Skip to main content
covic

ČOVIĆ NEZADOVOLJAN: Ne prihvata ni dogovor Dodika i Izetbegovića, ni sastančenje po kafanama

Foto: Profimedia
Hrvatski član Predsedništva BiH i lider HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da je za njega neprihvatljiv dogovor predsedavajućeg Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika o mehanizmu kordinacije u pregovorima različitih nivoa vlasti sa Evropskom unijom.

Čović je na konferenciji za novinare rekao da su trenutni odnosi u BiH neprihvatljivi, da odluke ne smeju biti na štetu bilo kog od konstitutivnih naroda, već da se svi problemi moraju rešavati dogovorom i konsenzusum.

DODIK POSLAO PISMO IZETBEGOVIĆU: Svojim zahtevom iznenadio mnoge

Govoreći o tome zašto nije otišao na sastanak sa Izetbegovićem, koji je pre dva dana trebalo da se održi u jednom restoranu u Konjicu, Čović je rekao da je jedan od razloga to što je sastanak trebalo da bude u ugostiteljskom objektu.

"Ključni sastanci treba da budu u institucijama. Neprihvatljivo je da takvi sastanci budu u kafanama", naglasio je on. Čović je dodao da je spreman da razgovara sa Izetbegovićem, ali da još nije odredjen termin tog razgovora. On je dalje rekao da nije primio pismo od Dodika, ali da je s predsednikom RS razgovaro telefonom. "Dodik mi nije uputio pismo, razgovarali smo telefonom. Naši kabineti su komunicirali i koliko sam shvatio Dodik podržava naše stavove", rekao je Čović. 

Bakir Izetbegović
Foto: Profimedia

Banjalučki mediji su ranije danas objavili da je Dodik uputio pismo Čoviću i Izetbegoviću u kojem je naveo da je za njega prihvatljivo da primedbe hrvatske strane bude ugradjene u mehanizam koordinacije. Hrvatski član Predsedništva BiH je ocenio da postojeći politički establišment u BiH nije stvorio evropski ambijent, mada je postojala ogromna šansa da se iskoriste prilike.

Milorad Dodik
Foto: Profimedia

"Kredibilnost nam je pala, ali i dalje vjerujem da ćemo naredne godine imati kandidatski status. Ja sam siguran ako se na idućoj sednici Saveta ministara usvoji korigovani mehanizam koordinacije, mi smo ispunili sve uslove. Ovako se možemo crveneti, jer smo se osramotili pred medjunarodnom zajednicom", kazao je Čović.

Govoreći o problemu lokalnih izbora u Mostaru, koji su zbog odluke Ustavnog suda BiH koja je delimično osporila Statut grada poslednji put održani 2008. godine, Čović je rekao da smatra da je "nekome jako stalo" da se ti izbori ne odže ni u oktobru ove godine.

MILORAD DODIK NEMA DILEMU: Bez Republike Srpske u BiH nema dogovora!

"HDZ je učinio sve što može da se izbori dese. Na poslednjem sastanku kod ambasadorke SAD je razgovarano o izborima u Mostaru. Imali smo dovoljno vremena da uradimo sve i snosim svu odgovornost za to. Imali smo vremena, nismo imali dovoljno mudrosti", kazao je Čović.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Dulle's picture

Dulle

Uvjek hrvati nezadovoljni,blizu vam je granica pa razgulite.

0 | 0

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd