Skip to main content
Milorad Dodik

BOSANSKI LONAC PONOVO SE KRČKA: Sarajevo SNAŽNO udarilo na Republiku Srpsku

Foto: Profimedia
Ustavni sud BiH stavio je van snage odredbe Deklaracije o ustavnim načelima Narodne skupštine RS i zaključke u vezi sa prenosom nadležnosti koje je NSRS usvojila krajem prošle godine.

Ustavni sud je odluku donio na zahtev 15 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta BiH za rješavanje spora između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

Prevencija kardiovaskularnih bolesti je važna: Ako primetite JEDAN SIMPTOM obavezno idite kod lekara!

Prevencija kardiovaskularnih bolesti je važna: Ako primetite JEDAN SIMPTOM obavezno idite kod lekara!

SRAMNI UDAR NA SRPSKE ŽRTVE U BiH: Ratni zločinac prvo dobio ulicu, a sada i mural

SRAMNI UDAR NA SRPSKE ŽRTVE U BiH: Ratni zločinac prvo dobio ulicu, a sada i mural

"KOD MENE RAKIJU NEĆEŠ PITI" Dodik osuo paljbu po Šmitu i EU: Oni misle da mi manje vredimo

"KOD MENE RAKIJU NEĆEŠ PITI" Dodik osuo paljbu po Šmitu i EU: Oni misle da mi manje vredimo

Sud je ukinuo zaključke u vezi sa informacijama o pravosudnim institucijama BiH, zaključke u vezi sa informacijama o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo Bosne i Hercegovine u oblasti odbrane i bezbednosti, te u oblasti indirektne oporezivanje.

Ukinute odredbe prestaju da važe narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u Službenom glasniku BiH.

Ustavni sud je utvrdio da postoji spor u vezi sa ovim aktima. Reč je o dokumentima koje je 10. decembra prošle godine usvojila Narodna skupština RS.

Informaciju je na Tviteru prokomentarisao predsedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić.

- Upravo sam dobio Odluku Ustavnog suda BiH na zahtjev 15 poslanika u PD BiH. Ustavni sud je stavio van snage odredbe Deklaracije o ustavnim principima NSRS, te zaključke NSRS u vezi sa prenosom nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku u oblasti pravosuđa, poreza i odbrane. Još jedna pobeda države BiH - naveo je Zvizdić.

Podsetimo, Narodna skupština RS usvojila je 10. decembra set zaključaka kojima je otvoren put za vraćanje nadležnosti sa nivoa BiH na nivo entiteta.

NSRS je tada povukla saglasnost za potpisivanje sporazuma o prenosu određenih nadležnosti Republike Srpske kroz formiranje VSTS BiH i zadužila Vladu Srpske da zakon o VSTS RS uputi NSRS na razmatranje i usvajanje u roku od 6 meseci.

Navedeno je i da se Zakon o VSTV BiH neće primenjivati na teritoriji Republike Srpske od dana stupanja na snagu Zakona o VSTV RS.

NSRS je tada zadužila i Vladu Srpske da povuče saglasnost na sporazum o prenosu nadležnosti u oblasti odbrane, kao i na sporazum o nadležnostima u oblasti indirektnog oporezivanja između Republike Srpske i dr. Federacije BiH.

Zadužena je Vlada Srpske da u roku od 6 meseci uputi i usvoji zakone iz ovih oblasti.

BONUS VIDEO: Ukrajinski dronovi "love" ruske vojnike noću

 

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd