fbpx
Skip to main content
Željka Cvijanović

Cvijanović: Uvažavati vrednosti Republike Srpske i njene institucije

Foto: Profimedia
Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović pozvala je političke aktere u Srpskoj na konstruktivan odnos, te poručila da je spremna na saradnju o svim pitanjima važnim za Srpsku.

Čestitajući Dan Republike građanima Srpske, Cvijanovićeva je rekla da treba uvažavati vrednosti Republike Srpske i njene institucije, odnosno ne delovati na način da će institucije biti blokirane.

Oficir na belom konju, a iza ešalon SRPSKE VOJSKE: Evo kako će izgledati defile na proslavi Dana RS

– Očekujem da svi spustimo loptu i pogledamo realnim očima šta su izazovi i šta moramo zajedno da radimo da bi građanima ponudili što bolju platformu kojoj bi poklonili poverenje – rekla je Cvijanovićeva sinoć za RTRS.

Ona je izrazila žaljenje što je politička mržnja mnogo usađena u opoziciju i što međunarodna zajednica nekim opozicionarima ne dozvoljava da se oslobode te mržnje prema onima koji su na vlasti.

– Zagovaram Republiku Srpsku u kojoj je merodavno ko će pobediti na izborima, a ne onu u kojoj ćemo rušiti sistem, ne onu u kojoj ćemo misliti da umesto izbora treba izaći na ulicu, vređati jedni druge – rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila da je Republika Srpska danas mnogo stabilnija nego ranije, ekonomski i institucionalno jača, te da je ojačana svest o važnosti očuvanja Republike Srpske, prenosi Srpskainfo.

– Republika Srpska je državotvorna toliko da može da funkcioniše sama, može i da opstane sama – rekla je Cvijanovićeva.

Milorad Dodik i Željka Cvijanović
Foto: Profimedia

Ona je konstatovala da je Srpska bolji deo BiH, te dodala da bi želela da je i Federacija BiH takva, odnosno da nema problema u političkom smislu kada je reč o usaglašavanju Hrvata i Bošnjaka ili da Srbi imaju ista prava kao ostali.

Cvijanovićeva je navela da je Srpska naprednija i kada je riječ o usklađivanju domaćeg sa evropskim zakonodavstvom, iako se Srpskoj stalno daje etiketa krivca, čak i od predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama BiH u protekle četiri godine.

Ona je podsetila da je kao predsednik Vlade Srpske imala veoma dobru saradnju sa premijerom FBiH Fadilom Novalićem, ali ne i sa Savetom ministara u kojem su i dalje u tehničkom mandatu prisutni ljudi koji čine opoziciju u Srpskoj, a koji su pokušavali blokirati Republici određena sredstva i nisu usklađivali svoje stavove sa institucijama Srpske.

Komentarišući dešavanja u Banjaluci pred kraj prošle godine, Cvijanovićeva je rekla da postoje mnogi kojima smeta uspešna i stabilna Republika Srpska, koja lako sprovodi izborne rezultate i konstituiše vlast.

(UŽIVO) DAN REPUBLIKE SRPSKE! PONOSNA I VEČNA: Defile u Banjaluci tačno u PODNE! Očekuje se SPEKTAKL! (VIDEO)

– Mnogima u BiH i međunarodnoj zajednici smeta činjenica da možemo da funkcionišemo sami bez ostatka BiH – rekla je Cvijanovićeva i dodala da je važno što je očuvan mir, svesni činjenice da postoje politička kretanja koja su usmerena protiv Republike Srpske.

Ona je dodala da, nažalost, u Srpskoj ima političkih subjekata koji zagovaraju koncept da ulica treba da formira vlast i diktira pravila umesto institucija, te da postoji politička manipulacija i zloupotreba tragedije jedne porodice.

– Naravno da nam nije bilo jednostavno i da ne volite situacije u kojoj morate da angažujete svoju policiju da rješava takve stvari. Policija u svakoj zemlji radi svoj posao i to na mnogo brutalniji i rigidniji način nego kod nas. Policija je sastavni deo sistema, njihova je zakonska obaveza da štite javni i ustavni poredak, red i mir, funkcionalnost našeg sistema i moramo to da razumemo na taj način – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je podsetila da se stalno izmišljaju priče kojima se želi poslati loša slika o Republici Srpskoj, poput laži o paravojnim formacijama, a koju su izmislili opozicija i pojedine ambasade.

S druge strane, dodala je Cvijanovićeva, niko ne priča o FBiH i nemogućnosti da se u njoj konstituiše vlast ili o tome da neko namerno neće da formira Savjet ministara.

Ona je navela da je na to nijema i međunarodna zajednica, kojoj ne odgovara jasna politika koja dolazi iz Republike Srpske, već opozicionari sa kojima lakše mogu dogovoriti određene stvari jer se neće suprotstaviti.

Prema njenim rečima, stalni napadi na institucije Srpske imaju za cilj iscrpljivanje Republike Srpske do njenog kolapsa, čemu se vlast uspešno suprotstavlja.

– Zato potenciram da je važno da smo okupljeni oko Republike, da nas interesi Republike moraju držati zajedno bez obzira ko smo i kojoj političkoj partiji pripadamo, zato što se u ciklusima pravi isti scenario i iscrpljuju institucije Srpske upravo da ne bi bile više sposobne da izvršavaju obaveze prema građanima – istakla je Cvijanovićeva.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd