fbpx
Skip to main content
Milo Djukanović

ŽUSTRA RASPRAVA O MILU! Da li je predsednik Crne Gore prekršio Ustav uoči ustoličenja mitropolita Joanikija?

Foto: Profimedia/Ilustracija
Predlog je podnela SNP, a podržalo 36 poslanika

Poslanici crnogorske skupštine podeljeni su u raspravi o predlogu za pokretanje postupka kojim bi se utvrdilo da li je predsednik Milo Đukanović povredio Ustav izjavama uoči i na dan ustoličenja mitropolita Joanikija.

CEO REGION U SUZAMA: Sahranjena mala Džena, suze i jecaji odzvanjali povorkom (VIDEO)

CEO REGION U SUZAMA: Sahranjena mala Džena, suze i jecaji odzvanjali povorkom (VIDEO)

POKUŠAVAJU DA "SRUŠE" ZDRAVKA KRIVOKAPIĆA: Dovoljan im je JEDAN glas da opozicija pobedi, ali niko ne ŽELI saradnju sa DPS-om

POKUŠAVAJU DA "SRUŠE" ZDRAVKA KRIVOKAPIĆA: Dovoljan im je JEDAN glas da opozicija pobedi, ali niko ne ŽELI saradnju sa DPS-om

IZUZETNO RETKA "ZVERKA" PRIMEĆENA U REGIONU! Skrenula sa puta i svratila u Hrvatsku (VIDEO)

IZUZETNO RETKA "ZVERKA" PRIMEĆENA U REGIONU! Skrenula sa puta i svratila u Hrvatsku (VIDEO)

Poslanici vlasti poručili su da je predsednik Milo Đukanović izjavama uoči ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 5. septembra povredio Ustav, dok su za opoziciju takve ocene "politikantski pamflet" i pokušaj, kako su kazali, kompromitacije šefa države.

Konačnu odluku o eventualnoj povredi Ustava donosi Ustavni sud Crne Gore.

Predlog je podnela SNP, a podržalo 36 poslanika. Predlog je prethodno podržao Ustavni odbor Skupštine Crne Gore.

Izvestiteljka Odbora Simonida Kordić (DF) kazala je da je reč o činjenjima predsednika Đukanovića vezanim za događaje od 5. septembra, odnosno ustoličenje mitropolita Joanikije.

Kordićeva je kazala da je predsednik tada prekršio načelo Ustava o odvojenosti države od Crkve, te da je prekršio i svoja ovlašćenja predviđena Ustavom.

Milo Djukanović
Foto: Profimedia

Navela je i da je Đukanović prekršio Krivični zakon, pozivajući na sprečavanje vršenja verskih obreda.

- Na ovaj način predsednik države je označio određene građane Crne Gore kao one koji su prihvatljivi i pokušao da određuje gde će se i na koji način održavati verski obedi - pojasnila je Kordićeva.

Poslanik DF-a Dragan Bojović kazao je da Đukanović ne može da se suoči sa istinom da je njegovo političko vreme isteklo.

- Jasno je da je Đukanović prekršio Ustav i u mnogo tačaka narušavajući osnovno načelo odvojenosti države od verskih zajednica, kršeći osnova ljudska prava i slobode, izazivajući versku nacionalnu i drugu netrpeljivost - poručio je Bojović i dodao da Đukanović deli i svađa građane i podstiče govor mržnje.

- Đukanović treba ne samo da bude razrešen već i da odgovara za nezakonita postupanja - poručio je Bojović.

Poslanik DPS-a Jevto Eraković kazao je da je Predlog "politikantski pamflet, tendenciozno zasnovan na istrgnutim delovima izjave predsednika države".

On je kazao da predsednik kao i svaki drugi građanin ima pravo na slobodu izražavanja, što je, kako je rekao, predviđeno Ustavom i Evropskom poveljom.

Cetinje
Foto: Profimedia

- Predlagači su krajnje tendenciozno istrgli iz konteksta delove obraćanja predsednika kako bi pokušali da ga kompromituju kao jedini instituciju koja sada funkcioniše u državi štiteći interese Crne Gore - kazao je Eraković i dodao da je Đukanović samo stao u odbranu Cetinja.

Poslanik Demokrata Vladimir Martinović kazao je da je siguran u opravdanost inicijative o kojoj Skupština raspravlja.

- Više je nego jasno da je Đukanović prekršio Ustav - naveo je Martinović i dodao da je predsednik države prekršio više članova Ustava.

Martinović je saopštio da Demokrate nemaju dilemu da bi u svakom slučaju zaštitili pravo na veru, ne samo MCP već, kako je dodao, svake druge vere i nacije.

- Razloga je mnogo zbog čega ova inicijativa treba da dobije podršku u Parlamentu - naveo je Martinović i dodao da se predsednik države mora držati Ustava i da mu svaki grad u Crnoj Gori mora biti jednako važan.

Poslanik PzP-a Branko Radulović kazao je na Đukanoviću najveća odgovornost za dešavanja u Crnoj Gori.

On je kazao da 41 poslanik vlasti treba da se objedini oko evropske platforme i da pozovu manjine, da bi, kako je dodao, branili Crnu Goru.

- Ja više nemam osećaj prema Đukanoviću, on više nije britva što je bio, a ja ne volim da neko, ko je bio, nije britva, ravnodušan sam - poručio je Radulović i dodao da pravda mora zakucati na Đukanovićeva vrata i na vrata njegovih, kako je kazao, pajtaša.

Lider SNP-a Vladimir Joković kazao je da je Đukanović uoči ustoličenja pokušao da organizuje pristalice da se suprotstavi zakonima i Ustavom zagarantovanih verskih prava.

Crna Gora
Foto: Profimedia

- Poziv na rušenje verskog sklada na Cetinju može imati dalokosežne posledice i mislimo da je naš zahtev potpuno opravdan - poručio je Joković i dodao da je politika podela doživela poraz na parlamentarnim izborima.

Za poslanicu opozicionog SDP-a Draginju Vuksanović Stanković kriv je srpski predsednik Aleksandar Vučić, jer je, kako je navela, toga dana policija radila prema njegovoj naredbi.

- Onoga dana na Cetinju Ustav su prekršili Zdravko Krivokapić i Olivera Injac i oni će za to odgovarati - poručila je poslanica SDP-a.

Iz GP URA su poručili da će podržati predlog.

- Predsednik Crne Gore sa svoje pozicije produbljuje podele i na neki način ne dozvoljava da se pomireno društvo okrene EU - naveo je poslanik GP URA Miloš Konatar i dodao kako Đukanović na neki način predstavlja i teret za DPS.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-0 Beograd