA za BOMBARDOVANJE Srbije: Klinton naredio OPERACIJU "APOKALIPSA"!

NEOBJAVLJENI DETALJI plana CIA za BOMBARDOVANJE Srbije: Klinton naredio OPERACIJU "APOKALIPSA"!

STIŽU "LETEĆI TENKOVI": Ruski jurišni helikopteri biće isporučeni Srbiji do kraja godine!

STIŽU "LETEĆI TENKOVI": Ruski jurišni helikopteri biće isporučeni Srbiji do kraja godine!

PRVE FOTOGRAFIJE RUSKOG POJAČANJA VOJSCI SRBIJE: Kontingent BRDM-2 i zvanično u posedu NAŠE ARMIJE (FOTO)

PRVE FOTOGRAFIJE RUSKOG POJAČANJA VOJSCI SRBIJE: Kontingent BRDM-2 i zvanično u posedu NAŠE ARMIJE (FOTO)

PREDSEDNIK ODGOVARA NA PITANJA NOVINARA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasador rusije odgovarali su na pitanja novinara nakon svečane primopredaje 10 oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2.

- Veoma sam ponosan na našu vojsku, naše ljude koji uvek služe Srbiji, ponosan sam na ova oklopna vozila koja smo dobili od Rusije, hvala Putinu, Šojguju, ambasadoru, to smo dobili na poklon, potpuno modernizovana vozila. To nam drastično povećava manevasrske sposobnosti. Mi očekujemo da stigne još nekih donacija od Rusje, ali i ono što smo platili od "letećih tenkova" - rekao je Vučić. 

Ambasador Aleksandar Bocan Hačenko zahvalio Vučiću što radi na razvoju saradnje Rusije i Srbije.

- Ja sam zahvalan i ponosan na časti da imam priliku da učestvujem u ovom događaju. Ovo oklopno vozilo je poklon ali imamo i dalje planove za pomoć. Rusija je spremna i biće još spremnija da razvija ovu sferu naših odnosa, tehničku, vojnu i političku. Razumemo da je modernizacija neotuđivi deo zaštite suvereniteta zemlje, u ovom slučaju Rusije. Jačanje Vojske Srbije je bitno za jačanje i naše zemlje, a i vaše - rekao je ambasador. 

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da je Srbija uspela da dopremi 10 oklopno-izviđačka vozila BRDM 2 iz Rusije poštujući međunarodno pravo. Na pitanje kako je Srbija "razbila blokadu", pošto su Rumunija i Bugarska, "po nalogu NATO", zabranile prolaz vozilima, Vučić je rekao: "Kako i kuda su došla - naša je stvar.

- Mi smo poštujući norme međunarodnog javnog prava uspeli da dopremimo ova vozila na teritoriju Srbije, kako su i kuda ona došla do Srbije to je naša stvar - rekao je predsednik.

Istakao je da su vozila, koja su poklon Ruske Federacije, dopremljena u skladu sa zakonom i dogovorom sa Moskvom.

Predsednik je ukazao i na to da Srbija nastavlja svoju putanju na pred i samo se gradi. 

- Zemlja ide u dobrom smeru, svuda se radi i gradi. Kasni se na istočnom Koridoru, ali će u narednih dva meseca da bude gotovo. Kod nas su više pažnje izazvale 2 crte koje su se pojavile na putu, od izgrađenog celog puta. Kod nas ne postoji pozitivna vest, danas je glavna vest bila povećanje putarine. Šta hoćete od nas, da gradimo ili da ne gradimo? Ako je lakše da ne gradimo ništa, najbolje da ne gradimo ništa, ali ja sa tim neću da se saglasim - rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Na pitanje novinara o sukobu ministra za inovacije Nenada Popovića u Vladi Srbije rekao je da veruje da će sve biti u redu.

- Verujem da će to biti u redu, uvek podržavam Anu Brnabić, siguran sam da će sve to biti u redu. Rekao je da je Briselski sporazum mrtav, to nije njegovo da procenjuje. Da li smo na putu evropskih integracija nije njegov posao da procenjuje, može jedino kao lider svoje stranke. Ali, ja ne mislim da je imao zlu nameru. Mislim da će se to razgovorom rešiti kao i uvek - kazao je Vučić.

Na pitanje novinara da li će biti uveden ponovo obavezni vojni rok rekao je kratko "polako, otom-potom".

Aleksandar Vučić pratio svečanost primopredaje ruskih oklopnih vozila Srbiji

Predsednik Vučić sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem stigao je na poziciju sa koje prati prikaz oklopnih vozila. Mojsilović je zahvalio predsedniku na podršci koju pruža vojsci i njenom opremanju i upoznao ga sa karakteristikama vozila.

Svečanost je počela intoniranjem himne Bože pravde u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ministra odbrane Aleksandra Vulina.

U skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom, dogovorenim između predsednika Aleksandra Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina, u Srbiju je stiglo 10 oklopno-izviđačkih vozila BRDM 2 u ugovorenom roku i bez bilo kakvih transportnih problema.

Predsednik Srbije se obratio vojnicima, ali i njihovim starešinama.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

- Imali smo ovakvo vozilo iz 1962. godine i svi su nas osuđivali i govorili da nabavljamo stara vozila, a mi smo dobili skoro nova vozila iz Rusije. Hvala predsedniku Putinu i Šojguu na podršci Srbiji. Ovo je za nas ogromna podrška, za naše jedinice. Moram da naglasim da je ovo poklon Rusije i Srbija ništa od ovoga nije platila i ja im se još jednom zahvaljujem. Popularno je govoriti protiv Putina, ali ja neću da budem moderan i veoma mu se zahvaljujem na ovom polonu našoj zemlji - rekao je predsednik i dodao: 

- Još jedanput ekselencijo veliko hvala za ovu vojnu podršku budući da je ovo deo dogovora koji imamo predsednik Puti i ja. Dobili smo vozilo koje može da puca čak i pokretu - rekao je Vučić.

Ambasador Rusije rekao je da je Rusija uvek spremna za vojno-tehničku podršku i saradnju sa Srbijom. 

- Predsednik Rusije, Vladimir Putin rekao vam je nekoliko puta da je Rusija spremna i biće uvek spremna za vojnu pomoć Srbiji. Nastavićemo u ovom pravcu i nadalje - rekao je ambasador.

Niš
Niš / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Predsednik Srbije istako je veliko zadovoljstvo što je Srbija dobila ova oklopna vozila i rekao je da su zlonamerni komentari onih koji govore da su nam Rusi poslali vozila iz 1962. godine, jer ovo su nova vozila. 

Vučić je ovom prilikom dodao da do kraja godine stiže sedam novih helikoptera.

- Sve ovo smo dobili na poklon, platili smo četiri M35 i M12, to je još helikoptera. Ja sam posebno srećan jer su mi policajci rekli da nisu ni sanjali da će dobiti novi helikopter. Ovo vozilo ima stvarnu upotrebnu vrednost i povećava vašu vojnu gotovost. Do kraja godine stiže još sedam helikoptera u našu zemlju - rekao je Vučić.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović kazao je da nova vozila podižu našu snagu, mi nismo danas onakvi kakvi smo bili juče. 

 - Mi nemamo nikakvih osvajačkih planova, već pokušavamo na najbolji način da zaštitimo našu zemlju. Zato hvala Rusiji, sva oklopna vozila biće smeštena u Nišu - rekao je predsednik Srbije. 

Predsednik Vučić slikao se sa majstorima koji su došli iz Rusije da bi pomogli da oklopna vozila budu spremna za rad u Srbiji. Jedan od ruskih tehničara koji pomažu srpskoj vojsci na puštanju u upotrebu pristiglih vozlila kaže da su Srbi i Rusi bratski narodi i da su za braću spremni da učine sve.

- Za slovensko bratstvo i prijateljstvo spremni smo na sve. Da podržimo i ojačamo borbenu gotovost ne samo naše zemlje nego i drugih. Mi smo braća - rekao je on predsedniku Srbije.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Vučić je odgovorio:

- Sve ste lepo rekli. Hvala još jednom i sve najlepše vam želim - rekao je Vučić.

Prikazana su i sredstva koje koristi Vojna policija Srbije. Treći bataljon Vojne policije predstavio je opremu koju koristi u svom radu. Vojno-tehnički institut Beograd napravio je radio ometač koji je predstavljen ovom prilikom. 

Predsednik Vučić je upitan kada ćemo da dobijemo preostalih 20 vozila BRDM i on je izrazio uverenje da ćemo i njih i još 10 tenkova dobiti do kraja godine, ukazujući da su i ova oklopna vozila stigla i protiv protivljenja mnogih. Ponovio je danas da vojnicima, a tako i oficirima, sledi značajno povećanje plata i ove godine, a veruje da će to biti slučaj i sledeće, jer država stalno snaži.

SPECIFIKACIJA OKLOPNIH IZVIĐAČKIH AUTOMOBILA BRDM-2

Oklopni izviđački automobil BRDM-2 namenjen je za izviđanje u svim uslovima na kopnu i na vodi. Kupola sa naoružanjem je žirostabilisana i omogućava gađanje i iz pokreta.

Oklopljen je sa čeone strane oklopom debljine 14 mm, sa bočne strane oklopom debljine 7 mm i sa podne strane od 8 mm. Dodatna balistička zaštita sastoji se od 20 ploča debljine 6 mm i omogućuje zaustavljanje metka 7,62 mm i 12,7 mm sa svih strana. Prednja strana oklopa štiti od metka 14,5 mm na udaljenosti od 300 m.

Na podu vozila postavljen je protivminski tepih čime je poboljšana protivminska zaštita. Naoružan je mitraljezima 14,5 mm KPVT čija je brzina gađanja 600 metaka/min i 7,62 mm PKT sa brzinom gađanja 700 metaka/min. 

BRDM 2
BRDM 2 / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Sistem za upravljanje vatrom omugućava: stabilizaciju naoružanja i nišanskih sprava prilikom gađanja, automatsko praćenje ose naoružanja sa osom nišanske sprave, blokiranje elektroprekidača kada se naoružanje nalazi u položaju nebezbednog otvaranja vatre i dovođenje naoružanja u položaj za popunu.

Na vozilo je ugrađena jedna trokanalna panoramska stabilisana sprava komandira, koja omogućuje detekciju cilja do 5 km danju i do 3,5 km noću, a raspoznavanje cilja po danu do 2,7 km i noću do 1,5 km.

Pored nje, ugrađena je i sprava nišandžije, koja je spregnuta sa mitraljezima KPVT 14,5 mm i PKT 7,62 mm. Pored dve sprave vozilo poseduje i šest televizijskih kamera, koje članovima posade omogućuju osmatranje u vidnom delu dana, za vreme padavina i u sumraku. 

BRDM 2
BRDM 2 / Izvor: Tanjug/​Rade Prelić

Slika se prikazuje u crno-beloj boji na četiri multi-funkcionalna panela. Posada se sastoji od pet članova, a to su komandir, vozač, nišandžija i dva izviđača.

Savlađuje vertikalni nagib od 30 stepeni, a bočni 25 stepeni. Brzina kretanja po asfaltnom putu iznosi 90 do 100 km/h a po zemljanim putevima 40 do 50 km/h. Radijus kretanja iznosi 1.500 km.

Prikazu prisustvuje i ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko.

BONUS VIDEO: PROJEKAT "PAKLENI PRESRETAČ" Upoznajte MiG 41, NAJBRŽI VOJNI AVION na svetu (VIDEO)

 

Piše:
Srbija Danas
29.07.2019. 09:28