fbpx
Skip to main content
Milivoje Katnić

CRNOGORSKI SPECIJALNI DRŽAVNI TUŽILAC IDE U PENZIJU: Milivoje Katnić 12. juna napušta funkciju

Foto: Profimedia
Poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Slaven Radunović, kazao je na zasedanju parlamenta da će 12. juna sa funkcije specijalnog državnog tužioca otići Milivoje Katnić

- Mi iz Demokratskog fronta uz kolege iz parlamentarne većine smo se potrudili da se nešto pomjeri sa mrtve tačke. Mogu svečano da obavijestim javnost u Crnoj Gori, da će se krupni korak u oslobađanju institucija desiti za nekoliko dana, kada 12. juna pratimo sa funkcije Milivoja Katnića - rekao je Radunović na sednici Skupštine.

Crna Gora ipak dobija nove ambasadore: Da li su na spisku imena koja će Milo prihvatiti?

Crna Gora ipak dobija nove ambasadore: Da li su na spisku imena koja će Milo prihvatiti?

"OVO NIJE SRPSKA SPARTA NEGO VEČNA CRNA GORA" Nove provokacije SDP-a, svečan doček Joanikija im trn u oku! (VIDEO)

"OVO NIJE SRPSKA SPARTA NEGO VEČNA CRNA GORA" Nove provokacije SDP-a, svečan doček Joanikija im trn u oku! (VIDEO)

BERANCI DOČEKALI SVOG PASTIRA: Organizovali vatromet u čast mitropolita Joanikija, raduj se Crna Goro (VIDEO)

BERANCI DOČEKALI SVOG PASTIRA: Organizovali vatromet u čast mitropolita Joanikija, raduj se Crna Goro (VIDEO)

Po članu 9 izmena Zakona o tužilaštvu koje su usvojene, ističe Radunović, kada ispuni uslove za ostvarivanje prava za starosnu penziju, tužilac ide u penziju.

- Specijalni državni tužilac Milivoje Katnić 6. maja ove godine napunio je 64 godine života. Ima preko 41 godinu staža osiguranja, i kako mu se starosna granica po sili zakona snižava sa 66 godina starosti za skoro četiri godine, 12. juna mu po sili zakona prestaje funkcija - objasnio je on.

Napomenuo je da je Katnić staž ostvario, jer je više od 19 godina radio na mjestima sa beneficiranim stažom.

Katnić je prokomentarisao navode poslanike Radunovića.

- Oko penzije, kaže se da je ovo najsrećnija vijest, da bih ja trebalo da odem u penziju. Da, za kriminalce, za sve one koji će, vjerujem, dobro častiti i sebe i druge. Oko penzije, nije mene niko pobedio niti mi doskočio. Postoji pravo, od Rima. A to pravo kaže da postoji subjekt koji ima prava i obaveze. Kao subjekt, moje obaveze su predviđene i ja ih ispunjavam. Moje pravo - da sam stekao uslov za starosnu penziju, pretvoreno je u obavezu. Jasna je bila Venecijanska komisija, da mi se mora garantovati mandat. Međutim i pored toga, nisu ispunjeni uslovi. Do te mere, da se osećam vrlo nelagodno što to moram da kažem, da neki poslanici ne razumeju penzijski staž i staž osiguranja. Staž osiguranja je efektivan staž, a penzijski je pored ovog efektivnog. Imam 36 godina staža osiguranja i 64 godine. Imam pravo da radim do 66. godine - rekao je Katnić.

Radunović je u odgovoru Katniću poručio da jeste nadmudren, ili to tužilac nije shvatio.

- Ne teramo vas u penziju. Član 9. izmena i dopuna Zakona o tužilaštvu kaže da tužiocu prestaje funkcija kada ispuni uslove za ostvarivanje prava na starosnu penziju. Kad ostvarite pravo, vama prestaje funkcija tužioca, a vi možete da se bavite advokaturom ili nečim sličnim. Ti su se uslovi stekli, i nadležni organi treba da preduzmu korake. Što se tiče nas iz Demokratskog fronta, ta je priča završena - poručio je Radunović.

Poslanik DF-a je rekao da je statistika osnovno oružje za skrivanje loših rezultata.

Vremenska prognoza
Clear sky
31 Beograd