fbpx
Skip to main content
Crna Gora

CRNA GORA SVIM AMBASADAMA POSLALA "NON PEJPER" Sačinjen je samo četiri dana nakon dešavanja na Cetinju

Foto: Profimedia/Ilustracija
Ne stišavaju se tenzije u Crnoj Gori

Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore navodno u ambasade te zemlje poslalo tzv. non pejper nakon nereda na Cetinju zbog ustoličenja mitropolita Joanikija.

DPS PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV KRIVOKAPIĆA: Đukanović još ne može da prežali neuspeh na Cetinju

DPS PODNEO KRIVIČNU PRIJAVU PROTIV KRIVOKAPIĆA: Đukanović još ne može da prežali neuspeh na Cetinju

MILANOVIĆ NAJSTRAŠNIJE KLEVETAO VUČIĆA U NJUJORKU: Sasuo salvu uvreda na račun srpskog predsednika

MILANOVIĆ NAJSTRAŠNIJE KLEVETAO VUČIĆA U NJUJORKU: Sasuo salvu uvreda na račun srpskog predsednika

"Još jedan primer pritiska i torture nad Srbima" Andrija Mandić uputio snažnu poruku zbog nereda na Jarinju

"Još jedan primer pritiska i torture nad Srbima" Andrija Mandić uputio snažnu poruku zbog nereda na Jarinju

Kako je rekao bivši ministar spoljnih poslova Crne Gore Miodrag Vlahović, u tom non pejperu su diplomatskim predstavništvima Crne Gore date instrukcije kako da informišu zemlje domaćine o dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra.

- Prvo, ovo je skandalozno. Drugo, pokazatelj je potpunog neznanja i profesionalne nekompetentnosti. Sadržaj i svrha tog dokumenta znače da on jednostavno ne može biti predat kao "non pejper". To je besmislica koja našu diplomatiju prikazuje u vrlo ružnom svetlu - rekao je Vlahović.

Treće i najvažnije, dodaje on, jeste to što ovaj dokument sadrži niz očiglednih neistina, zlonamernih propagandističkih optužbi i konstrukcija.

- Pošto živimo u svetu u kojem diplomatije zemalja čijim je ministarstvima dostavljen ovakav dopis dobro znaju što se ovde i kako događalo, dokument će, po svojoj posledici, biti sasvim kontraproduktivan - izričit je on.

Cetinje
Foto: Profimedia

- Pretpostavljam da će opozicioni poslanici Skupštine Crne Gore povodom ovoga zatražiti saslušanje i odgovornost resornog ministra - zaključio je Vlahović.

Crnogorska Pobjeda je objavila da je Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore 9. septembra uputilo brojnim crnogorskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima "non pejper", dokument o dešavanjima na Cetinju 4. i 5. septembra.

U tom dokumentu se, između ostalog, ocenjuje da je crnogorska policija profesionalno reagovala, a da su demonstranti, koji su bili ohrabreni od predsednika države Mila Đukanovića i poslanika parlamentarne opozicije, inicirali teške incidente – "izazvali požare, napali policiju kamenjem i navodno Molotovljevim koktelom, a takođe je prijavljena pucnjava".

Dokument je sačinjen četiri dana posle dešavanja na Cetinju i u njemu je izrečen niz netačnih konstatacija: o datumu okupljanja, ulozi aktera iz vlasti i opozicije, ali i više krivotvorenih informacija o ponašanju državnih organa i povodu za intervenciju policije. U tekstu se dodaje da su instrukcije Ministarstva upućene ambasadama 9. septembra, dan pre nego što je Biro za operativnu koordinaciju, kojem predsedava Dritan Abazović, uopšte formirao Komisiju za analizu delovanja i rezultata bezbednosnog sektora tokom dešavanja na Cetinju.

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd