Skip to main content
Stara fotografija Bilija Kida

Kupio staru fotku za 2 dolara, a zbog DETALJA koji su otkrili sada vredi više od 2 MILIONA (FOTO)

Foto: Twitter/@Lucas_Hare
Postati milioner je ponekad tako lako!

Reč je o drugoj fotografiji Henrija Mekartija, poznatog kao Bili Kid, čija je autentičnost potvrđena. Na slici se vidi Bili Kid kako sa svojom bandom Regulatori (Regulators) 1878. negde u Novom Meksiku igra kroket, britansku sportsku igru koja je u drugoj polovini 19. veka postala popularna i u SAD.

Izbledelu sliku je 2010. godine pronašao kolekcionar Rendi Giharo, a ona je bila među gomilom drugih fotografija u kartonskoj kutiji u jednoj prodavnici stare robe u kalifornijskom gradu Fresno. Fotografiju je platio dva dolara, a procenjuje se da sada vredi više miliona dolara, pošto je jedina dotad potvrđena slika Bilija Kida iz 1880. prodata za 2,3 miliona dolara.

Autentičnost slike je potvrdila kompanija Kagin, specijalizovana za predmete iz američke istorije, koja je identifikovala Bilija Kida zajedno s nekoliko članova Regulatora, kao i prijatelja i članova porodice.

Pročitajte i: OSTAVITE NOVČANIK: Koje sve popravke plaćamo, A NE MORAMO?

Slika napravljena na venčanju u leto 1878, nekoliko meseci pre nego što je ta banda učestvovala u brutalnom sukob koji postao poznat kao "Rat u okrugu Linkoln", koji je tema više filmova među kojima i "Levoruki revolveraš" u kome Bilija Kida igra Pol Njumen.

Stručnjaci iz Kagina isprva su bili skeptični kada im je doneta fotografija, jer, prema rečima Dejvida Mekartija iz te kompanije, "originalna fotografija Bilija Kida je sveti gral Vestern Amerikane".

Tim istražitelja je godinu dana proučavao fotografiju, a čak su pronašli in lokaciju na kojoj je snimljena u okrugu Čaves, gde su nađeni i ostaci zgrade sa slike. Dokumentarac o pronalasku ove slike televizije "Nacionalna geografija" bi trebalo da bude emitovan ovog meseca. Bili Kid je rođen 1859. godine, a legenda o njemu kaže da je ubio više od 20 ljudi, mada se sada veruje da ih je bilo osam. Ubio ga je, prema najprihvaćenijoj verziji, šerif Pet Geret 1881. godine.

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
34 Beograd