broken clouds
16°C
24.04.2024.
Beograd
eur
117.1643
usd
109.4482
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

Izbori u Makedoniji: Stranka Zorana Zaeva vodi u 37 opština, VMRO u 15

15.10.2017. 07:10 00:51
Piše:
Tanjug
Zoran Zaev
Zoran Zaev / Izvor: Reuters
Rezultati na osnovu 14,22 odsto prebrojanih glasova

U Makedoniji se danas održavaju lokalni izbori na kojima će građani birati gradonačelnike i predsednike u 80 gradova i opština i Gradu Skoplju, kao zasebnoj jedinici lokalne samouprave sa 10 gradskih opština, od kojih su dve sa većinskim albanskim stanovništvom - Saraj i Čair.

00.05 - Deo VMRO-DPMNE traži ostavku Gruevskog

Republički štab za reforme opozicione VMRO-DPMNE zatražilo je večeras od lidera te stranke Nikole Gruevskog da podnese ostavku i time nastavi demokratske procese u partiji i zakaže kongres, na kome će članovi partije slobodno izabrati novog lidera.

Aleksandar Mihajlovski iz reformatorskog krila VMRO-DPMNE priznao je da je na lokalnim izborima ta stranka pretrpela značajan poraz, prenosi MIA.

Nikola Gruevski
Nikola Gruevski / Izvor: Reuters

- Nikola Gruevski nije prepoznao istorijsku dimenziju unutarstranačke inicijative koja bi doprinela da stranka bude dobro pripremljena za ove izbore - rekao je Mihajlovski.

On je poručio vladajućoj SDSM da se uzdrži i istinski sprovodi demokratiju, bez revanšizma prema članovima VMRO-DPMNE.

23.55 - DIK: SDSM vodi u 41 opštini, VMRO u 14

Kandidati za gradonačelnika iz redova SDSM vode u 41 opštini, VMRO-DPMNE u 14, a DUI u sedam opština, objavila je večeras makedonska Državna izborna komisija.

Kako se navodi, radi se o preliminarnim rezultatima, urađenim na osnovu 29,97 odsto prebrojanih glasova, odnosno na osnovu glasova iz 1.043 biračkih mesta od postojećih 3.480, prenosi MIA.

Kandidati SDSM vode u Bitolju, Ðevđeliji, Kumanovu, Velesu, Delčevu, Berovu i drugim većim opštinama.

Zoran Zaev
Zoran Zaev / Izvor: Reuters

U skopskoj opštini Gazi Baba malu prednost ima kandidat VMRO-DPMNE, dok je u Štipu kandidat te stranke osvojio 60 odsto glasova.

Pristalice SDSM ispred sedišta stranke u Skoplju i u drugim makedonskim opštinama slave pobedu na lokalnim izborima i čekaju zvaničnu potvrdu da su osvojili ta mesta.

Građani Makedonije glasali su danas za gradonačelnike i odbornike u 80 opština i Skoplju, na 3.480 biračkih mesta.

23.15 - VMRO-DPMNE: Brojne neregularnosti obeležile izbore

Brojne neregularnosti i kršenje zakona obeležilo je izborni dan, izjavio je večeras član najveće opozicione makedonske stranke VMRO-DPMNE Nikola Srbov.

On je kazao da je tokom izbora došlo do zloupotrebe državnih sredstava, da je vršeni pritisak na birače, kao i podmićivanje građana, a organizovan je i prevoz građana na biračka mesta, prenosi MIA.

Kao primer, Srbov je naveo da su u većim gradovima kružili policijski džipovi sa članovima i simpatizerima SDSM.

- Trebalo bi da budemo srećni što nema novih žrtava i povređenih - rekao je Srbov novinarima i dodao da je ta stranka primila izveštaj o nasilnim incidentima.

Kako je rekao, o svim nepravilnostima VMRO-DPMNE je obavestila predstavnike međunarodne zajednice u Makedoniji.

22.35 - SDSM vodi u 37 opština, VMRO u 15

Makedonska Državna izborna komisija objavila je večeras da, prema prvim preliminarnim rezultatima lokalnih izbora, za mesto gradonačelnika SDSM vodi u 37 opština, VMRO-DPMNE u 15, a DUI u četiri.

To su pokazali rezultati na osnovu 14,22 odsto prebrojanih glasova, prenosi MIA.

Za ostale opštine podaci nisu objavljeni.

Građani Makedonije glasali su danas za gradonačelnike i odbornike u 80 opština i Skoplju, na 3.480 biračkih mesta.

21.21 - SDSM:Izbori protekli mirno, BESA:Bilo neregularnosti

Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) ocenio je večeras da su lokalni izbori u Makedoniji održani u "mirnoj, demokratskoj i dostojanstvenoj atmosferi" i da su građani mogli da glasaju slobodno i bez pritisaka.

Generalni sekretar SDSM Aleksandar Kiracovski rekao je, odgovarajući na pitanje o stavu opozicione VMRO-DPMNE da neće priznati izborne rezultate, da ukoliko je ta stranka imala bilo kakve indicije da izbori nisu bili regularni, trebalo je ranije da ih saopšti, prenosi MIA.

Da su izbori održani u mirnoj, fer i demokratskoj atmosferi, smatra i Demokratska unija za integracije (DUI), čiji je portparol Ademi Arbr ocenio da su građani Makedonije podržali želju da Makedonija postane deo EU, NATO i da se razviju opštine.

Sa druge strane, portparol pokreta BESA Faton Fazliju kaže da je bilo pokušaja da se prekrši izborni proces, kupuju glasovi, a evidentirane su i nepravilnosti na nekoliko biračkih mesta, kao i manji incidenti koje su izazvale političke stranke svesne da će izgubiti izbore.

Ipak, kaže on, reakcija tela za sprovođenje zakona ukazala je da izborni proces nije povređen.

Prema njegovim rečima, građani koji su danas izašli na izbore su odlučivali o svojoj sudbini ne samo u narednih nekoliko, već u narednih mnogo godina.

- Svako ko je sedeo kod kuće i nije izašao da glasa mora biti svestan da je neosetljiv prema svojoj i budućnosti svoje dece - rekao je Fazliju.

20.57 - SDSM pobednik? 

Na društvenoj mreži Tviter pojavile su se informacije da je stranka aktuelnog premijera Makedonije, Zorana Zaeva osvojila većinu na izborima.

20.52 - Spasovski: Izbori protekli u mirnoj atmosferi,manji incidenti

Lokalni izbori u Makedoniji protekli su mirno bez ozbiljnijeg narušavanja javnog reda i mira, saopštio je večeras makedonski MUP, a ministar Oliver Spasovski je naveo da je bilo manjih incidenata i da je 10 osoba privedeno.

Makedonski ministar unutrašnjih poslova Spasovski je, na konferenciji za novinare po zatvaranju biračkih mesta, potvrdio da su izbori pretekli u mirnoj atmosferi.

Izbori u Makedoniji
Izbori u Makedoniji / Izvor: Reuters

Spasovski je naveo da je zabeleženo više manjih incidenata, kao što je fotografisanje glasačkog listića, glasanje u ime drugog, nuđenje mita.

Kako je prenela MIA, policiji je podneto 46 prijava zbog kršenja izborne procedure.

Ukupno je privedeno 10 osoba, od kojih četiri u Skoplju, dve u Ohridu i po jedna u Župi, Kumanovu, Strumici i Gostivaru.

19:28 - Zatvorena biračka mesta

Makedoniji su u 19 sati zatvorena biračka mesta na lokalnim izborima, a posle tog vremena mogao je da glasa samo onaj ko se u tom trenutku zatekao na biralištu.

Građani Makedonije glasali su za gradonačelnike i odbornike u 80 opština i Skoplju, na 3.480 biračkih mesta, prenosi MIA.

Pravo glasa imalo je 1.814.644 građana Makedonije, koji su se izjašnjavali o 260 kandidata za gradonačelnike i 6.627 kandidata na 372 liste za odbornike.

Prema poslednjim podacima, odziv do 17 sati je bio 49,14 odsto.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da nisu zabeležene ozbiljne nepravilnosti na izborima.

Šeste po redu lokalne izbore u Makedoniji pratilo je 5.011 domaćih i 373 stranih posmatrača.

18.00 - Dobra izlaznost u 17 časova 

Makedonska Državna izborna komisija (DIK) objavila je da je na današnjim lokalnim izborima u toj zemlji do 17 časova glasalo 49,14 odsto prijavljenih birača, prenosi MIA.

Portparolka komisije Ljupka Gugučevska saopštila da je na birališta u Skoplju izašlo 50,58 odsto glasača.

Ona je dodala da su svi prekidi koji su registrovani na određenim glasačkim mestima trajali manje od jednog časa i da bi glasanje trebalo da bude završeno u 19 časova, a sve eventualne izborne nedoslednosti DIK će saopštiti na završnoj konferenciji za medije.

U Ohridu je glasalo 52,9 %, u Gostivaru 37,1%, u opštini Mavrovo i Roštuša 31%, u Bitolju 50%, u opštinama Demir Hisar, Novaci i Mogila na glasanje je izašlo preko 60%, kao i u Dorjanu i Bogdancima, dok je u Kumanovu izašlo 42,44%. 

17.50 - Gruevski glasao i ukazao na "niz nepravilnosti"

Bivši premijer Makedonije i lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski glasao je danas na lokalnim izborima u toj zemlji i ukazao na to da je njegova stranka uočila "niz nepravilnosti", prenosi MIA.

Na biralištu u skopskoj osnovnoj školi "Kuzman Josifovski Pitu", Gruevski je izjavio da su te nepravilnosti uočene tokom predizborne kampanje, kao i na dan izbora.

Nikola Gruevski
Nikola Gruevski / Izvor: Profimedia

- Želim da primetim da je u celokupnom prethodnom periodu kampanje bilo vidljivih neregularnosti i nezakonitosti, uključujući i danas, ali o tome ćemo informisati kada dođe vreme - poručio je Gruevski.

MIA je ranije prenela saopštenje Ministarstva unutrašnjih poslova Makedonije da do 14 časova nisu zabeležena ozbiljnija kršenja javnog reda tokom izbornog procesa, ali da je Javnom tužilaštvu podneto nekoliko žalbi na taj proces.

Na lokalnim izborima u Makedoniji prethodno su čelnici vladajuće koalicije, kao i predsednik te države Ðorđe Ivanov.

16.42 - Glasao koalicioni partner Zorana Zaeva Alji Ahmeti 

Koalicioni partner Zaeva Alji Ahmeti, lider stranke Albanaca u Makedoniji DUI izašao je na glasanje u Zajasu kod Kičeva i naveo da je „mnogo bitno da svi učesnici u izbornom procesu prihvate rezultate”.

Predsednik DPA Menduh Tači i lider pokreta Besa Biljal Kasami glasali su u Tetovu. 

16.30 - Glasao predsednik Makedonije Đorđe Ivanov 

Na lokalnim izborima u Makedoniji glasali su čelnici vladajuće koalicije, kao i predsednik te države Đorđe Ivanov. 

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je sa glasačkog mesta u gimnaziji „Josip Broz-Tito” u Skoplju poručio da očekuje da "ovi lokalni izbori proteknu u mirnoj, demokratskoj i fer atmosferi".

Đorđe Ivanov
Đorđe Ivanov / Izvor: Profimedia

14.48 - Izlaznost na lokalnim izborima do 13 časova 27,11 odsto

Makedonska Državna izborna komisija objavila je da je na današnjim lokalnim izborima u toj zemlji do 13 časova glasalo 27,11 odsto prijavljenih birača, prenosi MIA.

14.22 - MUP Makedonije: Prijave zbog mita i 20 puta prekinuto glasanje

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije saopštilo je danas da se lokalni izbori u toj zemlji odvijaju bez ozbiljnijih narušavanja javnog reda i mira, ali da je podneto sedam prijava zbog pokušaja podmićivanja i da je glasanje na 20 izbornih mesta prekidano zbog tehničkih problema.

13.10 - Incident na biralištu

Na glasačkom mestu za lokalne izbore u Makedoniji u skopskoj Osnovnoj školi "Petar Zdravkovski Penko" potukla su se dvojica muškaraca.

Navodi se da se tuča desila u učionici kada su se ova dvojica u prolazu potkačila nakon čega su počeli da razmenjuju udarce, na šta je reagovalo policijsko obezbeđenje. Izgrednici nisu privedeni, već su samo upisani u policijski zapisnik.

13.00- Izlaznost do 10 sati 9 odsto

Izlaznost na lokalnim izborima koji se danas održavaju u Makedoniji do 10.00 sati iznosi 8,98 procenata, izjavila je portparolka makedonske Državne izborne komisije Ljupka Gugučevska.

12.30 - Na teritoriji Grada Skoplja do 10 h izlaznost je iznosila 9,56 procenata

izbori u Skoplju
izbori u Skoplju / Izvor: Reuters

12.00 -  Glasao Zoran Zaev

Zoran Zaev
Zoran Zaev / Izvor: Reuters

07.00- Otvorena biračka mesta

Dodik najavio privremeno povlačenje odluke o referendumu

Preti li Makedoniji još gori SCENARIO od viđenog: Situacija uoči izbora NEIZVESNA i NAPETA

Prema procenama analitičara, najžešća bitka na ovim, šestim po redu lokalnim izborima od proglašenja nezavisnosti Makedonije, vodiće se u makedonskoj prestonici, gde će se za poziciju gradonačelnika takmičiti osam kandidata iz različitih političkih partija.

Skoplje
Skoplje / Izvor: Profimedia

Ankete pokazuju da su favoriti za prvog čoveka Skoplja kandidati dve najuticajnije makedonske partije - opozicone VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, i SDSM, stranke na vlasti, aktuelnog premijera Zorana Zaeva, Koče Trajanovski, odnosno Petre Šilegov.

Inače, Trajanovski je u kampanji obećao da će, ako teći put preuzme funkciju gradonačelnika Skoplja, za zamenika imenovati Albanca Muhameta Ametija, koji će, kako je rekao, biti zadužen za direktnu komunikaciju sa albanskom zajednicom u makedonskoj prestonici.

Makedonski mediji podsećaju da je kandidat SDSM Šilegov je u kampanji istakao da će se na mestu gradonačelnika, ako bude izabran, zalagati za razvoj grada koji, kako je rekao, mora ispuniti standarde modernog evropskog grada.

Od osam kandidata u trci za gradonačelnika Skoplja su tri kandidata albanskih političkih partija - pokreta Besa, Saveza za Albance i Demokratske partije Albanaca, dok je Demokratska unija za integracije, Ali Ahmetija, sugrađane pozvala da podrže Šilegva.

 

Piše:
Tanjug
15.10.2017. 07:10 00:51