clear sky
9°C
25.04.2024.
Beograd
eur
117.1627
usd
109.3752
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

OBILNE PADAVINE U SRBIJI: Izlila se Južna Morava, polavljeno stotine dvorišta! (FOTO)

09.11.2016. 08:07 19:27
Piše:
Srbija Danas/ Tanjug
Poplave u Srbiji
Poplave u Srbiji / Izvor: Profimedia
Od početka perioda obilnih padavina evakuisano je ukupno 39 osoba. Vanredno stanje proglašeno u Prokuplju. I na Kosovu stanje alarmantno.

19.25 - U Novom Pazaru evakuisana jedna porodica

Štab za vanredne situacije u Novom Pazaru zbog obilnih padavina odlučio je danas da evakuiše jednu porodicu, ali i da, ukoliko vodostaj Lima bude visok, zatvori dva žičana mosta za prelaz pešaka.

18.20 -  Izlila se Južna Morava

- Južna Morava se izlila na regionalnom putu kod Grdelice i poplavila kolovoz. Za sada situacija nije alarmantna, ali će biti kritično u narednih pet do šest sati - rekao je većnik grada Leskovca Dejan Cakić.

Slična situacija je i u opštini Bojnik. Najkrtitičnije je danas bilo u leskovačkom naselju Kumalak, gde je voda poplavila šest kuća.

poplava
poplava / Izvor: Profimedia/ilustracija

17.00 - Uspostavljen saobraćaj kod Vladičinog Hana

U mestu Džep, u opštini Vladičin Han, na državnom putu drugog A reda Leskovac- Vranje, nakon uklanjanja odrona zemlje, uspotavljen je saobraćaj jednom kolovoznoim trakom i obavlja se naizmenično. 

16.40 - Obustavljen saobraćaj na putu Vranje-Niš

Saobraćaj u mestu Džep na putu Vranje-Niš je obustavljen, saopštilo je danas Javno preduzeće "Putevi Srbije". Saobraćaj je obustavljen zbog skliznuća brda na kolovoz, navodi se u saopštenju.

Putevi Srbije pozvali su učesnike da budu oprezni i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

16.30 - Vranje: Poplavljeni podrumi i garaže u 50 domaćinstava

Na području Vranja zbog jakih padavina voda je ušla u podrumske prostorije i garaže oko 50 domaćinstava, navodi pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Stojković.

Stojković je rekao da je najviše problema bilo u donjem delu grada, zbog izlivanja atmosferske kanalizacije, kao i u nekoliko okolnih sela u kojima su problem napravili neočišćeni odvodni kanali.

12:35 - Sportski tereni pod vodom u Kraljevu

Vodostaji reka na jugozapadu Srbije manji su nego juče, kada je zbog obilnih padavina u nekim mestima proglašena i vanredna situacija.

U Tutinu meštani saniraju štetu koju je bujica nanela u utorak, a u Sjenici i Novom Pazaru stanje se normalizuje.

Na jugozapadu Srbije i dalje na snazi crveni meteoalarm zbog najavljenih obilnih padavina, u požeškom krajusu poplavljene oranice, a u blizini Kraljeva sportski tereni.

10:47 - Zapadna Morava poplavila oranice kod Požege

Nabujala Zapadna Morava od sinoć pod vodom drži desetine hektara oranica u nebranjenom delu Požeškog polja.

U ravnici koja plavi posle svake veće kiše, voda je prišla na 50 metara od kuća a u prekidu je saobraćaj na putu Prijanovići – Pilatovići.

Nivo reke već nekoliko sati stagnira pa za sada ne preti opasnost od plavljenja kuća i pomoćnih objekata.

10:40 -  Reka Lim u opadanju 

Reka Lim trenutno je u opadanju i očekuje se stagnacija vodostaja, tvrdi Načelnik štaba za vanredne situacije u ovoj opštini Goran Posrkača.

On je za Tanjug rekao da su bujične reke Mileševka i Seljašnica mirne i da pored povećanog vodostaja nema opasnosti od izlivanja.

- Zbog sinoćnjih obilnih padavina u slivu Lima tokom noći je bio zabeležen porast, a najkritičnije je bilo u Brodarevu i prijepoljskim naseljima Zalug i Ivanje - kaže Posrkača.

On kaže da je u Brodarevu poplavljeno 10 domaćinstava, a u Zalugu oko 30, međutim prema njegovim rečima nije bilo ozbiljnije štete.

- Ono od čega smo najviše strepeli jeste mogućnost obrušavanja deponije Stanjevina koja je uz sami Lim, ali na sreću do toga nije došlo -  ističe Posrkača i dodaje da je iz Crne Gore došla ogromna količina smeća koja može izazvati probleme kod brane Potpeć.

Predsednik opštine Prijepolje Dragoljub Zindović kaže da životno ugroženih nema i da su sva javna preduzeća spremna da intervenišu u otklanjanju posledica nastalih usled izlivanja.

- JKP Lim je pripremilo vreće sa peskom koje su podeljene na najkritičnije lokacije u Brodarevu i Zalugu -  ističe Zindović i dodaje da je tokom jučerašnjeg dana i tokom noći podeljeno 1500 vreća sa peskom.

Predsednik opštine ističe da je Lim potopio najvećim delom poljoprivredno zemljište, ali da je bilo i desetak kuća iz kojih su ljudi blagovremeno evakuisani.

Tokom dana se očekuje prestanak padavina i dalja stagnacija vodostaja na reci Lim.

10:22 - Poplave i na Kosovu

Na centralnom Kosovu, zbog kiše koja pada već dva dana, poplavljeno je više domaćinstava, a neki od puteva u opštini Gračanica su neprohodni. 

Potok koji teče iz Ajvalije i Čaglavice izlio se kod Obrazovnog centra u Lapljem Selu, a kod mosta u ovom selu poplavljeno je i nekoliko domaćinstava, jer se izlila i reka, izjavio je direktor javnih službi opštine Gračanica, Vladica Trajković.

Trajković je, kako prenosi Radio Gračanica, istakao da je put Laplje Selo-Ugljare trenutno neprohodan, jer je zbog velike količine vode nemoguće proći ispod nadvožnjaka.

Poplave u BiH
Poplave u BiH / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Reka se izlila i u Preocu kod benzinske pumpe, a u Čaglavici je poplavljeno nekoliko domaćinstava zbog izlivanja kanalizacije. U Skulanevu su poplavljena dva dvorišta, a poplavljenih domaćinstava ima i u Ugljaru, od vode koja se sliva sa autoputa - rekao je on. 

Trajković je naglasio da su ekipe javnih službi opštine Gračanica na terenu i tamo gde je moguće da se poplava spreči postavljaju džakove i pročišćavaju kanale.

10:00  - Upozorenje RHMZ - I danas obilne padavine

Republički hidrometeorloški zavod izdao je u upozorenje da će u Srbiji do sutra biti obilnih padavina i da se danas pre podne u južnim i jugoistočnim krajevima očekuje oko 30 mm novih padavina.

Prema prognozi, u Srbiji će danas biti oblačno sa kišom, a u višim planinskim predelima kiša ce preći u susnežicu i sneg.

Više padavina ocekuje se u prvoj polovini dana i to na jugu i jugoistoku zemlje, oko 30 mm. Od sredine dana slabljenje i prestanak padavina prvo na severu i zapadu, a do kraja dana i u ostalim predelima. Vetar slab i umeren zapadni i severozapadni, na istoku povremeno jak.

09:35 - Vanredno stanje proglašeno u Prokuplju

Od početka perioda obilnih padavina evakuisano je ukupno 39 osoba, novih evakuacija nema i situacija se kreće u pravcu smirivanja, izjavio je danas načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Predrag Marić.

On je podsetio da je vanredna situacija proglašena u Prokuplju, da u delu teritorije Sjenice još uvek je na snazi, i dodao da se situacija u Tutinu i Sjenici postepeno stabilizuje.

poplave
poplave / Izvor: Profimedia/ilustracija

- Ono što je karakteristično i što mora da se zna - uglavnom u svim branjenim delovima, situacija je potpuno pod kontrolom. Mi pomažemo tamo gde su nebranjeni delovi, da se eventualno evakuišu ljudi, njihova imovina", rekao je Marić za Pink.

On je dodao da je vanredna situacija proglašena u Prokuplju, da je u delu teritorije Sjenice još uvek na snazi, dok se situacija u Tutinu i Sjenici stabilizuje postepeno, nema novih evakuacija, ugroženih objekata, ide se u pravcu smirivanja, te da su dodatne snage upućene u Leskovac i Prokuplje.

- Posmatraće, biće na terenu, obilaziće potencijalno ugrožena domaćinstva, dok god ne dođe do prestanka padavina. Svi naši kapaciteti su na terenu, ispratićemo ovo do kraja - rekao je Marić.

Što se tiče odrona i klizišta, to je, smatra Marić, neminovno kada su u pitanju ogromne količine padavina, navodeći da je palo skoro 80 litara kiše po kvadratnom metru na Kopaoniku, vrlo slično i u Vranju.

- To je velika kiša. Odroni su nešto što je uobičajeno i što se rešava u hodu. Tu su putarska preduzeća, tako da nema nekih većih zastoja, iti problema u ovom trenutku -  rekao je Marić.

09:15 - Drina raste

Vodostaj reke Drine u Foči jutros je niži za metar, nakon što je Hidroelektrana "Mratinje" na reci Pivi ugasila turbine, rečeno je u fočanskoj Civilnoj zaštiti.

Šef Opštinskog štaba Civilne zaštite Čedo Zelović kaže da Hidroelektrana na Pivi nije radila od sinoć do jutros do 7.00 časova, kada je ponovo pokrenula turbine, tako da se može očekivati novi talas sa Pive i rast nivoa Drine.

poplave
poplave / Izvor: Profimedia/ilustracija

- U ovom trenutku je najbitnije da je nivo Drine opao skoro za metar. Međutim, to ništa ne govori jer će u narednim satima dolaskom novog talasa nivo porasti, a ono što zabrinjava su padavine koje se najavljuju na područje Crne Gore i Republike Srpske - rekao je Zelović.

- U ovom trenutku je najbitnije da je nivo Drine opao skoro za metar. Međutim, to ništa ne govori jer će u narednim satima dolaskom novog talasa nivo porasti, a ono što zabrinjava su padavine koje se najavljuju na područje Crne Gore i Republike Srpske - rekao je Zelović.

On je naveo da na Hidroelektrani "Mratinje" rade tri turbine sa protokom vode od 205 metara kubnih u sekundi, te bi talas sa Pive u Foču trebalo da stigne oko 10.00 časova.

- Mi smo celu noć imali borbu da odbranimo Akva park i u tome se uspelo, uspostavljanjem kontakta sa nadležnima u Hidroelektrani na Pivi. Nadamo se da će ta saradnja i dalje biti dobra - rekao je Zelović.

08:55 - U Foči od sinoć kiša ne prestaje da pada, pa je došlo i do rasta nivoa reke Ćehotine.

Stanje vodostaja u Foči sinoć je bilo kritično. Voda je bila došla do same ivice Akva parka, a više rafting kampova, uzvodno od Foče, na Drini i na Tari je potopljeno, kao i kamp u Patkovini, nizvodno od grada.

Opštinska vlast je alarmirala sve republičke i državne institucije, kao i nadležne u Crnoj Gori, tražeći da se zaustavi rad Hidroelektrane "Mratinje".

8:00 - Paraćin u opasnosti

Štab za vanredne situacija opštine Paraćin zbog najavljenih obilnih padavina naložio je do 10. novembra pripravnost javnih komunalnih preduzeća, dežurstva komunalnih inspektora i policije na ovom području.

– Usled upozorenja RHMZ, da se narednih dana očekuju obilne padavine, usled kojih je moguć porast vodostaja na pojedinim bujičnim vodotocima i rekama sa njihovim pritoklama, među kojima je i Crnica, naložena je pripravnost i stručnih službi i podizanje operativnih i preventivnih mera – navedneo je u saopštenju sa sednice Štaba.

POPLAVE U SRBIJI: Vanredna situacija u nekoliko opština, izlivaju se bujične pritoke (VIDEO/FOTO)

Paraćin je u maju 2014. godine doživeo katastrofalnu poplavu,izlivanjem reke Crnice, a Svilajnac reke Resave. Prema izveštaju RHMZ Crnica i Resava su “u umernom i većem porastu sa dostizanjem granice redovne odbrane od poplava”.

Velika Morava kroz Pomoravlje je “u većem porastu”.

Piše:
Srbija Danas/ Tanjug
09.11.2016. 08:07 19:27