Utorak 19. mar 2024.
Nevreme u Budvi

Budvani jedva "odbranili" Stari grad od poplava: U Ulcinju POTOP

Foto: Printscreen/Youtube/ YTLoodilo
More se tokom noći povuklo

Jak talas plime pogodio je juče nekoliko gradova na primorju, ali prema izveštajima nadležnih službi i medija more se tokom noći povuklo, a južni vetar oslabio pa je situacija pod kontrolom.

Zbog niskog vazdušnog pritiska i jakog juga koji udara kroz Otrantska vrata, juče je došlo do rasta mora u Baru, Rafailovićima i Petrovcu, veliki talasi snažno su udarali u obalu i po šetalištima.

Nadležne službe i meštani Budve su sa 500 džakova peska "odbranili" Stari grad od jakog plimnog talasa koji je juče ugrožavao taj grad. Jak talas nošen južnim vetrom izazvao je problem i u Ulcinju, posebno na Adi Bojani, gde je dodatno podignut ionako visok vodostaj Bojane.

Poplavljene su kućice i restorani duž rečne obale, a voda je "potopila" i ulcinjsku Veliku plažu. Pojedina sela u okolini Ulcinja, duž rijeke Bojane, u blizini granice s Albanijom, odsečena su i do njih se može isključivo vodenim putem i čamcima.

Narastao je vodostaj Skadarskog jezera, pa stanovnici nekoliko sela u okolini jezera strahuju od poplava. Vodostaj na Rijeci Crnojevića je 143 centimetra. Cetinje je, prema izveštaju lokane službe spasavanja pod kontrolom, dok je u Nikšiću jak vetar čupao stabla i saobraćajne znakove.

Nadležne službe su u pripravnosti, a meteorolozi su tokom vikedna najavili padavine i do 300 litara po kvadratnom metru i umeren do pojačan južni vetar.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
5 Beograd