fbpx
Skip to main content
Blajburg

RAMPA ZA VELIČANJE USTAŠKE IDEOLOGIJE U BLAJBURGU: Austrijanci složni da ne sme biti mesta nacizmu u njihovoj zemlji

Foto: Profimedia
Rešili su da promene stvari

Ekspertska komisija, koja je uspostavljena sa ciljem analize ustaškog okupljanja na komemoraciji u Blajburgu, dala je jasnu preporuku austrijskoj vladi da taj skup treba trajno zabraniti.

PAT POZICIJA U CRNOJ GORI: Demokratski front čeka odgovor saveznika, politička kriza nastavlja da se produbljuje

PAT POZICIJA U CRNOJ GORI: Demokratski front čeka odgovor saveznika, politička kriza nastavlja da se produbljuje

MINISTARSTVO REAGOVALO POSLE NESREĆE: Pokrenut postupak protiv prevoznika "Besa trans"

MINISTARSTVO REAGOVALO POSLE NESREĆE: Pokrenut postupak protiv prevoznika "Besa trans"

"PROTIV SMO MEŠANJA STRANACA!" Dodik žestoko odbrusio protivnicima, a zatim izneo detaljne planove za BiH

"PROTIV SMO MEŠANJA STRANACA!" Dodik žestoko odbrusio protivnicima, a zatim izneo detaljne planove za BiH

Ukazali su da organizatori proteklih godina nisu preduzimali potreban napor u uklanjanju ustaških simbola među učesnicima. Šta više, podsticali su isticanje ustaških simbola, navodi se u izveštaju ekspertske grupe.

Veličanje fašizma, na osnovu Državnog sporazuma Austrije, treba zabraniti, dodali su oni.

Poslednja komemoracija u Blajburgu održana je pre dve godine, zbog pandemije, i ona bi mogla biti i poslednja.

Inače okupljanje u Blajburgu organizovao je Počasni blajburški vod pod pokroviteljstvom hrvatskog Sabora.

U analizi skupa u Blajburgu učestvovali su eksperti Ministarstva unutrašnjih poslova, istoričari, pravnici i predstavnici Rimokatoličke crkve, a komisija je uspostavljena 2019. godine, nakon više godišnjih ustaških ekscesa u Blajburgu.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehamer istakao je, povodom preporuke Komisije, da se mora zabraniti svaki pokušaj širenja desničasko-ekstremističkih i revizionističkih stanova na skupovima.

- Takođe nacistički i fašistički simboli nemaju šta da traže na komemoracijama. Za veličanje režima terora nema mesta u Austriji - podvukao je on.

HOS
Foto: Youtube/Printscreen/PIXSELL

Stranka Zelenih izrazila je zadovoljstvo zaključkom ekspertske komisije.

- Posebno u Državnom ugovoru Član 9. jasno ukazuje da se mora sprečiti svako veličanje nacizma i svakog oblika fašizma. Uzimajući to u obzir izveštaj eksperata smatra da se okupljanje, takozvana komemoracija na Lojpašom polju, u obliku koji poznajemo do 2019. godine mora ubuduće zabraniti. Sada je pravni okvir rešen, i zeleni pozdravljaju da proslava u Blajburgu ne može da se tretira kao komemoracija - istakla je poslanica zelenih Olga Foglauer.

Ekspertska komisija u svom izveštaju ukazuje i da natpisi kao što su "Čast i slava paloj hrvatskoj vojsci, maj 1945" i amblemi na dva spomen obeležja u Blajburgu treba da budu uklonjeni.

- Natpisi i amblemi ne služe sećanju, već veličanju fašističkog ustaškog režima i njegovih vojnika - ocena je eksperata.

Simboli na spomen obeležjima su u suprotnosti sa zakonom o zabrani nacističkih obeležja, jer se koriste simboli jedne jedinice SS divizije, konkretno je reč o grbu NDH, naveli su oni.

Austrijska vlada će, s tim u vezi, proširiti zakon o zabranjenim simbolima sa, pored već zabranjenih ustaških simbola, simbolima HOS-a.

U Beču se podseća da HOS nije bio samo ime ustaške vojske, već i paravojna jedinica 1991-1993, koja upada u oči zbog direktnih i pozitivnih izjava u vezi sa hrvatskim fašizmom.

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd