fbpx
Skip to main content
koronavirus

KORONA NEMA MILOSTI NI PREMA NAJMLAĐIMA: Simptomi infekcije kod mališana sve sličniji onima kod odraslih pacijenata

Foto: Shutterstock/Ilustracija
Na pregledima kod lekara oko 200 mališana dnevno

Broj dece inficirane virusom korona, kako tvrde u podgoričkom Domu zdravlja, svakodnevno raste.

SKANDAL! NAPADNUT SUDIJA KOJI JE DELIO PRAVDU NA DERBIJU: Huligani ga presreli u tunelu i zapalili mu automobil (VIDEO)

SKANDAL! NAPADNUT SUDIJA KOJI JE DELIO PRAVDU NA DERBIJU: Huligani ga presreli u tunelu i zapalili mu automobil (VIDEO)

MILANOVIĆ NASTAVLJA DA BRUTALNO VREĐA: Vučić ponosan na prolivanje krvi, Srbija nije na nivou Hrvatske

MILANOVIĆ NASTAVLJA DA BRUTALNO VREĐA: Vučić ponosan na prolivanje krvi, Srbija nije na nivou Hrvatske

PETRINJU PONOVO POGODIO ZEMLJOTRES! Cela Hrvatska pretrnula, svi se plaše nove katastrofe

PETRINJU PONOVO POGODIO ZEMLJOTRES! Cela Hrvatska pretrnula, svi se plaše nove katastrofe

Samo u jednom kovid-centru dnevno se pregleda i do 200 mališana. Kako se vakcine još ne preporučuju mlađoj populaciji, a kako bi se sprečilo širenje virusa, lekari savetuju da to učine roditelji.

U kovid-ambulanti u podgoričkom naselju Tološi rade četiri tima pedijatara u dve smene i dnevno pregledaju između 150 i 200 pacijenata. Prema rečima pedijatra Alme Drešević, simptomi virusa kod dece sve su sličniji onima kod odraslih pacijenata.

- U ranijem periodu epidemije većina dece je imala samo začepljen nos i suvi kašalj. Ove godine imamo simptome koji dosta podsećaju na simptome kao kod odraslih, a to su visoka temperatura koja dugo traje i, za razliku od odraslih, često kod dece imamo stomačne tegobe - povraćanje, dijareja, tako da se i tu stvar komplikuje - navodi lekarka.

Alma Drešević
Alma Drešević
Foto: dzpg.me

Samo u jednom danu, od 160 pregledanih pacijenata - 27 je bilo pozitivno. Kako bi se izbegla gužva i rizik od infekcije, u kovid-ambulanti preporučuju da se prva tri dana od pojave simptoma ostane kod kuće. Za to vreme, najvažnije je da roditelji pravilno daju sirup protiv kašlja i povišene temperature i kapi za nos, kaže doktorica Drešević. Ona poručuje da se zasad od korone najmlađi ne mogu zaštititi vakcinom, ali ukoliko se roditelji vakcinišu, sprečiće širenje virusa među decom.

Kako objašnjava epidemiolog Milko Joksimović, razlog što se imunizacija ne preporučuje mlađoj polulacije je to što se kod obolele dece do sada najčešće nisu javljale teže forme virusa, ali i to što se bezbednost vakcina još ispituje. Izuzetak su, prema preporuci Instituta za javno zdravlje, deca uzrasta od 12 do 17 godina i to ona kod kojih su zabeležena određena hronična stanja, ali i ona deca koja žive u zajednici sa osobama čije je zdravlje ugroženo poput onkoloških pacijenata, osoba na dijalizi ili osoba sa nekim od imunoloških poremećaja. Joksimović ističe da se za pomenute kategorije dece preporučuje Fajzerova vakcina, jer je to jedina koja ima dozvolu za upotrebu kod populacije tog uzrasta.

DZ Podgorica
DZ Podgorica
Foto: dzpg.me

Situacija u vezi sa preporukama se, ističe, menja u skladu sa situacijom i novim saznanjima.

- Sasvim je jasno da se s protokom vremena menjaju preporuke i naučni dokazi koji pristižu, ali je izazov posla zdravstvenih radnika upravo u tome što moraju da donose odluke permanentno, u odnosu na ona znanja koja imaju u tom momentu - zaključuje epidemiolog.

Zaraženo 1.100 đaka

Prema poslednjim zvaničnim podacima, od početka školske godine, u Crnoj Gori je virusom korona zaraženo 1.110 učenika. U odnosu na prethodnu sedmicu, broj obolelih u školskim klupama uvećan je za 479. U osnovnim školama zaraženo je 539 učenika, u srednjim 492, a u predškolskim 79 dece.

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
-0 Beograd