Skip to main content
Jasenovac

"Decu treba učiti o ZLOČINIMA SRBA": HRVATI NE DAJU da đaci idu u posetu JASENOVCU, negiraju POKOLJ!

Foto: Profimedia/ilustracija
Poznati izraelski istoričar Gideon Grajf, nedavno je ocenio da je u ustaškom logoru Jasenovac, prema dostupnim podacima, ubijeno između 700.000 i 800.000 Srba

Hrvatski đaci ići će na školske ekskurzije u Jasenovac, ako škole usvoje predlog tamošnjeg Ministarstva prosvete, što je izazvalo svojevrsnu buru kod naših zapadnih suseda.

VATROGASCI IZVLAČILI POVREĐENE: Pijana devojka izazvala saobraćajnu nesreću!

Naime, kako pišu hrvatski mediji, u okviru programa obaveznih poseta, oko 43 hiljada hrvatskih učenika osmih razreda tokom ove školske godine posetiće Vukovar, a kao pilot-projekt ove je godine pokrenute su i posete Pakracu, Karlovcu i Kninu, kako bi učenici "učili o vrednostima Domovinskog rata i bitkama koje su vođene na tim područjima". Istovremeno, prema najavi iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, škole će dobiti novu preporuku - da posete i Spomen-područje Jasenovac, mesto najvećeg ustaškog logora u Drugom svetskom ratu.

Poznati izraelski istoričar Gideon Grajf, nedavno je ocenio da je u ustaškom logoru Jasenovac, prema dostupnim podacima, ubijeno između 700.000 i 800.000 Srba, Jevreja i Roma i rekao da se o tim nedužnim žrtvama ne može ćutati. Grajf, autor knjige "Jasenovac, balkanski Aušvic" rekao je i da je zajednička srpsko-hrvatska komisija iz 1945. godine došla do zaključka da je bilo 1,4 miliona žrtava, a da su kasnije naučnici potvrdili da je minimalan broj žrtava u Jasenovcu 700.000.

- Ciljevi su da se učenici upoznaju s osnovnim činjenicama o logoru Jasenovac, osuda ustaškog pokreta, te zločina počinjenih na osnovu rasnih zakona i ideologije ustaškog pokreta kroz priče o ljudskim sudbinama, izazivanje saosećanja prema žrtvama i zatočenicima, logora te poruka za sadašnjost i budućnost da bi učenici imali jasan stav o osudi ideologija koje određene pojedince i skupine u društvu etiketiraju kao "drugačije" - objašnjava upravnik Spomen-područja Jasenovac Ivo Pejaković.

PUKLA BRANA IZNAD SARAJEVA: Voda udarila SVOM SNAGOM!

- Ministarstvo će u skladu s novim kurikulumom građanskog odgoja preporučiti školama posetu SP-u Jasenovac tako da škole, ako se odluče za tu aktivnost, mogu istu na vreme uvrstiti u svoje školske kurikulume - potvrđeno je u resornom Ministarstvu.

Zbog ove odluke, međutim, podigla se prava bura na internetu. O tome da mnogi Hrvati i dalje, nažalost, poriču stravična stradanja nehrvatskog življa u Jasenovcu, svedoče i komentari, koje su čitaoci ostavljali ispod teksta na jednom hrvatskom portalu. Tako ima onih koji smatraju da valja "najpre istražiti stvarne činjenice, a onda sve učenike da spoznaju stvarno lice Titovih partizana i domete njihovih laži".Takođe, bilo je i mišljenja o tome da, umesto o mučkom ubijanju Jevreja, Srba i Roma, "decu treba učiti o pokolju Hrvata na Blajburgu", dok su neki pisali o tome kako im je draže da ih smatraju zatucanima nego da dozvole da njihova deca "uče laž".

Jasenovac
Jasenovac
Foto: Profimedia

Inače, Plan o preporuci Ministarstva da škole posećuju Jasenovac proizlazi iz novog kurikuluma građanskog odgoja koji od jeseni ulazi u sve škole. Jedna od karakteristika tog kurikuluma je iskustveno učenje, odnosno povezivanje učioničke nastave s posetom različitim institucijama i organizacijama. U kurikulumu se eksplicitno ne navodi poseta Jasenovcu, za razliku od konkretno navedenih Saboru ili sudovima. Ipak, namera da se konkretno poseti Jasenovac, ogleda se u dopisu koje je ministarstvo uputilo ovoj ustanovi.

- Ministarstvo je u dopisu upravniku javne ustanove SP-a Jasenovac istaknulo kako podržava inicijativu da učenici osnovnih i srednjih škola, koje u nastavnom planu, odnosno kurikulumu obrađuju sadržaje vezane uz holokaust i Drugi svetski rat, u okviru školskog kurikuluma planiraju i posete Jasenovcu - kažu u ovom Ministarstvu. Pre same posete potrebna je detaljna priprema koja uključuje relevantne informacije o instituciji koju se posećuje, pravila ponašanja i sve što se može predvideti, što zavisi od iskustva učitelja, piše u kurikulumu.

Neviđeni skandal u Hrvatskoj! Hiljade ljudi rade sa LAŽNIM DIPLOMAMA iz Srbije?! UHVAĆEN I PROFESOR PREVARANT

Sudeći po statistikama, Spomen-područje Jasenovac dosad nije bilo popularno mesto školskih poseta. Iako je Obrazovni centar u Jasenovcu zamišljen kao mesto gde mladi osveštavaju posledice poricanja ljudskog dostojanstva, mržnje i ksenofobije, a njihove muzejske radionice nude novi pristup u obrazovanju o holokaustu, genocidu i stradanju antifašista u Drugom svetskom ratu, čime predstavljaju osnovu za učenje o ljudskim pravima, mali je broj učenika organizovano posećivao Jasenovac. Prema podacima Spomen-područja, u 2018. posetilo ih je 15 školskih grupa - osam iz srednjih i sedam iz osnovnih škola Hrvatske.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd