Utorak 19. mar 2024.
Subotica

BUNJEVAČKI OD DANAS ZVANIČNO SLUŽBENI JEZIK U SUBOTICI: Bunio se samo Žigmanov čiju smenu traže - Hrvati

Foto: Profimedia
Tomisla Žigmanov najavio da će tražiti ocenu ustavnosti

Odbornici gradskog parlamenta u Subotici jednoglasno su danas usvojili izmenu Statuta Grada po kojoj se bunjevački uvrštava među službene jezike.

Lepe vesti za Novosađane: Počela vakcinacija u tržnom centru

Lepe vesti za Novosađane: Počela vakcinacija u tržnom centru

NA OVAJ NAČIN ĆE PODSTAĆI VAKCINACIJU: Vučević nezadovoljan odzivom Novosađana za imunizaciju, grad ima novi plan

NA OVAJ NAČIN ĆE PODSTAĆI VAKCINACIJU: Vučević nezadovoljan odzivom Novosađana za imunizaciju, grad ima novi plan

HRVATI USTALI PROTIV PREDSTAVNIKA HRVATA: Nakon sporne emisije traže od Zagreba "političku eliminaciju" Žigmanova! (VIDEO)

HRVATI USTALI PROTIV PREDSTAVNIKA HRVATA: Nakon sporne emisije traže od Zagreba "političku eliminaciju" Žigmanova! (VIDEO)

Gradonačelnik Stevan Bakić je istakao da je ovo istorijski dan za Suboticu, dok je predsednik Skupštine Balint Pastor poručio da je odluka ispravna i da će Bunjevci dobiti ono pravo koje imaju ostali.

Bunjevački je tako postao četvrti ravnopravni jezik u ovoj sredini.

Odbornici Demoratskog saveza Hrvata u Vojvodini su bojkotovali sednicu gradskog parlamenta, ali su istovremeno održali konferenciju za novinare ispred Gradske kuće.

Lider stranke Tomislav Žigmanov i odbornica Josipa Vojnić Tunić još jednom su poručili da se ne slažu sa ovom odlukom.

Očekuje se da će se bunjevački jezik naći u službenoj upotrebi osam dana od objavljivanja Odluke u Službenom glasniku, odnosno već sredinom maja, dok će sam proces prilagođavanja teći postepeno, objavjeno je na portalu Subotica.com.

 

DSHV će tražiti ocenu ustavnosti o bunjevačkom jeziku

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislava Žigmanova bojkotovao današnje zasedanje gradskog paralmenta Subotice na kojoj je odlučeno o uvođenju bunjevačkog jezika u službenu upotrebu u tom gradu.

Žigmanov i odbornica Josipa Vojnić Tunić održali su koferenciji za novinare ispred Velike većnice i poručili da se ne slažu sa ovom odlukom.

Žgmanov je rekao da njihov stav protiv izmene Statuta nisu imali sluha kada su u pitanju ljudi koji nose vlast u Subotici.

On je ponovio da su bili meta uvreda i pretnji na društvenim mrežama.

Ocenio je da je usvajanje odluke subotičkog parlamenta o bunjevačkom jeziku presedan.

- Videćemo da li će na taj način biti podržana inicijativa Hrvatskog nacionalnog veća da se hrvatski jezik uvede u opštine Apatin i Bač i grad Sombor, a do danas nemamo nikakve informacije o tome - rekao je Žigmanov, uz tvrdnju da je reč o nejednakom tretmanu nacionalnih zajednica.

Najavio je da će tražiti pravnu zaštitu i procenu ustavnosti odluke o promeni Statuta Subotice.

Hrvatski demokratski forum (HDF), sa sedištem u Subotici, ranije je osudio kritike Tomislava Žigmanova koji je, kako navode, sam sebe prozvao liderom Hrvata u Vojvodini, na račun hrvatskog ambasadora u Beogradu Hidajeta Biščevića i hrvatsku diplomatiju u celini, uz zahtev zvaničnom Zagrebu da "politički eliminiše" lidera DSHV.

Istakli su da je Žigmanov protiv sebe okrenuo sve što je mogao: vlast u Srbiji na svim nivoima, potencijalne koalicione partnere, partnerske stranke nacionalnih manjina, javnost u Srbiji, vlast u Hrvatskoj, a ponajviše Hrvate, pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji.

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd