fbpx
Skip to main content
Crna Gora

STIGLA DEPEŠA IZ EVROPE: Braća Crnogorci moraju da reše GORUĆI PROBLEM sa Albanijom!

Foto: Profimedia/ilustracija
Spornu situaciju Crna Gora po ovom pitanju ima sa još jednim susedom

 Evropska komisija upozorila je da razgraničenje na moru između Crne Gore i Albanije ostaje otvoreno.

Ta informacija navedena je u poslednjem izveštaju Evropske komisije o napretku Crne Gore, što je još jedna potvrda da pitanje granice sa Hrvatskom na Prevlaci nije jedino koje je ostalo otvoreno i koje službena Podgorica treba da rešava, piše Dan.

Boka Kotorska nudi samo najbolje: Hotel DELFIN BIJELA 4* od 309€ za 7 polupansiona

Boka Kotorska nudi samo najbolje: Hotel DELFIN BIJELA 4* od 309€ za 7 polupansiona

SITUACIJA CRNA, DA CRNJA NE MOŽE BITI - EGZODUS SRBA! Šta se desilo sa oko 120.000 građana srpskog porekla u Sarajevu?

SITUACIJA CRNA, DA CRNJA NE MOŽE BITI - EGZODUS SRBA! Šta se desilo sa oko 120.000 građana srpskog porekla u Sarajevu?

SKANDALOZNE IZJAVE ĐUKANOVIĆA: Milo u Bratislavi o SPC govorio jezikom fašiste - salva MRŽNJE prema Srbiji

SKANDALOZNE IZJAVE ĐUKANOVIĆA: Milo u Bratislavi o SPC govorio jezikom fašiste - salva MRŽNJE prema Srbiji

- Odnosi sa Albanijom ostaju dobri sa nekim daljim poboljšanjima u infrastrukturi i prekograničnoj saradnji. Razgraničenje na moru između ove dve zemlje ostaje otvoreno. Prvi sastanak Međudržavne komisije za upravljanje vodama održan je u septembru 2019. godine - navela je Evropska komisija.

Kako se ističe u izveštaju EK, što se tiče bilateralnih odnosa, niz poseta na visokom nivou održano je između Crne Gore i drugih zemalja u procesu proširenja i susednih zemalja članica EU, prenosi RTCG.

Crna Gora je potpisala bilateralne konvencije o regionalnoj saradnji u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa svim partnerima kod kojih je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju na snazi.

U maju 2019. godine, trilateralni protokol o određivanju tromeđne tačke Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore potpisan je u Sarajevu.

Evropska komisija notira da su odnosi sa Hrvatskom ostali ukupno dobri, uprkos nekim bilateralnim otvorenim pitanjima. Navodi se da nije bilo dešavanja u vezi sa demarkacijom granice između Crne Gore i Hrvatske.

Analizirajući odnose sa Italijom, EK uočava da su odnosi službene Podgorice i zvaničnog Rima ostali dobri.

Crna Gora je otvorila počasne konzulate u Trstu i Bolonji u junu 2019. godine, a tokom pandemije virusa korona, Crna Gora je ponudila da bude domaćin starijim licima iz Lombardije na crnogorskom primorju nakon otvaranja granica.

Izvršno telo EU uočava da odnosi Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom ostaju dobri, te da su dve zemlje potpisale Protokol o trgovini ljudima i Protokol o saradnji u traženju nestalih osoba, čime su stvoreni neophodni zakonski preduslovi za rešavanje jednog od ključnih pitanja u bilateralnim odnosima, prenosi RTCG.

O potrebi da se na Balkanu rešavaju otvorena pitanja ranije su posebno govorili evropski komesar za pregovore o pridruživanju Oliver Varhelji i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žosep Borel.

Dokumenta EU koja se odnose na uslove da bi zemlje sa Zapadnog Balkana ušle u Uniju, sadrže i konstatacije da svi kandidati moraju rešiti otvorena pitanja, posebno granične sporove, i to pre nego što pristupe Evropskoj uniji.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd