Skip to main content
crna gora

Sad im smetaju i pesmice za decu!? Antisrpska histerija u Crnoj Gori nema kraja

FOTO: Profimedia/Vikipedija
"Krvava bajka" Desanke Maksimović i "Ala je lep ovaj svet" Jovana Jovanovića Zmaja samo su neki od naslova sa dugog spiska koja deca u osnovnim školama u Crnoj Gori više nisu obavezna da čitaju, ali su za čitanje predloženi "Gospodar prstenova" i "Hari Poter".

Za osnovce više nisu obavezni ni čuvena pesma "O, klasje moje" Alekse Šantića, zatim "Ribarčeta san" Branka Radičevića, kratka priča "Bobilj i druškan" Sergeja Jesenjina, kao ni roman Dobrice Ćosića "Daleko je sunce".

Dodik postavio Komšića na mesto: Ne može on da preti Srbiji! DRINA SRBE NEĆE PODELITI!

U lektiri više nema ni dva poznata romana crnogorskih autora "Tim Lavlje srce" Čeda Vukovića i "Mali pirat" Antona Staničića.

Iz Zavoda za školstvo navode da lista obaveznih lektira ne ograničava nastavnike da odaberu neki od ovih naslova.

"VUČIĆU, PUTINE, POMOZITE NAM!" Crnogorci uputili HITAN APEL predsednicima Srbije i Rusije!

Nastavnica u podgoričkoj Osnovnoj školi "Oktoih" Natalija Abramović rekla je da je puna sloboda na nastavniku i učitelju do trećeg ciklusa šta će on da izabere.

Program je u lektiru doneo i neka popularna dela savremene svetske književnosti poput "Gospodara prstenova" i "Harija Potera".

Gospodar prstenova, knjiga
Foto: Profimedia

ŠOK NA JADRANSKOM MORU! Iznenada ISPLIVALA SMRTONOSNA STVAR, bila je sva NATOPLJENA! Policija intervenisala! (FOTO)

- Zašto i mi deci da ne pružimo tu mogućnost, kad je to jedno od najpopularnijih književnih dela savremene književnosti, gde su deca u celom svetu prosto oduševljena tom novom maštom, imaginacijom - kaže Abramovićeva.

Ministar prosvete Damir Šehović je pre desetak dana u Skupštini Crne Gore pokušao da objasni po kojim se kriterijumima biraju lektire, navodeći adekvatnost tekstova, estetska vrednost književnog dela, primerenost uzrastu učenika, odnos tradicionalnih i savremenih književnih tekstova i odnos književnih dela nacionalne i svetske književnosti.

Drama u kanjonu Morače: Auto sleteo, četiri osobe se DAVILE, a onda su ribolovci skočili za njima (FOTO)

U program su, u međuvremenu, ušli Sunčana Škrinjarić, Kemal Coco, Šimo Ešić, Vojislav Vulanović, Branko Banjević, Dragana Kršenković, Šukrija Pandžo, Blaga Žurić, Kemal Musić, Hasnija Muratagić Tuna, Safet Hadrović, Ibrahim Hadžić, Azem Zaimović, Nazmi Rahmani, Zuvdija Hodžić, Fehim Kajević.

Pratite nas i na našem instagramu SrbijaDanas.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd