fbpx
Skip to main content
joanikije

CRNOGORSKA ZAJEDNICA U REPUBLICI SRBIJI: Čestitamo mitropolitu Joanikiju na ustoličenju

Foto: SrbijaDanas/Saša Džambić/Vikipedia
Crnogorska zajednica u Republici Srbiji iskreno čestita mitropolitu Joanikiju na ustoličenju na tron Svetog Petra Cetinjskog.

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Neka vas Božje proviđenje vodi na Hristovom putu, da vodite Mitropoliju crnogorsko-primorsku na putu iskušenja, sve do konačnog spasenja svakog od vama povjerenih vjernika u Hristovoj pastvi.

Sa žaljenjem smo gledali scene sa Cetinja, gdje naša braća, nahuškana od onoga koji bi morao da ih ujedini-predsjednika Crne Gore, kidišu na zadužbinu Crnojevića, koja je ostavljena da u njoj služi naša majka-Srpska pravoslavna crkva, koja okuplja dva naroda istoga izvora.

 Kontra našim apelima režim Mila Đukanovića se drznuo da udari na sve ono što je dio identiteta svakog Crnogorca, a to je crkva koja je stvorila i državu naših predaka i zemlju naših potomaka. 

Našoj crkvi koja okuplja i nas etničke Crnogorce i našu braću etničke Srbe, te kroz stoljeća štiti dva naroda, vazda je bilo teško. Ali da će joj otežavat i njena djeca, gore no tuđin, košmar je iz kog se teško i rastuženi budimo.

 Ono na šta smo ukazivali i dalje je gigantski kamen smutnje i spoticanja, koji ne govori da je Vlada Zdravka Krivokapića spremna na diskontinuitet sa Đukanovićevim režimom. 

Činjenica da je srpska pravoslavna crkva jedina vjerska zajednica koja nema pravnu zaštitu i potpisan temeljan ugovor sa Crnom Gorom, nama i dalje kazuje da su nove vlasti nevoljne da ispune obećanja data crkvenim velikodostojnicima i da se otvara mogućnost za nove, diskriminatorne akte, usmjerene protiv vjerske zajednice kojoj podjednako pripadaju i Crnogorci i Srbi. 

Energično zahtjevamo od Vlade Crne Gore da načini distancu od režima predsjednika Đukanovića koji dijeli građane. Zahtjevamo da poslušaju apele Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Porfirija i dostojnog mitropolita Joanikija, te da potpišu temeljni ugovor koji bi zaštitio Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. Zahtjevamo da prekinu sa napadima na predsjednika bratske nam Republike Srbije

Aleksandra Vučića, zahvaljujući kom je položaj crnogorske etničke zajednice najbolji u istoriji, u ovoj državi. 

I opet ćemo, ka i  vazda pravo reći. Crna Gora nam je otadžbina, a Srbija domovina. Naša zajednica je most između Podgorice i Beograda, dvije prijestonice, koje vazda moraju biti i najbliže. U pamet se braćo Crnogorci!

Zaključuje se u saopštenju.

Vremenska prognoza
Mist
-1 Beograd