fbpx
Skip to main content
Crna Gora

CRNOGORSKA ŠKOLA ODBILA DA DETETU SRPSKI BUDE SLUŽBENI: Sad se otišlo i korak dalje

Foto: Profimedia
Zaštitnik građana utvrdio da detetu nije povređeno pravo na obrazovanje i da se u školi ne može učiti samo srpski jezik

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u Crnoj Gori utvrdio je da nije povređeno pravo deteta na obrazovanje, odbijanjem škole u Donjoj Gorici da mu službeni jezik bude srpski.

Budite kreativni u izboru poklona! Novac za to je na jedan klik od vas

Budite kreativni u izboru poklona! Novac za to je na jedan klik od vas

PADA MAKEDONSKA VLADA? Demonstracije opozicije, traži se ostavka Zaeva (FOTO)

PADA MAKEDONSKA VLADA? Demonstracije opozicije, traži se ostavka Zaeva (FOTO)

KORONA NE JENJAVA U SLOVENIJI: Broj obolelih i dalje viši od 1.000, preminulo 55 osoba

KORONA NE JENJAVA U SLOVENIJI: Broj obolelih i dalje viši od 1.000, preminulo 55 osoba

Otac učenika Osnovne škole "Vlado Milić" u Donjoj Gorici tražio je da njegovom detetu službeni jezik bude "Srpski jezik i književnost".

U mišljenju Zaštitnika se ističe da je naziv predmetnog programa "Crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost", koji je obavezan predmet za osnovnu školu.

Podseća se da je korišćenjem dubleta učenicima omogućeno da koriste jotovane i nejotovane oblike reči, te da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

Roditelj smatra da njegovo dete ne treba da izučava gradivo koje u sebi sadrži "nova slova koja su uvedena u Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik i književnost".

Roditelj tražio da dete preskoči nova crnogorska slova

S tm u vezi obratio se učiteljici, od koje je dobio informaciju da "dete mora da pređe sva slova koja se nalaze u literaturi ali da ne mora da ih primenjuje, te da nadležno ministarstvo mora da donese odluku po tom pitanju kako bi je škola mogla primenjivati".

Roditelj smatra da ovo pitanje nije jasno definisano, jer dete ne može da preskače reči u kojima su slova koja su naknadno uvedena, preneo je podgorički portal CdM.

Smatra i da shodno Ustavu Crne Gore, dete može da se školuje na svom maternjem jeziku koji je i jezik u službenoj upotrebi, te da bi u protivnom detetu bila povređena prava, navodi se u pritužbi roditelja.

Stav Zaštitnika je da svi učenicit reba da savladaju sva slova predviđena programom, a imaju mogućnost da ih ukoliko ne žele, ne koriste u usmenoj i pisanoj komunikaciji.

"U školama su u ravnopravnoj upotrebi ćirilično i latinično pismo, kao ustavna garancija, što podrazumeva da su u Crnoj Gori oba pisma matična i da ni jedno od njih nema karakter pomoćnog pisma, pa imaju isti dignitet", navodise se u obrazloženju Zaštitnika.

"Iz navedenog proizilazi da se izučavanjem crnogorskog jezika, odnosno njegovih posebnosti u odnosu na ostale jezike, ne dovodi u pitanje ostvarivanje prava na obrazovanje dece koja koriste druge jezike, odnosno jezike koji su u službenoj upotrebi. Deca koja koriste gramatiku i pravopis Srpskog jezika, imaju pravo da se u usmenoj i pisanoj komunikaciji služe svojim jezikom", zaključeno je u izveštaju Zaštitnika.

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd