fbpx
Skip to main content
koronavirus

KORONA BOMBA OKO SRBIJE: U regionu broje mrtve, države se zatvaraju, zdravstveni sistemi pucaju

Foto: Profimedia/ilustracija
Pandemija korone ne samo da ne slabi, nego uzima sve više maha

Pandemija korone ne samo da ne slabi, nego uzima sve više maha, pa je čitav svet u velikom problemu jer se kraj zaražavanja smrtonosnim virusom ni ne nazire. Izuzetk nije ni region, odnosno države bivše Jugoslavije, koje, izuzimajući Srbiju, beleže crne rekorde iz dana u dan.

Evo zašto ovog vikenda niko neće morati da apeluje na ljude da ostanu kod kuće

Evo zašto ovog vikenda niko neće morati da apeluje na ljude da ostanu kod kuće

VIRUS PUSTOŠI EKONOMIJU U BOSNI: Prouzrokovana je velika šteta firmama i narušena egzistencija

VIRUS PUSTOŠI EKONOMIJU U BOSNI: Prouzrokovana je velika šteta firmama i narušena egzistencija

U CRNOJ GORI NOVE MERE U CILJU SUZBIJANJA KORONA VIRUSA: Zatvaraju kafiće, nema okupljanja po kućama

U CRNOJ GORI NOVE MERE U CILJU SUZBIJANJA KORONA VIRUSA: Zatvaraju kafiće, nema okupljanja po kućama

Slovenija

U Sloveniji su u petak još dva od 12 regiona prešli sa narandžastog na crveni nivo, što znači da restriktivne mere uvedene zbog epidemije korona virusa sada važe u ukupno devet regiona.

Stanovnicima crvenih regiona nije dozvoljeno da napuste svoj region, mada postoje izuzeci, kao što je odlazak na posao ili kod lekara.

Osim toga, u ovim regionima je na snazi potpuna zabrana okupljanja i održavanja javnih događaja, venčanja i crkvenih ceremonija. Barovi, restorani i sportski objekti su zatvoreni, dok frizerski i kozmetički saloni mogu da primaju po jednog klijenta.

Od petka je na teritoriji čitave Slovenije na snazi zabrana okupljanja više od 10 osoba. Nošenje maski obavezno je u zatvorenim prostorima, na otvorenom, u kolima kada se prevozi osoba koja nije član istog domaćinstva.

Za učenike od petog razreda osnovne škole nastava će se odvijati na daljinu najmanje do jesenjeg raspusta, koji počinje u poslednjoj nedelji oktobra, nakon čega će ova odluka ponovo biti razmotrena. Ista mera važiće i za učenike srednjih škola, dok je fakuletima preporučeno da pređu na ovaj oblik nastave. Kada se radi o granicama, u Sloveniji za sada na snazi ostaju ista pravila.

Koronavirus, respirator
Foto: Profimedia

Naše brojke bolje, ali ne sme biti opuštanja

U Republici Srbiji su u poslednja 24 sata testirani uzorci 5.456 osoba, od kojih je 227 pozitivno. U proteklom danu od kovida-19 preminule su dve osobe.

Hrvatska

U prestonici Hrvatske danas su stupile na snagu nove epidemiološke mere u trajanju od 14 dana. Mere su uvedene zbog povećanja broja obolelih od kovid-19, koji je danas potvrđen kod 987 stanovnika Zagreba, najviše od početka pandemije.

Nove epidemiološke mere, između ostalog, obuhvataju obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili društvene delatnosti, manifestacije, kulturni ili drugi programi, verska ili druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje dva metra.

Mere podrazumevaju i obavezno korišćenje maski na otvorenom prostoru gde nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje dva metra.

Na snagu stupaju i mere koje se odnose na sistem socijalne zaštite, koje, pored ostalog, podrazumevaju zabranu poseta korisnicima usluga smeštaja u domovima za stare i zabranu izlazaka korisnika izvan tih ustanova.

Na teritoriji čitave Hrvatske kafićima i restoranima je uvedena zabrana rada nakon ponoći, a svi gosti moraju da nose maske u čitavom objektu, osim za stolom. U sredu je na snagu stupila odredba prema kojoj svaki ugostiteljski objekat mora da osigura redare koji će nadgledati poštovanje mera, po jednog na 50 gostiju.

korona virus
korona virus
Foto: Profimedia

Vlasnici ugostiteljskih objekata koji ne obezbede sprovođenje mera moraće da plate kaznu, a u ovom trenutku vlasti ne razmišljaju o kažnjavanju fizičkih lica.
U Hrvatskoj je trenutno na snazi i odbredba o obaveznom nošenju maski u zatvorenom prostoru, gde nije moguća distanca od dva metra, s preporukom da u tim situacijama zaštitne maske nose i na otvorenom.

Organizatori društvenih okupljanja obavezni su da najkasnije pet dana pre nekog planiranog događaja zatraže saglasnost za okupljanje, a Krizni štab će odluku o tome doneti u skladu sa epidemiološkom situacijom, u roku od 48 sati.

U Republici Srbiji su u poslednja 24 sata testirani uzorci 5.456 osoba, od kojih je 227 pozitivno. U proteklom danu od kovida-19 preminule su dve osobe.

Makedonci predlažu rigorozne mere

Ministar zdravlja Severne Makedonije Venko Filipče je u petak izjavio da je krizni štab predložio usvajanje novih restrikcija, uključujući potpunu zabranu održavanja javnih događaja, zatvaranje svih objekata u 23 časa uveče i smanjenje kapaciteta javnog prevoza za 50 odsto.

Crna Gora

U Crnoj Gori su na području cetinjske opštine od četvrtka na snazi nove privremene epidemiološke mere, zbog povećanja broja obolelih.

Na 14 dana zatvorene su gradska pijaca i pijaca komisione robe, a svi sekretarijati, direkcije i službe Cetinja privremeno su obustavile rad sa strankama.

Opštinski tim odlučio je da privremeno budu zatvorena i sva igrališta i vežbališta na otvorenom, kao i rekreativne zone u gradskim parkovima, na kojima je moguće okupljanje više osoba.

Udruženjima starijih osoba, rekreativnim i sportskim organizacijama kolektivnih sportova, preporučeno je da privremeno obustave aktivnosti. Vlasnicima teretana i fitnes klubova preporučeno je strogo pridržavanje mera o poštovanju broja osoba i fizičke distance unutar vežbaonica, kao i redovne dezinfekcije sprava i sredstava koje su korisnicima na raspolaganju.

Korona virus
Korona virus
Foto: Profimedia/ilustracija

Nove restriktivne mere mogle bi da budu uvedene i u Kolašinu, Budvi, Pljevljima i Ulcinju, u kojima je, prema poslednjim podacima, stopa kumulativne učestalosti veća od 800 na 100.000 stanovnika.

U opštinama u kojima je stopa učestalosti između 800 i 1.199 zabranjen je rad ugostiteljskih objekata, osim za goste hotela, kao i okupljanje u objektima stanovanja osobama koja nisu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva. U tim opštinama nastava se održava na daljinu.

Bosna i Hercegovina

U BiH je u Kantonu Sarajevo u četvrtak stupila na snagu odredba o obaveznom nošenju maski i na otvorenom, zbog povećanja broja zaraženih, koja će biti na snazi do 31. decembra.

Nošenje zaštitnih maski obavezno je u zatvorenom i u otvorenom prostoru za sve, osim za sportiste na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozače na biciklu, električnom romobilu i motociklu, uz druge izuzetke.

Osim toga, u Kantonu Sarajevo je pravnim subjektima naloženo da osiguraju klizno radno vreme kako bi se smanjile gužve u javnom prevozu. Takođe, osnovnim i srednjim školama naloženo je da organizuju rad od 7.30 do 9.00, radi rasterećenja u javnom prevozu.

Ceo region zapadnog Balkana beleži porast broja zaraženih od korona virusa, a u većini zemalja registrovan je rekordan broj obolelih, tako da ovo područje postaje novo evropsko žarište.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
11 Beograd