fbpx
Skip to main content
Vuk Drašković

Bivši pripadnici DB oslobođeni optužbi za pokušaj ubistva Vuka Draškovića

Foto: Profimedia
Apelacioni sud doneo odluku.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio trojicu bivših pripadnika Državne bezbednosti optužbi da su učestvovali u pokušaju atentata na lidera SPO Vuka Draškovića 2000. godine u Budvi, jer tužilaštvo nije uspelo da dokaže svoje optužbe.

Tom presudom, koja je danas objavljena na sajtu Apelacionog suda, odbijena žalba tužilaštva potvrđena je prvostepena presuda Višeg suda u Beogradu kojom su u septembru prošle godine oslobođeni od optužbi za krivično delo pomaganje u pokušaju ubistva .

Drašković je kao oštećeni radi ostvarenja svog imovinsko - pravnog zahteva upućen na parnicu. Optužbi su oslobođeni nekadasnji šef beogradskog Centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnici tog centra Ratko Romić i Stevan Basta. Međutim, Radonjiću i Romiću u toku je suđenje za ubistvo novinara Slavka Churuvije 1999. godine i oni se nalaze u pritvoru.

Kao neposredni izvršioci pokušaja atentata na Draškovića ranije su na višedecenijske kazne zatvora osuđeni pripadnici Jedinice za specijalne operacije Branko Berček, Leonid Milivojević i Nenad Ilić.

Radonjić, Romić i Basta su bili optuženi da su dali logističku podršku JSO za izvršrenje atentata, jer su Romić i Basta po nalogu Radonjića više puta išli u Budvu tokom proleća 2000. godine, snimali Draškovićevu kuću u Budvi, a potom foto album sa slikama predali priadbnicima JSO.

Oni su se tokom postupka branili da su Draškovića opservirali zbog kontakata i sastanaka sa bezbednosno interesantnim osobama.

Apelacioni sud
Foto: Srbija Danas

U obrazloženju odluke Apelacioni sud ističe da nema dokaza na osnovu kojih bi moglo biti pouzdano, na nesumnjiv način, utvrđeno da je kod Radonjića, Baste i Romića postojao prethodni dogovor da se neposredno prikupljaju podaci radi stvaranja uslova i otklanjanja prepreka za ubistvo oštećenog Draškovića.

"Pravilno prvostepeni sud zaključuje da je Milan Radonjić kao načelnik Trećeg odeljenja (pretpostavljeni drugoj dvojici okrivljenih) naredio (a tako je inače navedeno i u opisu iz optužnice) sprovođenje službenih radnji koje su oni preduzeli, a što je inače bilo u skladu sa pravilima službe", ističe Apelacioni sud.

U konkretnom predmetu nema pouzdanih dokaza na osnovu kojih bi moglo biti utvrđeno da su Radonjić, kao načelnik Centra RDB Beograd, Stevan Basta, kao načelnik Trećeg odeljenja i Romić, kao načelnik Šestog odeljenja, dogovorno, umišljajno vršili opservaciju i prikupljene podatke učinili dostupnim neposrednim izvršiocima krivičnog dela pokušaj ubistva oštećenog Vuka Draškovića i to Branku Berčeku, Leonidu Milivojeviću, Nenadu Iliću na način kako im je to ptužnicom Tužioca stavljeno na teret, napominje Apelacioni sud.

Pored ostalog, sud napomije da su odbrane okrivljenih bile dosledne u svakoj fazi postupkai da ih je sud prihvatio kao logične i iskrene, da iz njih proizlazi da su okrivljeni u okviru službenog postupanja, koje je bilo u skladu sa pravilima službe, obavljali operativne radnje u kojima se ne stiču objektivna i subjektivna obeležja krivičnog dela ubistvo u pokušaju pomaganjem.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD hronika

SD kosovo

SD info

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
0 Beograd