fbpx
Skip to main content
BiH

EVROPA "NACRNILA" BiH: Država na korak od provalije, čak 14 ključnih pitanja bez odgovora

Foto: Profimedia
Situacija nije na zadovoljavajućem nivou

Evropska komisija usvojila je danas paket za proširenje za 2021. godinu, s detaljnim ocenama napretka koje su zemlje Zapadnog Balkana i Turska napravile na putu ka Evropskoj uniji, a u delu koji se odnosi ba BiH, upozorava se na neispunjavanje 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije o aplikaciji za članstvo i nastavak retorike podela koje koče ukupni napredak.

- Strateški cilj EU integracije nije pretvoren u konkretna dela. Političko okruženje je i dalje polarizovano, a političke vođe nastavljaju s retorikom podela i nekonstruktivnim političkim raspravama, koje su kočile ukupni napretak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta - poručeno je iz Brisela.

Navodi se i da blokada državnih institutcija i pozivi na poništavanje reformi izazivaju duboku zabrinutost a mogu se prevazići jedino kroz politički dijalog.

- Značajan pad stope usklađenosti BiH sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU šalje negativan signal. Ipak, neki pozitivni koraci su napravljeni, uključujući održavanje opštinskih izbora u Mostaru nakon 12 godina - poručeno je takođe.

Ukazano je da BiH mora ostvariti 14 ključnih prioriteta, uključujući izborne i ustavne reforme, kao i da će morati da izvrši ključne reforme pre nego što Komisija preporuči odobravanje kandidatskog statusa za ovu zemlju.

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd