fbpx
Skip to main content
Dritan Abazović

"NE TREBA NAM SRPSKI SVET" Dritan ima kratko pamćenje, zaboravio šta je sve Srbija uradila za Crnu Goru

Foto: Youtube/Printscreen/Crno na bijelo/Shutterstock/Ilustracija
Abazović je otkrio i kada će doći u posetu Srbiji

Potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović rekao je da je očekivao da će se odnosi Beograda i Podgorice popraviti nakon što je Srbija pomogla sa vakcinama Crnoj Gori, ali da se to nije desilo jer su neki politički događaji u Crnoj Gori izazvali mnogo veću pažnju u Srbiji iz, kako tvrdi, neopravdanih razloga.

ZATRESLA SE HERCEGOVINA: Potres pogodio Stolac u BiH

ZATRESLA SE HERCEGOVINA: Potres pogodio Stolac u BiH

POŽARI PROGUTALI SEVERNU MAKEDONIJU: Situacija alarmantna, Srbi pomogli u spasavanju manastira od vatre (VIDEO)

POŽARI PROGUTALI SEVERNU MAKEDONIJU: Situacija alarmantna, Srbi pomogli u spasavanju manastira od vatre (VIDEO)

KAKO POSLE "OLUJE" ŽIVE SRBI NA BANIJI: "Slavila se srpska nesreća, a sad nema ko šahovnicu staviti" (VIDEO)

KAKO POSLE "OLUJE" ŽIVE SRBI NA BANIJI: "Slavila se srpska nesreća, a sad nema ko šahovnicu staviti" (VIDEO)

Precizirao je da se povodom smene crnogorskog ministra pravde Vladimira Leposavića, usvajanja Rezolucije u Srebrenici i Temeljnog ugovora sa SPC, kako je rekao, bespotrebno stvorila negativna energija.

Komentarišući izjavu srpskog minstra policije Aleksanda Vulina o stvaranju srpskog sveta, Abazović je izneo stav da "nam ne treba srpski svet već evropski svet.

- Ja sam više puta kritikovao takve vrste izjava. Bojim se da im dajemo previše značaja, iako one zaista deluju opasno. Kad damo nečem neozbiljnom veliki značaj, to onda zaista dobija obrise mnogo veće nego što bi trebalo - naveo je Abazović.

Crna Gora
Foto: Profimedia/ilustracija

Ponovio da je neizručivanje bivšeg predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović Crnoj Gori loša poruka, koja "nema uporište u logici".

- U međuvremenu se desila jedna stvar, a to je da njemu ističe taj rok u kom je mogao da odgovara. Sad sve dobija jednu novu dimenziju. Možda je zbog toga trebalo i da ostane tamo. U svakom slučaju, ja i dalje stojim na stanovištu da bi bilo jako dobro za pravdu i borbu protiv organizovanog kriminala da se Svetozar Marović izruči Crnoj Gori - rekao je Abazović.

Na pitanje kada će doći u zvaničnu posetu Srbiji, kaže da "ne možemo da dođemo nepozvani".

- U suštini, zbog situacije sa kovidom mislim da su te aktivnosti bile malo ograničene. Bio sam nedavno u poseti Bosni i Hercegovini i Albaniji i nadam se da ću uskoro doći i u zvaničnu posetu Srbiji. To ću učiniti sa velikim zadovoljstvom. Kolege iz Srbije su svakako više nego dobrodošle u Crnu Goru - naveo je Abazović.

Kada je reč o situaciji na političkoj sceni Crne Gore Abazović je rekao da su njegovi odnosi sa drugim pripadnicima vladajuće koalicije veoma dobri, ali je dodao da nije siguran da su njihovi međusobni odnosi dobri.

EU, Srbija
EU, Srbija
Foto: Profimedia

Abazović ističe da podržava Zdravka Krivokapića kao premijera, kao što je činio od početka.

Navodi da bi, ako bi se izašlo iz koncepta ekspertske vlade, sporazum potpisan posle izbora morao da bude revidiran.

- Ako bismo otišli u revidiranje sporazuma, onda možemo da odemo predaleko. Ja odbijam rekonstrukciju po sistemu švedskog stola - da dođe bilo ko i da uzme stvari koje želi. To ne može tako. Rekonstrukcija nosi određene političke rizike - upozorio je Abazović.

Smatra da je sukoba između Demokratskog fronta s jedne strane i Demokrata i premijera Zdravka Krivokapića, s druge strane "veoma neozbiljan".

- Ja sam za to da se pronađu kompromisi, iako razumem političke borbe i pozicioniranja. Prepucavanja i teške reči ipak treba da sačekaju neku izbornu kampanju - kaže Abazović.

Situaciju opisuje kao paradoksalnu jer Vlada Crne Gore nema podršku većine u parlamentu, ali joj, kako navodi, ne preti pad.

- Čudna je situacija, ali posle 30 godina nije moglo da se očekuje da stvari budu jednostavne. Ne mislim da je neko spreman da sruši vladu u ovom trenutku. To bi bilo političko samoubistvo za onoga ko se usudi na taj korak. S druge strane, vlada mora naći zajednički jezik sa parlamentarnom većinom kako bi ovi ciljevi o kojima sam govorio mogli da ostvare - rekao je Abazović.

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd