fbpx
Skip to main content
novac, korupcija, mito, evro, novčanice

Bahaćenja bivšeg režima: Vozač u ministarstvu primio istog dana šest dnevnica za boravak u Češkoj i Crnoj Gori

Foto: Profimedia
Vozač u ministarstvu poljoprivrede Slobo Petrović primio je 19.830 evra naknada za službena putovanja od 2010. do 2020. godine.

Od te sume, čak 18.123 evra zaradio je u periodu od 2014. do 2020. kada su ovim resorom upravljali Petar Ivanović, Budimir Mugoša (tokom trajanja Vlade izbornog poverenja) i Milutin Simović.

Ministartvo poljoprivrede nije samo za ministre predstavljalo "zlatnu koku" koju treba očerupati, već i za niže službenike koji su uz dozvolu svojih šefova bezobzirno i nenamenski trošili novac građana ove države, naročito za službena putovanja.

U ovoj idiličnoj organizaciji plodove svog (ne)rada u poslednjoj deceniji ubirali su mnogi službenici od dna do vrha. O istovremenim službenim putešestvijama na nekoliko lokacija Tarzana Miloševića, Petra Ivanovića i Milutina Simovića javnost je nadaleko upoznata, a njihove poduhvate pravili si i mnogi drugi.

Analizarajući podatke sa analitičkih kartica Ministarstva poljoprivede od 2014. do 2020. godine, "zapale su nam za oko" brojne nelogičnosti vezane za vozačeva službena putovanja u ovom periodu za koja je ovaj resor kroz dnevnice,ostale troškove i naknade isplatio 18.123 evra, mimo plate.

Petroviću je najviše novca isplaćeno 2014. godine i to 6.316. Te godine on je 12 puta primio duple naknade za službena putovanja po crnogorskim opštinama, nije navedeno kojim (najmanja je iznosila 40, a najviša 270 evra). Iste godine, 13. oktobra je službeno boravio u Srbiji i primio dve naknade od 270 i 131 evra.

Za dan uzeo 1.152 evra

"Najberićetniji" Petrovićev dan u službi bio je 10. septembar 2014. godine kada mu je isplaćeno šest naknada za službena putavanja po crnogorskim opštinama i Češkoj. Za posetu crnogorskim opštinama, nije navedeno kojim, primio je tri naknade od 162, 129 i 60 evra, da bi za boravak u Češkoj istog dana uzeo još tri naknade od 512, 176 i 112 evra. Kako je Petrović istvremeno primao dnevnice za rad po Crnoj Gori i Češkoj, ostaje nejasno. Mada imao je od koga da nauči zanat, tih godina je ministarstvo vodio leteći Petar Ivanović. Pa kada je šef mogao istovremeno boraviti na sedam mesta, zašto ne bi mogao i njegov vozač na dva.

Darežljivu 2014. godinu Petrović je zatvorio 31. decembra novogodišnjom naknadom od 162 evra za službeni put po opštinama. Koga je, gde i kojim povodom zadnjeg dana u godini službeno vozio-ko zna?

Novac
Foto: Profimedia/ilustracija

Skoro pola godine kasnije, 15. jula, Petrović za službeni put po našim opštinama prima tri naknade od 234, 252 i 198 evra. Tokom 2017. istog dana, u četiri navrata, umesto jedne prima po dve dnevnice za put do Nikšića. Po 54 i 18 evra uzima 08.02.; 22.02. zarađuje dva puta po 18 evra; 10.05. opet po 54 i 18 evra i 31.05. dva puta po 36 evra.

Kao što možete videti, visina dnevnice nije uvek fiksna. Kako je moguće istog dana, za istu destinaciju uzeti 18 i 54 evra. Odgovor je jednostavan- u ministarstvu čuda sve je izvodljivo. Isti slučajevi dešavali su se nebrojeno puta i tokom 2018., 2019. i 2020. godine i to po pravilu isključivo u Nikšiću, Kolašinu i Budvi.

Podizanje gotovine i uzimanje devet dnevnica istog dana

Petrović je 16. jula 2018. godine dva puta gotovinski isplaćen sa 64 i 84 evra, a tada je zaradio i devet dnevnica koje su isplaćene u četiri paketa. Prvi od 36 evra za put u Ulcinj i Kolašin;drugi od 54 evra za put u Kotor, Nikšić i Kolašin; treći od 54 evra za boravak u Budvi i Tivtu i četvrti od 36 evra za boravak u Budvi i Kotoru.

Po ovim podacima ispade da je Petrović istog dana po dva puta vozio do Kolašina, Kotora i Budve i da je umesto jedne, za boravak u tim opštinama tri puta primao po dve dnevnice. Nešto ranije, 4. jula on je primio gotovinski 61 i 68 evra i dnevnicu od 54 evra za službeni put do Nikšića, Šavnika i Žabljaka.

Prvog dana oktobra iste godine Petrović obilazi šest opština i biva nagrađen 18 evra za boravak u Budvi, 36 evra za boravak u Herceg Novom i Kotoru i 54 evra za put do Nikšića, Žabljaka i Pljevalja.

Dobio dnevnicu za put do Golubovaca i Tuzi

Tokom 2019. godine Petrović je i dalje u nekoliko navrata istog dana primao dve dnevnice za put do Nikšića, umesto jedne. Zanimljivo, 30. jula te godine on je za put ka Žabljaku, Nikšiću i Šavniku primio dnevnicu od 72 evra. Istog dana, zarađuje još toliko za put opet ka Nikšiću, pa prema Golubovcima, Tuzima i Cetinju. Dakle, od 72 evra, 36 je otpalo za Tuzi i Golubovce do kojih se kolima iz Podgorice stiže za 10-ak minuta vožnje. Pritom, Golubovci pripadaju Podgorici i odlazak u okviru iste opštine ne bi trebalo da se vrednuje isto kao boravak u drugom gradu.

Za put u tri grada zaradio šest dnevnica

Za obilazak tri grada 31. jula prošle godine Nikšića, Kolašina i Mojkovca zaradio je Petrović šest dnevnica po 18 evra. Tri su bile za put u Nikšić, dvije za Kolašin i preostala za Mojkovac. U danu tokom predizborne kampanje obišao Crnu Goru od Pljevalja do Ulcinja.

Petrović je ponovio podvig Petra Ivanovića koji je istog dana bio na sedam lokacija, s tim što je Slobo to uradio na lokalnom nivou i uz mnogo manje troškova. Naime, Petrović 19. avgusta prošle godine, usred predizborne kampanje za parlamentarne izbore, obišao Crnu Goru od najsjevernije do najjužnije opštine.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Tog dana na njegov konto je "leglo" šest dnevnica i to: 36 evra za Pljevlja, 18 za Budvu, 36 za Bar, Ulcinj i Kotor o jednom trošku, 18 za Cetinje, 18 za Nikšić i 72 evra za opštine(nije navedeno koje). Obići sedam gradova od Pljevalja do Ulcinja je učinak vrijedan divljenja.

Svi putevi vode ka Nikšiću

Da Nikšić zauzima posebno mesto u Slobovom srcu potvrđeno je 9. septembra prošle godine. Tog dana zaradio je 4 dnevnice za četiri putovanja. Petrović je primio 54 evra za boravak u Nikšiću, zatim 36 za boravak opet u Nikšiću i Mojkovcu zajedno, dalje 36 za put ka Plužinama i Nikšiću i još 36 evra za put prema Kolašinu i suđenom Nikšiću.

Još jednom je nakon poraza DPS-a na izborima 30. avgusta Petrović uzeo duplu dnevnicu, i to 16. septembra po 18 evra, naravno za službeno putovanje u Nikšić.

Na kraju se nadamo da je sa padom DPS-a pao i ovaj paradoksalni sistem vrednovanja u kojem je (uz svo dužno poštovanje) vozač plaćeniji od profesora, lekara, policajaca…

 

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
7 Beograd