fbpx
Skip to main content
Milo Đukanović

BRAĆA "PO NATO-u": U Podgorici održana sednica vlada Makedonije i Crne Gore

Foto: Profimedia
Tokom dvodnevne zvanične posete premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva Crnoj Gori čule su se poruke o zajedničkoj viziji budućnosti i nameri da dve zemlje region vrate "evropskoj kući“.

Tokom dvodnevne zvanične posete premiera Severne Makedonije Zorana Zaeva Crnoj Gori čule su se poruke o zajedničkoj viziji budućnosti i nameri da dve zemlje region vrate "evropskoj kući". Ton posete je takav da nije sasvim jasno da li je tema bila glorifikacija NATO-a ili saradnja dve zemlje.

Zaev se u Podgorici sastao sa najvišim državnim zvaničnicima Crne Gore, a održana je i zajednička sednica vlada dve zemlje. Crnogorski premijer Duško Marković po dolasku makedonske delegacije na svom nalogu na tviteru poručio je da je dolazak premijera Severne Makedonije u Crnu Goru "mnogo više od protokola", a ocenjeno je i da je "zajednička vizija budućnosti ono što najviše spaja dvije zemlje".

PO HITNOM POSTUPKU Vlada vraća porez poslodavcima! Postoji samo JEDAN USLOV!

PO HITNOM POSTUPKU Vlada vraća porez poslodavcima! Postoji samo JEDAN USLOV!

UBISTVO KOJE JE POTRESLO MOSTAR Tinejdžer (17) izrešetao vršnjaka, koristio automatsku pušku, a sada je stigla PRESUDA!

UBISTVO KOJE JE POTRESLO MOSTAR Tinejdžer (17) izrešetao vršnjaka, koristio automatsku pušku, a sada je stigla PRESUDA!

KUVAR UDVOSTUČIO PROMET, PA OSTAO BEZ KOLA: Gazdi se to nije svidelo, pa uradio nešto NEVIĐENO! (FOTO)

KUVAR UDVOSTUČIO PROMET, PA OSTAO BEZ KOLA: Gazdi se to nije svidelo, pa uradio nešto NEVIĐENO! (FOTO)

Naravno, u prvom planu reč je o formalnom učlanjenju Severne Makedonije u NATO, a sekundarno i o konačnom otpočinjanju pretpristupnih pregovora te zemlje sa EU. Sa severnomakedonske strane čak je izraženo oduševljenje dosadašnjim crnogorskim putem ka Briselu.

- Crna Gora je primer u regionu kako treba voditi pregovore sa Evropskom unijom i Severna Makedonija je spremna da uči iz njenog iskustva - više puta je naglasio Zaev tokom razgovora sa crnogorskim zvaničnicima. Zaev se sastao i sa crnogorskim predsednikom Milom Đukanovićem, koji mu je naročito čestitao na Prespanskom sporazumu i budućem NATO članstvu.

- Naš cilj je da naše zemlje i region vratimo evropskoj kući i uspostavimo evropski sistem vrednosti - apostrofirao je Đukanović.

Tokom posete severnomakedonske delegacije Podgorici potpisano je više bilateralnih sporazuma i organizovani su brojni poslovni susreti privrednika, ali da su Crna Gora i Severna Makedonija ipak suštinski najviše braća po NATO-u najbolje se videlo tokom zajedničke sednice vlada dve zemlje, kada je posebno naglašeno da je Crna Gora među prvima ratifikovala protokol o pristupanju Severne Makedonije zapadnoj Alijansi.

- Očekujem da odnosi i veze dve države u ovoj oblasti posebno ojačaju u trenutku kada Severna Makedonija postane 30. članica NATO porodice - naveo je premijer Marković, poručivši privrednicima obe zemlje tokom Poslovnog foruma da je Alijansa takođe odličan okvir i za njihovu zajedničku ekonomsku saradnju i tenderski nastup ka trećim NATO zemljama.

Novinarka Ljubica Gojković primjećuje da na osnovu glavnih poruka predstavnika obe vlade nije sasvim jasno da li je susret organizovan u vodećim atlantističkim centrima Vašingtonu i Briselu, ili pak u Podgorici, kao i da li je tema susreta bila glorifikacija NATO-a, ili pak ekonomska saradnja Crne Gore i Severne Makedonije kako je ranije najavljeno.

- Crnogorski premijer Duško Marković je uzdizao članstvo Crne Gore u NATO-u, koje je navodno doprinelo boljim investicijama, a makedonski premijer Zaev je poručio da je Crna Gora primer Severnoj Makedoniji. Retorika oba premijera koja konkretne ekonomske ciljeve zamjenjuje maglovitim imperativima integracije u EU i imaginarnim benefitima članstva Crne Gore u NATO-u, govori više nego jasno o motivima "prijateljstva", ali i o tome da su Crna Gora i Makedonija zemlje ograničenog suvereniteta, koje kao jedini svoj cilj vide zadovoljavanje interesa spoljnopolitičkih mentora, koji su obema zemljama očito zajednički - ocjenjuje Gojkovićeva.

Zoran Zaev
Zoran Zaev
Foto: Profimedia

Ona stoga sugeriše i da je verovatno glavni razlog što je Severnoj Makedoniji Crna Gora "primer i uzor u integracijama", upravo taj što je zvanična Podgorica "na nedemokratski način i protivno volji ogromne većine stanovništva uvukla svoju zemlju i svoj narod u NATO".

- Nakon spornog referenduma u Makedoniji, Zaev se nada da će i njegova zemlja krenuti sličnim stopama, uz ignorisanje većeg dela građana koji su bojkotovali makedonski referendum. Važno je na sve načine dokazati posvećenost mentorima iz Vašingtona i Brisela i istisnuti ruski uticaj sa Balkana, iako se to protivi nacionalnim interesima obe zemlje - smatra Gojkovićeva.

Ona se na koncu posebno osvrnula i na izjavu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, koji je ustvrdio da su Makedonija i Crna Gora zemlje predvodnice kojima je zajednički cilj da čitav region vrate Evropi.

PUPOVAC PORUČUJE: "Lista SDSS-a biće iznenađenje izbora za EU parlament"

PUPOVAC PORUČUJE: "Lista SDSS-a biće iznenađenje izbora za EU parlament"

MEDOJEVIĆ KAŽNJEN: Evo zašto je Podgoričanku proglasio prostitutkom i koliko zbog toga mora da plati

MEDOJEVIĆ KAŽNJEN: Evo zašto je Podgoričanku proglasio prostitutkom i koliko zbog toga mora da plati

PRESUDA ZA ZLOČIN NAD SRBIMA U BUKVIKU: Osuđen Mensur Đakić!

PRESUDA ZA ZLOČIN NAD SRBIMA U BUKVIKU: Osuđen Mensur Đakić!

- Kada se imaju u vidu sve češće izjave zvaničnika tzv. države Kosovo, ali i Albanije o otvaranju granica sa Crnom Gorom, od kojih se ne ograđuju ni Đukanović ni Marković, te dešavanja u Makedoniji u kojoj albanska manjina ima sve veća, gotovo neograničena ovlašćenja, postavlja se legitimno pitanje da li Đukanović i Zaev kao lideri suštinski svoje zemlje pre vode ka integraciji u EU ili možda ka "velikoj Albaniji" - jasna je Gojkovićeva.

Da li znate šta pokriva školsko osiguranje vašeg deteta i koliko ga plaćate?

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
20 Beograd