Skip to main content
Kozarska Dubica

23 GODINE OD HRVATSKE AGRESIJE NA ZAPADNU KRAJINU: Odbranom Kozare odbranili Republiku Srpsku! (VIDEO)

Foto: Youtube/PrintScreen/Alternativna Televizija
U napadima na naseljena mesta ubijeno je 138 osoba

U Kozarskoj Dubici u utorak je održana centralna manifestacija obeležavanja 23 godine od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije, u kojoj je sa područja Kozarske Dubice, Novog Grada i Kostajnice ubijeno 138 osoba, a materijalna šteta u naseljenim mestima se procenjuje na oko 180 miliona konvertibilnih maraka.

U hrvatskoj agresiji na području zapadnokrajiških opština Kozarska Dubica, Novi Grad i Kostajnica 18. i 19. septembra 1995. ubijeno je 138 ljudi. Naselja i gradovi su pretrpeli velika razaranja i štetu, a prema podacima o proceni materijalne štete, u Novom Gradu ona iznosi 83,3 miliona konvertibilnih maraka, u Kostajnici 40 miliona, a u Kozarskoj Dubici 50,4 miliona.

Program obeležavanja počeo je služenjem parastosa poginulim srpskim borcima kod Spomen-krsta i polaganjem venaca. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da je cilj agresije hrvatske vojske, na zapadne granice Srpske, podržane logistikom NATO-a, bio da Srba ne bude zapadno od Drine.

- Zahvaljujući našim hrabrim borcima, dobro smo se organizovali i odbranili ovaj prostor - rekao je Savanović.

Namera hrvatske vojske bila je da reše srpsko pitanje u BiH, izađu na zapadne granice Srpske, dođu do Banjaluke i Drine, što je, kako je rekao Savanović, bila njihova istorijska težnja.

Tadašnji komandant odbrane Kozarske Dubice Pantelija Ćurguz rekao je da je ponosan na herojsku odbranu te opštine.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić rekao je da je 18. septembar jedan od najznačajnijih datuma u toj opštini.

DRAMA u Hrvatskoj: Smetao mu dečji rođendan, pa je RAZNEO svoju kuću!

- Bitka koja se odigrala na području našeg grada jedna je od najmučnijih u završnici rata - istakao je Reljić.

Mladen Ivanić, srpski član Predsedništva BiH, rekao je da je odbranom Kozarske Dubice od hrvatske agresije odbranjena cela Krajina.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd