Utorak 19. mar 2024.
avioni

ZAŠTO SE AMERIKA BOJI TURSKE I RUSIJE? Sve nebeske i zemaljske tajne o F-35, S-400, Su-57

Foto: Profimedia/ilustracija
Jedna od najvećih priča ove godine svakako će biti i jeste turska nabavka ruskog S-400 raketnog sistema, odnosno rastuća napetosti između Ankare i Vašingtona zbog te turske odluke. Ali, zašto je to tako? Brojne zemlje već imaju ruski i dalje vrlo napredni sistem S-300, pa čak i nekoliko NATO članica - Grčka i Bugarska. Čemu onda tolika panika zbog turske nabavke još naprednijeg S-400?

Svakako, tu su politički i ekonomski aspekti, ali fokusirajmo se na vojne. Jedan od razloga za ovu paniku je činjenica da je S-400 sistemkoji "menja pravila igre" - reč je o protivvazdušnom raketnom sistemu koji ne samo da je napredniji od prethodne verzije već je "vrlo napredniji".

Što ga čini toliko posebnim? Pre svega mogućnost višestrukog raketnog presretanja. S-400 je kompatibilan s više vrsta različitih raketa. Imamo one s vrlo dalekim dometom, 40N6E (400 km), dalekim dometom 48N6 (250 km), srednjim dometom 9M96e2 (120 km) i kratkim dometom 9m96e (40 km). Za poređenje, američki Patriot sistemi, koje SAD želi prodati Turskoj umesto ruskog S-400, podržavaju samo jednu vrstu raketa, onu s dometom od 96 km.

To je tek početak priče. Spomenute rakete 9M96E2 kruna su sistema S-400. Ne samo zbog svog dometa već i zbog brzine - naime, iste lete brzinom od čak 15 maha što je oko 5,000 metara po sekundi, odnosno oko 18,000 km/h. Imajući u vidu njen domet, to znači da S-400 ispaljenom raketom može za oko minutu i po, tačnije 80 sekundi, srušiti metu na udaljenosti od 400 kilometara.

SRBIJA ĆE IMATI VIŠE TENKOVA OD BRITANIJE! Engleski mediji u panici, razlog je OVO!

SRBIJA ĆE IMATI VIŠE TENKOVA OD BRITANIJE! Engleski mediji u panici, razlog je OVO!

CRVENI ZMAJ PRIKAZAO SVOG LEVIJATANA: Testiran NAJNOVIJI nosač aviona, budućnost Kine je NA MORU (VIDEO)

CRVENI ZMAJ PRIKAZAO SVOG LEVIJATANA: Testiran NAJNOVIJI nosač aviona, budućnost Kine je NA MORU (VIDEO)

ČELIČNE ZVERI PROTUTNJALE kroz Moskvu! Rusi PRIVODE KRAJU pripreme za VOJNI SPEKTAKL 9. maja (VIDEO)

ČELIČNE ZVERI PROTUTNJALE kroz Moskvu! Rusi PRIVODE KRAJU pripreme za VOJNI SPEKTAKL 9. maja (VIDEO)

PUTIN UPOZORAVA ZAPAD Satana-2 može da UNIŠTI CEO TEKSAS! Evo KADA stiže u UPOTREBU! (VIDEO)

PUTIN UPOZORAVA ZAPAD Satana-2 može da UNIŠTI CEO TEKSAS! Evo KADA stiže u UPOTREBU! (VIDEO)

Kakvu metu? Gotovo svaku - naime, može ciljati mete koje se nalaze svega 5 metara od tla. Drugim rečima može neutralizivoati brojne pretnje, od krstarećih raketa do neprijateljskih vazduhoplova.

Dobro, reč je o vrlo naprednom sistemu, ali zašto se SAD toliko boji scenarija da isti završi u Turskoj? Postoji jedan vrlo konkretan razlog. Naime, SAD je poslednjih godina razvio novi vojni vazduhoplov 5. generacije, F-35, koji slovi kao najnapredniji na svetu. U projekt su uložene milijarde i milijarde dolara, a isti bi trebao SAD-u osigurati dugoročnu superiornost na nebu.

Da ne bi sav novac ulagali sami, SAD je u F-35 projekat uklopio nekoliko zemalja saveznica koje su finansijski doprinele razvoju, jedna od tih zemalja je bila i Turska. Kako se ističe i na službenim stranicama vazduhoplova, 10-ak turskih kompanija radilo je na razvoju F-35. Samim tim Turska je očekivala da će biti jedna od prvih zemalja koja će dobiti novi F-35, no iz SAD-a sada poručuju kako im ga neće prodati ukoliko ovi nabave ruski S-400.

Je li tu reč o američkoj uceni zbog činjenice da se Turska odlučila za ruski S-400, a ne za američke Patriot sisteme? Možda to jest deopriče, no ona je veća od toga. Naime, SAD se boji da bi ruski S-400 u Turskoj mogao na neki način "pročitati" napredne funkcije njihovog F-35 i učiniti ga ranjivim - u tom slučaju sve te milijarde USD bi propale.

Osvrnimo se na trenutak na F-35. To zaista jeste ultra-moderni vojni sistem koji po mnogočemu predstavlja kvantni skok u poređenju s prethodnom, 4. generacijom. Prednosti će najbolje uvideti piloti pošto funkcionalnost vazduhoplova postaje znatno veća zahvaljujući brojnim internim dogradnjama - na primer, više neće morati "žonglirati" između nekoliko ekrana i donositi brze procene u svojoj glavi jer će od sada sistem, vrlo moćan računalni sistem, sve to raditi za njih, a sve ključne komponente dostupne su im od sada s jednog ujedinjenog ekrana.

Pilot F-35 ima oko sebe potpuno vidno polje, a zahvaljujući kamerama može pogledati i "ispod" vazduhoplova . Posebnim radarima vazduhoplov aktivno snima radijus oko sebe i pilotu daje ne samo informacije gde se nalaze prijateljski, a gde neprijateljski avioni već mu daje i kompletnu generiranu "sliku" okolne teritorije. Dalje, avioni međusobno izvrsno komuniciraju tako da mogu zajedno nadzirati širok prostor, ali takođe i "razgovarati" bez da sami piloti izgovore reč, što znači da im se komunikacija ne može tako lako presresti.

Najveći trud uložen je pak u "nevidljivi" karakter aviona. F-35 je od samog početka građen s time na umu, da ga se ne može detektovati. Položaj motora, oružja, materijal izrade, dizajn... sve je napravljeno s ciljem da F-35 bude maksimalno teško detektovati na nebu. To je filozofija na temelju koje je kreiran ovaj avion. On nikada nije zamišljen za "dog fight", odnosno direktne obračune na nebu, njegov je cilj biti "nevidljivi snajper" - da može ući neopaženo u neprijateljske teritorije, obaviti misiju i vratiti se.

Na primer, ruski lovac 5. generacije, Sukhoi Su-57, jedna je poprilično drugačija "zver" koja bi verovatno preuzela dominaciju ukoliko bi ikada došlo do direktnog sukoba sa F-35 jer je brži, okretniji, brže se penje, a takođe ima i nevidljiva svojstva (prvi ruski takve vrste), no konsenzus je da je američki F-35 "nevidljiviji". Drugim rečima, u slučaju direktne konfrontacije F-35 bi igrao na to da će spaziti ruskog lovca, ili bilo koju drugu pretnju, prvi.

NA GEOPOLITIČKOJ KLACKALICI! Turci RAZUMEJU svoje NATO "saveznike", ali ipak BIRAJU RUSIJU

NA GEOPOLITIČKOJ KLACKALICI! Turci RAZUMEJU svoje NATO "saveznike", ali ipak BIRAJU RUSIJU

AMERIKA HOĆE DA UNIŠTI SVET! Putin im ponudio sporazum za spas čovečanstva, SAD ćuti

AMERIKA HOĆE DA UNIŠTI SVET! Putin im ponudio sporazum za spas čovečanstva, SAD ćuti

SRPSKI PONOS POKAZAO SVU SVOJU MOĆ: "Nora", "Oganj" i "Alas" zasenili SVETSKU ELITU! (FOTO)

SRPSKI PONOS POKAZAO SVU SVOJU MOĆ: "Nora", "Oganj" i "Alas" zasenili SVETSKU ELITU! (FOTO)

POSTIGNUT DOGOVOR: Turski ministar finansija razgovarao s Trampom o S-400

POSTIGNUT DOGOVOR: Turski ministar finansija razgovarao s Trampom o S-400

F-35 je tokom godina bio često na meti kritika. Jedan stručnjak, Džon Stilion, jednom je poručio: "On ne može skrenuti, ne može se penjati, ne može pobeći". No, to je bilo pre desetak godina, avion je od onda maksimalno unapređen i brojni problemi koje je imao u ranijim fazama su rešeni.

Jedan anonimni pilot rekao je kako je F-35 inferiorian čak i prema F-16 kada je reč o direktnom obračunu na nebu. Verovatno i jeste, no, kako smo i spomenuli, on i nije zamišljen s tom funkcijom. Nadalje, pošto je toliki fokus bio na aerodinamičnosti (koja takođe pridonosi nevidljivom aspektu), bilo je očekivano da će manevarski kapaciteti biti smanjeni.

F-35 ima 3 verzije:

  • F-35A - koristiće ga američke vazdušne snage, uzletaće konvencionalno, s normalne piste.
  • F-35B - za američku mornaricu, dizajniran je da uzleže sa kratke piste (i sa nosača aviona), a može sletativertikalno.
  • F-35C - takođe dizajniran za mornaricu, za razliku od B varijante sleće"hvatanjem" na kabal, a ne vertikalno.

Vratimo se na S-400, kakvu pretnju ovaj ruski sistem predstavlja za F-35? Najveću - F-35 ima, kada se sve nadogradnje uzmu u obzir, samo jedan cilj: biti nevidiljiv za neprijatelja. Ako S-400 ipak "nauči" kako ga spaziti, najveća prednost F-35 prestaje postojati. Zbog te činjenice Amerikanci ne žele da F-35 bude igde u blizini ruskog S-400.

Naravno, Turska nastoji uveriti SAD kako "nema razloga za brigu", ali Amerikanci im ne veruju. Nije ni bitno to što bi S-400 sistemom u Turskoj upravljali, nakon obuke, turski vojnici - SAD jednostavno ne zna šta se sve krije unutar S-400 sistema i kojim sve metodama isti može nazad "dojaviti" Rusiji informacije o njihovom F-35 avionu.

U zbiru, i F-35 i S-400 dva su vrlo napredna sistema o kojima se ne zna sve, niti Rusi znaju za šta je sve F-35 sposoban (naročito u domenu elektronskog ratovanja), niti pak Amerikanci znaju što sve može ruski S-400.

Dr. Karlo Kop, jedan od najpriznatijih stručnjaka za vazduhoplovno inženjerstvo, ističe kako S-400 ima opcionalne radare koji mogu "poraziti" moderne nevidljive avione kao što su F-22 i F-35. Navodi kako ruski radari rade na višestrukim frekvencijskim pojasima, uključujući VHF i L pojase, te mogu "videti" čak i one avione sa najnaprednijim sistemima za prikrivanjem.

Ukoliko je to istina, a u ovom trenutku možemo samo nagađati, onda je verovatno istinita i izjava koju je prošlog meseca dao ruski predsednik Vladimir Putin kada je rekao da je ruski Su-57 "najbolji vojni vazduhoplov na svetu". Mnogi su žestoko reagovali na tu izjavu, a debate u stručnim krugovima plamte.

Ali, možda je i samo pitanje "koji je avion bolji" pogrešno kada govorimo o F-35 i Su-57, zbog činjenice da su oba aviona dizajnirana da budu najbolja za svoje izumitelje. F-35 pokazuje kakve ratove SAD planira voditi u godinama koje dolaze dok Su-57 pokazuje šta Rusija očekuje od narednih sukoba. Ti avioni proizvod su jednog vremena, napetosti koje sada kulminiraju nekom vrstom obnove Hladnog rata.

Naravno, to su "tek" vojni aspekti, odmah iza (ili ispred?) dolazi onaj ekonomski. Ko će kome uspeti da proda više aviona? To je možda i jedina "direktna borba" u kojoj će F-35 i Su-57 ikada učestvovati, a biće jako žestoka. U tom kontekstu se SAD toliko boji ruskog S-400 jer taj sistem vide kao element "industrijske špijunaže". Naime, ako Rusi nauče kako detektovati američki F-35, šta će se dogoditi? Zemlje će hteti kupiti ne samo njihov S-400 već i Su-57! U neku ruku to se već događa u slučaju Turske koja je ovih dana najavila da ako im SAD odbije prodati F-35, uvek postoje ruski lovci kao alternativa.

RUSKI ODBRAMBENI ŠTIT ZA SVE PRETNJE SA SEVERA: S-400 stiže na Arktik!

RUSKI ODBRAMBENI ŠTIT ZA SVE PRETNJE SA SEVERA: S-400 stiže na Arktik!

NOVO BOJNO POLJE Rusije i Amerike! Evo kako će S-400 i STELT LOVCI najnovije generacije PROMENITI RATOVANJE (FOTO/VIDEO)

NOVO BOJNO POLJE Rusije i Amerike! Evo kako će S-400 i STELT LOVCI najnovije generacije PROMENITI RATOVANJE (FOTO/VIDEO)

Po uzoru na F-5: "Kovsar" – vazdušna podrška i zvezda vojne parade Irana! (VIDEO)

Po uzoru na F-5: "Kovsar" – vazdušna podrška i zvezda vojne parade Irana! (VIDEO)

NOVO LANSIRANJE: Severna Koreja TESTIRALA taktičko VOĐENO ORUŽJE

NOVO LANSIRANJE: Severna Koreja TESTIRALA taktičko VOĐENO ORUŽJE

OPET NAPETO NAD GRČKIM NEBOM Turski avioni još jednom BEZ DOZVOLE ušli u vazdušni prostor oko Atine!

OPET NAPETO NAD GRČKIM NEBOM Turski avioni još jednom BEZ DOZVOLE ušli u vazdušni prostor oko Atine!

Naravno, ako se pokaže da je F-35 zaista nevidljiv i za sve napredne ruske radare, onda je izbor jasan - F-35 je pobednik.

Ovo je bitka za tržište koliko je i bitka za dominaciju u vazduhu. Osim Turske niz zemalja već je u raznim procesima nabave S-400 sistema- Egipat, Saudijska Arabija, Katar, Indija... (osim Rusije sistem je za sada isporučen Kini, Belorusiji i Alžiru). Što se tiče ruskog Su-57, isti je poprilično "testiran" i u stvarnim borbenim okolnostima, u Siriji. Ta činjenica čini ga odmah primamljivijim potencijalnim kupcima (početak izvoza Rusi najavljuju za 2022. godinu).

Američki F-35 testiran je u stvarnim misijama dva puta - Izrael ga je koristio u napadima u Siriji (hvaleći se slikom F-35 iznad Bejruta usred bela dana). Amerikanci su F-35 upotrebili u napadu na Talibane u Avganistanu 27. septembra 2018. godine (varijanta F-35B).

Rusija i SAD dve su sile koje se sukobljavaju na brojnim područjima, a vojno tržište jedno je od većih. Sve napetosti stoga treba posmatrati i u ovom kontekstu. SAD je na čvrstom prvom mestu po izvozu oružja, Rusija na drugom. Globalno količina godišnje prodaje oružja raste već nekoliko godina, reč je o biznisu koji velikim silama godišnje donosi profit od više desetina milijardi američkih dolara, a da bi se isti održao biće potrebna potražnja - a u ovoj industriji nažalost nema bolje potražnje od novih napetosti i ratova.

Vremenska prognoza
Clear sky
10 Beograd