Utorak 19. mar 2024.
bombarder

BOMBARDERI KOJI SU RAZARALI NAŠU ZEMLJU 1999. PRILAZE SRBIJI! Opet će sipati bombe pod sloganom "Anđeo čuvar"

Foto: Profimedia/ilustracija
Severna Makedonija biće od 20. maja do 15. jula poligon za najveću međunarodnu vežbu NATO-a u toj zemlji. Kako se saznaje, u manevrima će učestvovati i američki bombarderi B-1B. Avioni koji su pre tačno 20 godina bombardovali SR Jugoslaviju izbaciće bombe na poligon Krivolak.

Vojni analitičar Aleksandar Radić objašnjava da je vežba "Odlučni udar 2019" deo velikog manevra "Anđeo čuvar", koji organizuje i finansira Komanda američkih snaga u Evropi, na kojoj će učestvovati čak 27 hiljada vojnika.

- Primarni cilj vežbe "Anđeo čuvar" biće uvežbavanje snaga SAD i njihovih saveznika iz NATO-a za reagovanje u slučaju krize na prostoru koji gravitira ka Crnom moru i na Balkanu, zato je posebna dinamika vežbe na teritoriji Mađarske, Rumunije, Bugarske i Severne Makedonije. Makedoncima je jako stalo, jer im iz unutrašnjepolitičkih razloga prema regionu kao poruka treba neka velika aktivnost koja će etablirati njihov ulazak u NATO i čvrsto savezništvo sa Sjedinjenim Američkim Državama - kaže Radić.

"Ubili su njih 16, ali ne i ISTINU O ZLOČINU": Nakon DVADESET GODINA OD BOMBARDOVANJA RTS-a progovorio HEROJ!

"Ubili su njih 16, ali ne i ISTINU O ZLOČINU": Nakon DVADESET GODINA OD BOMBARDOVANJA RTS-a progovorio HEROJ!

Izvinjenje američkog novinara u Beogradu: SAD su bombardovanjem RTS-a prešle Rubikon (VIDEO)

Izvinjenje američkog novinara u Beogradu: SAD su bombardovanjem RTS-a prešle Rubikon (VIDEO)

RUSKI BRAT koji nas NIJE NAPUSTIO: Otkrio NAJPOTRESNIJU SCENU agresije, pa uputio PORUKU NATO paktu (VIDEO)

RUSKI BRAT koji nas NIJE NAPUSTIO: Otkrio NAJPOTRESNIJU SCENU agresije, pa uputio PORUKU NATO paktu (VIDEO)

On dodaje da scenario vežbe u Makedoniji predviđa učešće do dve hiljade domaćih i isto toliko američkih vojnika, saveznika iz Crne Gore, Albanije, Bugarske i Litvanije, a trebalo bi da pokaže kako izgleda uspostavljanja mira.

Kuriozitet vežbe je, kako navodi Radić, činjenica da će se na ovim prostorima prvi put pojaviti američki strateški bombarderi B-1B, avioni koji su korišćeni u napadu na SR Jugoslaviju 1999. godine. Korišćeni su i u Iraku i Avganistanu, vrlo retko se pojavljuju na vežbama u Evropi, a uopšte je presedan za naš region da strateški bombarderi prikažu svoju moć, kaže ovaj vojni analitičar.

bombarder
Foto: Profimedia/ilustracija

- Pojava dva aviona, koliko god bila u vojnom smislu simbolična, ipak predstavlja snažnu političku poruku o američkoj dominaciji na ovom prostoru. Bombarderi će verovatno doleteti iz baze u Velikoj Britaniji, gde imaju logistiku, a tamo će doći iz svoje matične baze u Sjedinjenim Američkim Državama. Ući će u vazdušni prostor Makedonije, baciti bombe i vratiti se nazad, ali to će verovatno izazvati jako velike reakcije u našem javnom mnjenju - ocenjuje Radić.

General-major u penziji Mitar Kovač, direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, za Sputnjik kaže da je za Srbiju zabrinjavajuća i sama činjenica što će se ovakvi manevri odigrati gotovo na granici Srbije. Tema je jasna, to je test njihovih mogućnosti da zajednički vojno deluju na bilo kojoj tački na Balkanu, kaže Kovač.

- Oni u krajnjem slučaju i otvoreno govore o tome: ako se stvari ne dovrše političkim putem, a bude potrebe za primenom vojne sile, to će i učiniti da bi nametnuli svoju volju. Ova vežba je upravo indikator te teze. Nedvosmisleno se vidi agresivna namera NATO-a, pre svega njegovih vodećih sila da u celosti ovladaju Balkanom - kaže Kovač. 

On dodaje da je Makedonija pristankom da u vežbi učestvuju i bombarderi koji su sejali smrt po komšiluku, a građani Makedonije pre dvadeset godina zbog toga svakodnevno protestovali, pokazala neviđenu servilnost NATO-u.

bnombarder
Foto: Profimedia/ilustracija

Organizator vežbe, Komanda američkih snaga u Evropi, jedan je od glavnih partnera Vojske Srbije, pa nije isključena mogućnost da će od naše zemlje tražiti dozvolu za preletanje na putu do Makedonije. Kovač ne isključuje tu mogućnost.

- Jadno je ako ne odbiju. Jer to je dokaz da se ne poštuju dovoljno žrtve, pogotovo što avijacija tog karaktera i namene, sa takvim ubojnim sredstvima iritira svakog građanina Srbije koji čuje da će uopšte avioni dolaziti i gađati ciljeve na poligonu Krivolak, koji je čak i blizu Srbije, a kamoli da preleću našu teritoriju. Ja ipak verujem, ukoliko to bude javna informacija, da vlast neće smeti da odobri tako nešto - ocenjuje Mitar Kovač.

On dodaje da NATO uviđa da na Balkanu nije sve završeno onom dinamikom kojom su to, pre svega želele SAD i Velika Britanija i da se u tom smislu na Zapadu sve više servira priča o ruskim geostrateškim težnjama.    

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd